Τα 4 «όπλα» και οι 2 κινήσεις του οικονομικού επιτελείου που θα πείσουν την Κομισιόν - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Τα 4 «όπλα» και οι 2 κινήσεις του οικονομικού επιτελείου που θα πείσουν την Κομισιόν

Με τη διαφορά εκτιμήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών να αμβλύνεται σημαντικά αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό της προσεχούς χρονιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε διάστημα τριών μηνών φαίνεται ότι σταδιακά αποκαθιστά την αξιοπιστία της εθνικής Οικονομίας.

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά, ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί.

Την επιχειρηματολογία του την στηρίζει στην ισχυρή ανάπτυξης, στην επιτυχία των 120 δόσεων καθώς και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Τα «όπλα» που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση, ώστε να πείσει τους τεχνοκράτες των θεσμών ότι «βγαίνει» ο λογαριασμός του 2020 είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά χωρίς μείωση του αφορολογήτου ορίου.
  • Επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου
  • Βελτίωση του πλαισίου για την Golden Visa και παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
  • Τόνωση των εσόδων και της ανάπτυξης μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Οι δύο κινήσεις που φαίνεται να έκαναν τη διαφορά εντοπίζονται στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων.

Το πρώτο είναι η επέκταση της υποχρέωσης συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 30% του εισοδήματος και στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι με βάση τη φορολογική νομοθεσία δεν έχουν αφορολόγητο και πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Εφόσον η σχετική πρόταση πάρει τη μορφή νομοθετική διάταξης τότε 610.784 αυτοαπασχολούμενοι εμπίπτουν υποχρεωτικά στο μέτρο των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών για το 30% του εισοδήματος τους.

Το δεύτερο μέτρο ανάτασης των εσόδων με το οποίο φέρεται να έχουν συμφωνήσει οι θεσμοί είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά των τυχερών παιγνίων. Με τις δύο νέες άδειες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων που θεσμοθετούνται με διάρκεια ισχύος 7 ετών θα έρθει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ