Τι αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε για το μεταναστευτικό - Karfitsa.gr
Slider

Τι αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε για το μεταναστευτικό

Την ώρα που η κατάσταση στα ελληνικά hotspots και κυρίως στη Μόρια της Λέσβου χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη παρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν εκταμιευτεί προς τη χώρα μας για το μεταναστευτικό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατάφεραν να συμφωνήσουν μόνο στην μελλοντική αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, θέτοντας ως στόχο μια συμφωνία με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βορείου Αφρικής, στο πλαίσιο της αντίστοιχης συμφωνίας με την Τουρκία.

Μια από τις προτάσεις που συζητήθηκαν στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας αφορούσε στη λεγόμενη «ευέλικτη αλληλεγγύη». Καθώς οι χώρες του Βίζεγκραντ, (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία), αλλά και η Αυστρία αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία και με την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές του 2019, υπήρξαν ηγέτες που πρότειναν την «εξαγορά υποχρεώσεων». Αν ένα κράτος- μέλος της ΕΕ δεν επιθυμεί να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία να πληρώνει χρήματα στην ΕΕ ώστε να διαχειρίζεται το πρόβλημα. Η ιδέα της «ευέλικτης αλληλεγγύης» απορρίφθηκε τόσο από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται όλες οι χώρες της ΕΕ να επιλέξουν να καταβάλουν χρήματα και να μην δεχθούν πρόσφυγες, όσο και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος απείλησε» με έξοδο από το χώρο Σένγκεν και διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης όσες χώρες αρνούνται να δείξουν αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ιταλία.

Διαφωνίες υπήρξαν και στο ζήτημα της ενίσχυσης της FRONTEX και στις αρμοδιότητες που θα έχει η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προέδρου Γιούνκερ. Σύμφωνα με το σχέδιο η FRONTEX θα αυξήσει το προσωπικό της από 1.500 άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν σήμερα, στις 10.000 μέχρι το 2020. Ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεπεράσει τις αρμοδιότητές της και άλλοι εξ αυτών, όπως ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κρίνουν απαγορευτικό το κόστος της αύξησης του προσωπικού της FRONTEX. Ωστόσο, η πρόταση Γιούνκερ έτυχε υποστήριξης από τα περισσότερα κράτη – μέλη και πλέον το κόστος αυτό θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών στο συμβούλιο της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να συγκαλέσει μία σύνοδο κορυφής με την Αφρικανική Ένωση που αποτελείται από 55 κράτη της αφρικανικής ηπείρου τον ερχόμενο Δεκέμβριο και μια ακόμα με τον Αραβικό Σύνδεσμο, στον οποίον συμμετέχουν 22 χώρες από την αραβική χερσόνησο και τη Βόρεια Αφρική, τον Φεβρουάριο του 2019.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ανάγκη δημιουργίας κέντρων κράτησης σε χώρες της Βορείου Αφρικής όπου θα μεταφέρονται άνθρωποι ακόμα και από άλλα αφρικανικά κράτη, ώστε οι αποφάσεις για το ποιός χρειάζεται διεθνή προστασία, να λαμβάνονται εκτός ευρωπαϊκού εδάφους. Ωστόσο μια τέτοια λύση «σκοντάφτει» στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στη σημαντική λεπτομέρεια, ότι κανένα κράτος της Αφρικής δεν έχει εκφράσει μέχρι τώρα την προθυμία του να δεχθεί την κατασκευή ενός τέτοιου κέντρο στο έδαφός του.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ