Τη μη έκδοση Ιρανής στη χώρα της ζητεί η αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Τη μη έκδοση Ιρανής στη χώρα της ζητεί η αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

Να μην εκδοθεί η 37χρονη Ιρανή Σαραρέ Καντεμί ζήτησε από τους δικαστές του 6ου Ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας της έδρας, υποστηρίζοντας ότι, εάν γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης που έχει υποβάλει η χώρα της, η ζωή της μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Η 37χρονη ζήτησε από τους δικαστές να προστατεύσουν την ίδια και την κόρη της, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της πολιτικό πρόσφυγα που ζητεί προστασία.

«Αν παραδοθώ στο καθεστώς, θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα εννιά της» είπε.

Η Ιρανή υποστήριξε ότι συνελήφθη γιατί είχε πολιτική δράση στην πατρίδα της. Η ίδια βιντεοσκοπούσε διαδηλώσεις που γίνονταν σε βάρος της κυβέρνησης  και τις έστελνε σε κανάλια. Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας για τη ζωή της στο Ιράν και τη σχέση της με τον σύζυγό της, υποστήριξε ότι αυτός έστειλε τη μητέρα της στη φυλακή για επτά μήνες.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης υποστήριξε ότι η 37χρονη κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου εάν επιστρέψει.

«Το Ιράν βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλης αλλαγής. Σε αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση και με άνοδο του κόμματος των ακραίων ισλαμιστών. Στο Ιράν υπάρχουν επαναστατικά δικαστήρια τα οποία δικάζουν πολιτικά αδικήματα και αποτελούνται από ιερείς, οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο. Τα κανονικά δικαστήρια αποτελούνται μόνο από άντρες.

Ύπατος άρχοντας σε αυτά είναι ο Εμπραχίμ Ραϊσί. Αυτός  έχει ποινικοποιησει το λειτούργημα του δικηγόρου. Υπάρχει ακόμη και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Η ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μόνο το 20% αυτών. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανά κεφαλή θανατικών ποινών κυρίως ανηλίκων. Η γυναίκα από τα εννιά της θεωρείται υπόλογη απέναντι στον νόμο.

Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα. Με διάφορους τρόπους, απαγχονισμού, λιθοβολισμός, σταύρωση. Εκτός από τα αδικήματα του φόνου και της ένοπλης ληστείας, προβλέπεται και για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι έχει κίνδυνο ζωής…» είπε ο Απόστολος Δοξιάδης. «Το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια. Να σώσετε δύο ζωές» τόνισε, στο τέλος της κατάθεσής του.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 29 Οκτωβρίου.

πηγή naftemporiki.gr

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ