Τζώρτζης Γρηγοράκης: «Η φύση μπορεί να συνεχίσει και χωρίς εμάς» - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Πολιτισμός Συνεντεύξεις

Τζώρτζης Γρηγοράκης: «Η φύση μπορεί να συνεχίσει και χωρίς εμάς»

Της Φιλίππα Βλαστού

Ένας γιος ψάχνει να επανασυνδεθεί με τις ρίζες του, με τον πατέρα του, ο οποίος είναι εμμονικά ριζωμένος σε ένα δάσος που το προστατεύει και τον προστατεύει. Αυτό είναι το «Digger», μια ταινία για τη γη, τα πάτρια εδάφη, εξερευνά το θέμα της πατρότητας και της αρρενωπότητας και «προσπαθεί να αφηγηθεί μια διαφορετική εκδοχή του ανδρισμού, αυτή του σεβασμού και της υποχώρησης, και όχι της επιθετικότητας και της κυριαρχίας» περιγράφει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της Τζώρτζης Γρηγοράκης.

Η ταινία θα προβληθεί στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο φέτος θα γίνει, από τις 5 Νοεμβρίου έως τις 15 του μηνός, διαδικτυακά, λόγω των μέτρων για την μείωση της εξάπλωσης του covid19.

Χαλκιδική – Πτολεμαΐδα

Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έγινε στην Ορεινή Χαλκιδική και ένα μέρος στην Πτολεμαΐδα, περιγράφει ο Τζ.Γρηγοράκης και προσθέτει ότι «οι συνθήκες στα 1.200 μέτρα υψόμετρο ήταν αντίξοες, απρόβλεπτες και αρκετές φορές επικίνδυνες. Ο χρόνος λίγος και η κούραση μεγάλη. Τα καταφέραμε χάρη στον ζήλο της καταπληκτικής ομάδας παραγωγών και συνεργατών. Όπως και στην ταινία, έτσι και στο γύρισμα, ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν το δάσος. Δεν παίρναμε πάντα εμείς τις αποφάσεις, κάποιες φορές ακολουθούσαμε τις προσταγές του δάσους σύμφωνα με τις συνθήκες που μας έδινε. Έτσι όπως θα πρέπει να γίνεται, οι επιθυμίες του ανθρώπου να προσαρμόζονται σε αυτό που «επιτρέπει το τοπίο».

Η φύση μπορεί και χωρίς εμάς

Στην ταινία βλέπουμε την επαφή ενός πατέρα με τον γιο του και ενός ανθρώπου με την φύση. Αν κοιτάξουμε λίγο πιο βαθιά, μέσα από αυτές δυο επαφές υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος «τα κοινά στοιχεία είναι η προσπάθεια για αναζήτηση μιας ισότιμης σχέσης. Μιας σχέσης που δεν βασίζεται στην κυριαρχία και την εκμετάλλευση αλλά στο σεβασμό, την κατανόηση, την φροντίδα και την ευθύνη».

Η ταινία θέτει ένα σημαντικό ζήτημα. Αυτό της επαφής του ανθρώπου με την φύση και πόσο πολύ χρειάζεται ο πρώτος την δεύτερη. «Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι ζητάνε ισότητα στις σχέσεις μεταξύ των φύλων και των φυλών. Πλέον, ο πλανήτης ζητά ηχηρά μια ισότιμη σχέση. Κάθε σχέση, είναι σχέση εξάρτησης. Στην περίπτωση της σχέσης με την φύση εμείς είμαστε οι εξαρτημένοι, αυτή μπορεί να συνεχίσει και χωρίς εμάς. Ίσως αν αποδεχτούμε την εξάρτησή μας, κάποιες σχέσεις να γίνουν πιο συμβιωτικές και λιγότερο ασταθής και επιθετικά ανταγωνιστικές. Η αναζήτηση κοινού εδάφους μπορεί να είναι δύσκολη, θέλει θυσίες. Και πρώτα από όλα θυσιάζεται το πολύτιμο εγώ μας. Αν είναι μια φορά δύσκολο στις διαπροσωπικές σχέσεις, είναι πολλές φορές δυσκολότερο να συντονιστούμε παγκόσμια για να αλλάξουμε την σχέση μας με το περιβάλλον», σημειώνει ο σκηνοθέτης – σεναριογράφος.

Ο Covid19 φέρνει «τρικυμία» στην διανομή ταινιών

Για τις επιπτώσεις που έφερε ο κορονοϊός στον χώρο του κινηματογράφου ο Τζ.Γρηγοράκης εξηγεί πως «δημιουργικά, η παγκόσμια κρίση φέρνει ενδοσκόπηση και πολύ δραματουργικό υλικό να επεξεργαστούμε. Πρακτικά, έχουμε να ξεπεράσουμε μεγάλα κύματα, και ιδιαίτερα στη χώρα μας, που η πολιτεία και οι θεσμοί δεν ήταν ούτως ή άλλως επαρκώς υποστηρικτικοί».

Σε σχέση με την ταινία, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας «μπερδεύει τρομερά την διαδικασία της διανομής, και την απόφαση για την κατάλληλη ημερομηνία εξόδου στις αίθουσες. Προσωπικά, προσπαθώ να αποδεχτώ κάποιους από τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία σαν ένα δίκαιο συλλογικό τίμημα που πληρώνουμε, συνέπεια της ύβρης που έχουμε διαπράξει με την περιφρόνηση και έλλειψη σεβασμού απέναντι στον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Ας ελπίσουμε ότι ο καθένας θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί».

Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης

Η ταινία στο 61o ΦΚΘ

Για τον Τζώρτζη Γρηγοράκη το ΦΚΘ είναι «ένα πολύ αγαπημένο γεγονός σε μια πολύ αγαπημένη πόλη που μας αφήνει πάντα με τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες. Το παρακολουθώ σαν θεατής πάρα πολλά χρόνια και έχω συμμετάσχει με μικρού μήκους στο παρελθόν. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι πια στο διαγωνιστικό τμήμα με την πρώτη μου ταινία. Λυπάμαι που δεν θα έχουμε την ευκαιρία φέτος να βρεθούμε με το κοινό και να γιορτάσουμε το σινεμά. Εκτιμάμε πολύ την προσπάθεια του Φεστιβάλ για σινεμά με «κάθε τρόπο» και το θα το στηρίζουμε και εμείς με κάθε τρόπο που μπορούμε».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ