Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν ανακοίνωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ - Karfitsa.gr
Διεθνή

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν ανακοίνωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Όπως συνηθίζεται πλέον από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς πολιτικής, ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αλλά μέσω twitter, λίγο μετά την έναρξη συνεδρίασης της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία», τονίζει ο Βέμπερ. Το πρώτο tweet έγινε στα αγγλικά, το δεύτερο στα γερμανικά, το επόμενο στα γαλλικά. Ο ίδιος μιλάει αρκετά καλά αγγλικά, αλλά όχι γαλλικά. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό είναι και το μεγάλο μειονέκτημά του, γιατί μέχρι σήμερα όλοι οι πρόεδροι της Κομισιόν μιλούσαν, εκτός από τη μητρική τους γλώσσα, άψογα αγγλικά και γαλλικά.

Από το 2014 ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή της Κεντροδεξιάς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεωρείται πολιτικός χαμηλών τόνων, ο οποίος αναζητεί τη σύγκλιση και όχι τη σύγκρουση και με αυτή τη μέθοδο διατηρεί τη συνοχή μίας πολυσυλλεκτικής πολιτικής οικογένειας, της μεγαλύτερης του Κοινοβουλίου, η οποία περιλαμβάνει από εθνολαϊκιστές Ούγγρους έως φιλελεύθερους Βέλγους.

Ωστόσο, πολλές φορές ο Βέμπερ, με τις έντονα φιλοευρωπαϊκές του απόψεις, βρέθηκε να εκφράζει διαφορετικές θέσεις από το ίδιο του το κόμμα στη Γερμανία, τους Βαυαρούς Χριστιανοδημοκράτες (CSU). Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν του είχε επιτραπεί να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του CSU το 2014. Στο προσφυγικό ζήτημα πάντως, ελίχθηκε με επιδεξιότητα ανάμεσα στις μετριοπαθείς θέσεις της Άγκελα Μέρκελ και την αυστηρή γραμμή του υπουργού Εσωτερικών και προέδρου του CSU Χορστ Ζέεχοφερ. Τελικά κατάφερε να κρατήσει στην ομάδα τους έντεκα Ούγγρους ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ