Τι θα κάνεις στη νέα παραλία δήμαρχε; Οι θέσεις των υποψηφίων δημάρχων - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Τι θα κάνεις στη νέα παραλία δήμαρχε; Οι θέσεις των υποψηφίων δημάρχων

Πολύ μελάνι έχει χυθεί τα τελευταία χρόνια για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Νέα Παραλία, μετά την ανάπλαση της. Έχουν καταγραφεί βανδαλισμοί, κλοπές, κατεστραμμένες υποδομές, εκτεταμένες βλάβες σε δίκτυα, εγκατάλειψη του πρασίνου και έλλειψη καθαριότητας.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Την ίδια ώρα η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης επιδιώκει να αλλάξει την εικόνα αυτή με τρεις εργολαβίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν ζητήματα οικοδομικά, ηλεκτρομηχανολογικά και εργασίες πρασίνου. Σημαντική εξέλιξη για τη Νέα Παραλία αποτελεί και η δωρεά του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη, ο οποίος έχει αναλάβει τη συντήρηση δύο πάρκων: τον Κήπο των Γλυπών και τον Μεσογειακό Κήπο.

Η έκταση από το Μέγαρο Μουσικής έως τον Λευκό Πύργο, περίπου 3,7 χλμ., δεν είναι μόνο πόλος έλξης για τους Θεσσαλονικείς και για τους τουρίστες, αλλά… 76 μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και για τους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης. Η Νέα Παραλία βρίσκεται, πλέον, στο επίκεντρο της κριτικής που ασκούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι καταθέτουν σειρά προτάσεων για την βελτίωση της εικόνας του πιο πολυσυζητημένου τμήματος της Θεσσαλονίκης.

Ήδη ορισμένοι έχουν γνωστοποιήσει τις θέσεις τους για τη Νέα Παραλία, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τοποθετήσεις και των υπολοίπων υποψηφίων δημάρχων με την ανακοίνωση των προγραμμάτων τους.

Νίκος Ταχιάος: Σύσταση Ειδικού Γραφείου για τη φύλαξη και συντήρηση της Νέας Παραλίας

Η Νέα Παραλία αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα του υποψηφίου δημάρχου με την παράταξη “Θεσσαλονίκη – Υπεύθυνα”, Νίκου Ταχιάου. Τη θεωρεί άλλωστε ως “παιδί του” καθώς από τη θητεία του ως αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού δούλεψε για να σχεδιαστεί και να ολοκληρωθεί.

‘Οπως αναφέρει στις τοποθετήσεις του πρόκειται για “ένα έργο στολίδι που κληροδοτήθηκε στη διοίκηση Μπουτάρη και το οποίο δυστυχώς, δεν σεβάστηκε” καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των περιπτέρων με αποτέλεσμα να χαθούν έσοδα για τον δήμο από την αξιοποίηση τους.

Στα σχέδια του κ.Ταχιάου είναι να συσταθεί ειδικό γραφείο στον δήμο Θεσσαλονίκης που θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα της Νέας Παραλίας. “Χρειάζεται φύλαξη και συντήρηση. Πρέπει να μπουν κάμερες με ειδικό λογισμικό ώστε να μην καταγράφουν πρόσωπα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προτείνει τα έσοδα που θα προκύπτουν από την εκμετάλλευση των περιπτέρων να επιστρέφουν και πάλι στην παραλία για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης ώστε να μην παρουσιάσει σε καμία περίπτωση εικόνα εγκατάλειψης. Επιθυμία του κ.Ταχιάου είναι να μπει μία τάξη στις καντίνες και τις ηχητικές εγκαταστάσεις.

Γιώργος Ορφανός: Δημιουργία ανεξάρτητου φορέα για τη συντήρηση της Νέας Παραλίας

Την ουσιαστική αξιοποίηση της Νέας Παραλίας, η οποία θα στηρίζεται στους άξονες Πολιτισμός – Παιδεία – Αθλητισμός, με επίκεντρο τη νεολαία, προτείνει ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός.

Εκτιμά ότι η τεράστια έκτασή της και η προνομιακή της θέση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μοχλός έλξης για την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Για να εξυπηρετηθούν οι αυξανόμενες ανάγκες της, ο κ.Ορφανός προτείνει τη δημιουργία ενός ευέλικτου, ανεξάρτητου φορέα για την λειτουργία, τη συντήρηση, την προβολή και τη χρηματοδότηση (ιδιωτική και δημόσια) της Νέας Παραλίας.

Σύμφωνα με την πρόταση του υποψήφιου δημάρχου, ο νέος φορέας θα προβεί μεταξύ άλλων στη δημιουργία γραφείου συντήρησης, γραφείου εθελοντών, κανονισμού χρήσεων, αναζήτηση χορηγιών, φύλαξη και αστυνόμευση όλο το 24ωρο καθώς και στην άμεση συντήρησή της.

Οι οκτώ προτάσεις του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Δέσμη προτάσεων για τα ζητήματα της Νέας παραλίας έχει δημοσιοποιήσει ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη», Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος εκτιμά ότι αν και η περιοχή έχει γίνει το στολίδι της πόλης και το πρώτο σε επισκεψιμότητα νέο αξιοθέατο, δυστυχώς τα σημάδια εγκατάλειψης του χώρου είναι εμφανή».

Ο κ. Ζέρβας έχει καταθέσει οκτώ προτάσεις, οι οποίες έχουν διανεμηθεί με φυλλάδιο. Συγκεκριμένα προτείνει: 1. 24ωρη φύλαξη της Νέας Παραλίας με περιπολίες, 2. Δημιουργία Νέας Υπηρεσίας του δήμου με αρμοδιότητα τη διαχείριση και συντήρηση, 3. Αισθητική αναβάθμιση των αδειοδοτημένων πάγκων υπαίθριου εμπορίου, 4. Έλεγχος υπαίθριου εμπορίου και απαγόρευση των παράνομων πωλητών, 5. Απαγόρευση στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων στο ύψος του Λευκού Πύργου και του Βασιλικού Θεάτρου, 6. Διάθεση χώρων της Νέας Παραλίας σε φορείς για διοργάνωση εκδηλώσεων και φιλοξενία εκδηλώσεων για τον περιορισμό των δράσεων που μπλοκάρουν το κέντρο της πόλης, 7. Προώθηση της ιδέας για την “υιοθεσία των πάρκων” από ιδιώτες ή εταιρείες και 8. Ανάδειξη της Νέας Παραλίας ως τοπόσημο της πόλης.

Πέτρος Λεκάκης: “Καρδιά” της πόλης η Νέα Παραλία με κοινωνικές, αναπτυξιακές, αθλητικές, πολιτιστικές διαστάσεις

Άρρηκτα συνδεδεμένη χαρακτηρίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, τη σχέση της πόλης με το θαλάσσιο μέτωπο. Επόμενο βήμα μετά την ανάπλαση της Νέας Παραλίας θα είναι η ανάπτυξη της, προωθώντας μια σειρά παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με τον κ.Λεκάκη “η Νέα Παραλία μπορεί να είναι η καρδιά της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με κοινωνικές, αναπτυξιακές, αθλητικές, πολιτιστικές διαστάσεις”. Στέκεται στην καθημερινή εποπτεία και συντήρηση του βασικού έργου που θα συνδέονται με τη δημιουργία νέων χώρων αναψυχής, την κατασκευή μικρών προβλητών για είσοδο των κατοίκων στο θαλάσσιο στοιχείο, τους υπαίθριους χώρους άθλησης, τη διατήρηση της καθαριότητας των υδάτινων επιφανειών.

Μέσα στα σχέδια του επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Πρώτη” για τα επόμενα χρόνια είναι η δημιουργία μαρίνας, η ενίσχυση του ναυταθλητισμού, αλλά και η ανάπτυξη της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας.

“Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποκτήσει και ακόμη μια Νέα Παραλία. Είναι το αναξιοποίητο τμήμα στον Κελάριο Κόλπο το οποίο θα αναβαθμιστεί δημιουργώντας ένα νέο χώρο που θα εμβαθύνει τη σχέση των πολιτών με τη θάλασσα”, αναφέρεται στο πρόγραμμα του ο κ.Λεκάκης.

Σπύρος Βούγιας: Αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου μέχρι το λιμάνι

Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας μιλά για αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το λιμάνι, προκειμένου, όπως αναφέρει, να αποκατασταθεί η διαταραγμένη σχέση της πόλης με τη θάλασσα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βούγιας προτείνει την ανάπλαση της Λεωφόρου Νίκης, με την πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας, τη δημιουργία ποδηλατόδρομου και την διευκόλυνση της ομαλής εκτροπής του κυκλοφοριακού φόρτου της Νίκης προς την οδό Μητροπόλεως.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», για να επιτευχθεί αυτό, μεταφέρονται οι λεωφορειακές γραμμές της Μητροπόλεως στην Τσιμισκή, σε αποκλειστική λωρίδα αντίθετης κίνησης (contra flow) προς την υπόλοιπη κυκλοφορία.

Μάκης Κυριζίδης: Τέλος στο κακόγουστο δίμετρο τσιμέντο

Να δοθεί περισσότερο δημόσιος χώρος ζητά ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Θετικά» Μάκης Κυριζίδης, προκειμένου να αλλάξει η βιτρίνα της πόλης. «Πέρα από τη συντήρηση της Νέας Παραλίας, το μεγαλύτερο και ομορφότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη, οφείλουμε να αλλάξουμε την βιτρίνα της Θεσσαλονίκης και να δώσουμε περισσότερο δημόσιο χώρο».

Ο κ. Κυριζίδης θα επιδιώξει να μπει «τέλος στο κακόγουστο δίμετρο τσιμέντο (με τον ποδηλατόδρομο, με οργασμό παρεμπορίου κτλ) από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Λιμάνι».

«Άμεση επέκταση του παλαιού παραλιακού μετώπου λοιπόν. Δεν νοείται να μιλάμε για τουρισμό και δημόσιο χώρο στην πόλη και να έχουμε αυτό το μέτωπο, αυτή την κατάντια της μεγαλύτερης και γνωστότερης πλατείας μας (Αριστοτέλους). Πρέπει να μεγαλώσουμε την πόλη», τονίζει.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ