Τζέφρι Πάιατ: Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης! - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Τζέφρι Πάιατ: Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης!

Προκλητικό χαρακτήρισε το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Ο Αμερικανός πρέσβης τοποθετήθηκε για τη στάση της Τουρκίας σε ημερίδα με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος» που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο (American Hellenic Institute).

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε αρχικά στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από τη Μόσχα, τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες προκαλούν μεγάλες δυσκολίες.

Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι και «η Ελλάδα αλλά και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στη Δύση και μέλος της νατοϊκής συμμαχίας».

Στη συνέχεια, ο πρέσβης των ΗΠΑ καταδίκασε το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι «δημιούργησε εντάσεις στην περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» προσέθεσε.

Ο Τζέφρι Πάιατ στη συνέχεια είπε ότι η χώρα του έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι βλέπει την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.

Εκτός από το ζήτημα της Τουρκίας, ο Πάιατ μίλησε αναλυτικά για τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι καλύτερες από ποτέ και πως πιστεύει ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς και οι υπόλοιπες συναντήσεις που θα έχει εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη άνθιση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε σχέση με τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός πρεσβευτής επανέλαβε ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή».

Καταληκτικά, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θαυμάζουν και σέβονται τη συμπόνια που οι Ελληνες έχουν δείξει στους πρόσφυγες σε αυτήν την πρωτοφανή ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση. Επιπρόσθετα, τόνισε πως αυτό είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η Ελλάδα σηκώνει πολύ περισσότερο βάρος από αυτό που της αναλογεί.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ