«Τζόρνταν»: Ο σπαρακτικός μονόλογος από τη Μαρία Κορινθίου - Karfitsa.gr
Πολιτισμός

«Τζόρνταν»: Ο σπαρακτικός μονόλογος από τη Μαρία Κορινθίου

Την ιστορία μιας γυναίκας που από παιδί βίωσε στο πετσί της την ενδοοικογενειακή βία από την οποία δεν κατάφερε να γλυτώσει ούτε όταν έφυγε από το ίδιο της το σπίτι με τραγική κατάληξη να σκοτώσει το παιδί της ενσαρκώνει επί σκηνής η Μαρία Κορινθίου, στην παράσταση  «Τζόρνταν».

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Το έργο είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία που συγκλόνισε την δεκαετία του ‘80 την κοινή γνώμη της Μ.Βρετανίας. Είναι η μαρτυρία της κρατούμενης στη φυλακή, παιδοκτόνου και αποτυχημένης αυτόχειρας,  Σίρλεϋ Τζόουνς. Κάθε πτυχή της ζωής της ήταν γεμάτη από κακοποίηση. Η  Σίρλεϋ μεγάλωσε σε μια οικογένεια με έναν πατέρα που κακοποιούσε τη μητέρα της. Όταν θεώρησε ότι βρήκε τον έρωτα της ζωής της και συνάμα έναν τρόπο διαφυγής από το βίαιο περιβάλλον της στα μάτια ενός μηχανόβιου αυτό αποδείχτηκε εν τέλει καταστροφικό. Ο σύντροφος της πλέον την κακοποιούσε και μετά την γέννηση του παιδιού τους την εγκαταλείπει. Δυο χρόνια μετά επιστρέφει και την κατηγορεί ως ηθικά επιλήψιμη και ανίκανη να μεγαλώσει τον γιό τους, ζητώντας από την Πρόνοια να απομακρύνει την Σίρλεϋ από το παιδί τους. Η  Σίρλεϋ σε μια στιγμή τρέλας, πιστεύοντας ότι δε μπορεί να ζήσει χωρίς το παιδί της Τζόρνταν κι ούτε ο Τζόρνταν χωρίς εκείνη τον πνίγει και κάνει μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας. Στη συνέχεια συλλαμβάνεται οδηγείται στη φυλακή, στην πτέρυγα των ψυχοπαθών, όπου προσπαθεί επαναλαμβανόμενα να τερματίσει τη ζωή της.

«Την Σίρλεϋ την αγαπάω. Δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Προσέγγισα τον ρόλο προσπαθώντας να την καταλάβω, να την αγαπήσω, να δικαιολογήσω τις πράξεις της, τα συναισθήματα της, τον τρόπο, τον λόγο που κατέφυγε σε αυτή την πράξη. Δεν δικαιολογείς την πράξη, αλλά τις συνθήκες και τα συναισθήματα της», εξηγεί σε συνέντευξη της στην Karfitsa η ηθοποιός Μαρία Κορινθίου.

Σύμφωνα με την ίδια το μεγάλο ατού της παράστασης είναι το γεγονός ότι οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να ταυτιστεί με κάποια στιγμή της Σίρλεϋ. «Αυτή η γυναίκα έχει περάσει πάρα πολλά, έχει ζήσει σχεδόν τα πάντα. Δεν χρειάζεται λοιπόν μια γυναίκα να έχει ζήσει την ιστορία της για να ταυτιστεί μαζί της. Για παράδειγμα μετά από παραστάσεις έχει τύχει να έρθει θεατής και να μου πει ότι είχε ζήσει ανάλογη αντιμετώπιση από σύντροφο της ή κάποια άλλη ότι έχει μείνει πολλές φορές έγκυος αλλά έχει αποβάλει», αναφέρει η κα Κορινθίου.

Η σκηνή με τα γράμματα

Το έργο είναι γεμάτο με δυνατές σκηνές, περιγράφει η ηθοποιός. «Είναι ποιητικά γραμμένο. Έχει μια απίστευτη γραφή» τονίζει. Η σκηνή όμως που συγκλονίζει την Μ.Κορινθίου είναι αυτή με τα γράμματα που λαμβάνει η  Σίρλεϋ από την Πρόνοια, τα οποία γράφουν ότι είναι ακατάλληλη μητέρα και θα πρέπει να της πάρουν τον Τζόρνταν. «Εκεί η Σίρλεϋ τρελαίνεται. Μάλιστα λέει χαρακτηριστικά ότι: ‘’δεν υπάρχει έγκλημα που δεν θα έκανα για αυτό το γράμμα’’».

Ερωτηθείσα εάν μπορεί η τέχνη να προάγει την ισότητα των δυο φύλων και την εξάλειψη του σεξισμού και της έμφυλης βίας η Μ.Κορινθίου απαντάει ότι: «Αυτή είναι η δουλειά του θεάτρου. Για αυτό είναι τέχνη και πολιτισμός. Το θέατρο είναι ψυχαγωγία δηλαδή αγωγή της ψυχής.

Το κάθε έργο αφήνει κάτι και στις δυο πλευρές, και στον ηθοποιό και στον θεατή. Όταν λοιπόν υπάρχει αυτή σχέση ανάμεσα στις δυο πλευρές είτε το έργο είναι κωμωδία είτε δράμα από κάτω ο θεατής παίρνει αυτό που του δίνει ο ηθοποιός και από την άλλη ο θεατής το δίνει πίσω στον ηθοποιό. Βέβαια εξαρτάται και το φλέγον ζήτημα που έχει κάθε παράσταση. Ο ηθοποιός καλείται να είναι ειλικρινής απέναντι στον θεατή και εκείνος με την σειρά του να αντιληφθεί το έργο», προσθέτοντας ότι «χρειάζονται και οι δυο για να αφήσει από πίσω το έργο τα σημάδια του».

 

* «Τζόρνταν» με την Μαρία Κορινθίου. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Αϊβάζης, στο θέατρο Αυλαία από την Πέμπτη 13 έως και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ