, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό – Οι οδηγίες αντιμετώπισης

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη επιστημόνων -επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων- έγινε το το απόγευμα της Δευτέρας 24/2 στο υπουργείο Υγείας, μετά την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη σύσκεψη προέδρευσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος για τον νέο κορονοϊό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως αναφέρθηκε ο κορονοϊός εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, η οποία στο 85%, και πλέον συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα και αυτό είναι σημαντικό ώστε να είναι ψύχραιμος ο κόσμος.
Επίσης, αποφασίστηκε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα στις πύλες εισόδου στην χώρα με αφορμή την Ιταλία και απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να αναζητά ιατρική βοήθεια όταν προέρχεται από πληγείσες περιοχές.
 
Ακόμα, συζητήθηκαν ως προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, οριζόντια μέτρα που αφορούν στη δημόσια υγεία και έχουν να κάνουν με ενίσχυση του τομέα υγείας, προσλήψεις, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας αντί να αναλωθούν οι αρχές σε χαμένο χρόνο σε ελέγχους στις πύλες εισόδου που είναι αναποτελεσματικές .
Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό έχουν ως εξής:
-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.