Τα «χρυσά» πλαστά έγγραφα για το ταξίδι στο όνειρο - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα Κοινωνία

Τα «χρυσά» πλαστά έγγραφα για το ταξίδι στο όνειρο

Απόγευμα 17ης Οκτωβρίου 2019. Αστυνομικοί που περιπολούν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Ορεστιάδας, ένα από τα σημεία όπου εμφανίζονται μετανάστες που έχουν περάσει από την τουρκική πλευρά, εντοπίζουν μία 46χρονη Βουλγάρα. Στην κατοχή της έχει δεκάδες πλαστά έγγραφα, με τα οποία θα νομιμοποιούνταν η παρουσία μεταναστών στην Ελλάδα.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

«Όλα είχαν τον  ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, ένα έμπειρο μάτι το αντιλαμβάνεται αμέσως, όμως το κάνουν συχνά, δεν είναι η πρώτη φορά». Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα εξηγεί στην Karfitsa ότι ο εντοπισμός των πλαστών εγγράφων στην κατοχή της 46χρονης δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Η γυναίκα δούλευε ως απεσταλμένη  κυκλώματος διακινητών. Είχε παραλάβει τα έγγραφα από συγκεκριμένο άνθρωπο στην Αθήνα, που επίσης  κατηγορείται, ταξίδεψε με λεωφορείο στον Έβρο για να μην κινήσει υποψίες και συνελήφθη.

Στην κατοχή της βρέθηκαν 18 πλαστές αποφάσεις αδυναμίας απομάκρυνσης, 18 πλαστά δελτία καταγραφής προσωπικών στοιχείων, 18 πλαστές  κάρτες υγείας αλλοδαπού και 18 πλαστές αποφάσεις περιορισμού ελευθερίας. Γίνεται αμέσως αντιληπτό πως τα χαρτιά προορίζονταν για ένα γκρουπ 18 μεταναστών που θα έφτανε εκείνη την ώρα στον Έβρο, διασχίζοντας τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το «πακέτο» των εγγράφων θα κόστιζε 500 ευρώ για τον κάθε μετανάστη. Όπως η ίδια φέρεται να είπε, θα άφηνε τα έγγραφα σε συγκεκριμένο σημείο που της είχαν υποδείξει, θα τα παραλάμβανε ο διακινητής και θα τους τα παρέδιδε. Δεν διευκρίνισε εάν ο διακινητής θα ήταν αυτός που θα οδηγούσε τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα, ή αυτός που θα τους παραλάμβανε για να τους οδηγήσει στην ενδοχώρα.

Το πρωί της 18ης Νοεμβρίου,  μία ημέρα μετά το περιστατικό της Ορεστιάδας, στην πόλη της Κομοτηνής αστυνομικοί που περιπολούν εντοπίζουν έναν 26χρονο Πακιστανό τον οποίο ελέγχουν. Στην κατοχή του βρίσκουν 50 πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας. Με διαφορετικά ονόματα το καθένα. «Είναι φανερό ότι προορίζονταν για μία ομάδα μεταναστών που σε οποιονδήποτε έλεγχο στην ενδοχώρα θα εμφανιζόταν ότι έχει περάσει τη διαδικασία της καταγραφής και της ταυτοποίησης», εξηγούσε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Θησαυρίζουν τα  κυκλώματα

Τα πλαστά έγγραφα που πωλούνται στους μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, αποτελούν μέρος του «πακέτου» της διακίνησής τους από την Τουρκία στην Ευρώπη. Το τμήμα αυτό, της προμήθειας πλαστών εγγράφων, κοστίζει μέχρι και 500 ευρώ, όπως φαίνεται από τις καταθέσεις των ίδιων μεταναστών που τα έχουν αγοράσει. Το ποσό αυτό προστίθεται στις 2.000 ευρώ που δίνουν οι μετανάστες για το ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη.

Με τα έγγραφα, εκτός από ότι διασφαλίζουν τον μετανάστη να «περάσει» χωρίς πρόβλημα από έναν τυχαίο αστυνομικό έλεγχο, εφόσον δεν γίνει αντιληπτή η πλαστότητα, έχει την ελπίδα να φτάσει σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να έχει υποβάλει πουθενά στη διαδρομή ακόμη και να εντοπιστεί αίτημα ασύλου. «Οι οδηγίες που δίνουν οι διακινητές είναι να μην υποβάλλονται από τους μετανάστες αιτήματα ασύλου σε χώρες που δεν θέλουν να ζήσουν. Και αυτό επειδή σε περίπτωση που κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος, στην Ελλάδα για παράδειγμα, είτε πετύχουν είτε όχι το άσυλο, η υπόθεση θα κριθεί στην Ελλάδα και εδώ θα επιστρέψουν στην περίπτωση που εντοπιστούν κάπου αλλού», εξηγεί αστυνομικός που έχει ασχοληθεί με τη διερεύνηση της δράσης των κυκλωμάτων. «Το ίδιο γίνεται και με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τις άλλες χώρες απ’ όπου περνούν, υπάρχουν στοιχεία ότι και εκεί προμηθεύονται έγγραφα, για να δείξουν ότι έχουν καταγραφεί και να μην χρειαστεί να υποβάλουν αίτημα ασύλου, μέχρι να φτάσουν στη χώρα που επιθυμούν», συμπλήρωσε.

Όπως προκύπτει από έρευνες της αστυνομίας, στην Αθήνα έχουν στηθεί τα περισσότερα εργαστήρια πλαστών εγγράφων, πολλά απ’ αυτά έχουν εντοπιστεί και τα κυκλώματα των  πλαστογράφων εξαρθρώθηκαν. Και η παραγωγή τους ήταν επιπέδου… τυπογραφείου, πλαστογραφούσαν χιλιάδες έγγραφα που αποστέλλονταν είτε στα νησιά, είτε στον Έβρο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ