Τι μπορεί να συμβεί στους λάτρεις του σούσι; - Karfitsa.gr
Ευ Ζην

Τι μπορεί να συμβεί στους λάτρεις του σούσι;

Κανείς δεν αντιλέγει ότι η διατροφή με σούσι, η οποία έχει ως βάση της το ψάρι, μπορεί να είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό. Οι επιστημονικοί προβληματισμοί εστιάζονται στους ανθρώπους που καταναλώνουν συστηματικά σούσι.

Κι αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών, όπως συμβαίνει σε όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά. Ο βαθμός του κινδύνου μάλιστα, αυξάνεται στα ψάρια και τα θαλασσινά που περιέχει το σούσι.

Ποια, όμως, είναι τα πιθανά προβλήματα που προκύπτουν για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και πόσο η κατανάλωση ψαριών τελικά είναι καλή ή επιβλαβής;

Βαρέα Μέταλλα

Η μόλυνση των θαλασσών και των ωκεανών έχει επίπτωση σε όλη την τροφική αλυσίδα, ενώ ο τελικός αποδέκτης της φυσικά, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν για παράδειγμα, ότι ενδεχόμενη παρουσία προσμείξεων υδραργύρου στα μεγάλα ψάρια μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Παθογόνοι μικροοργανισμοί στο σούσι

Βρετανοί γιατροί, σε άρθρο τους στο British Medical Journal Case Reports, επισημαίνουν τους κινδύνους από την κατανάλωση ωμού ψαριού και τονίζουν ότι η αυξημένη δημοτικότητα του sushi στη Δύση, ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση παρασιτικών λοιμώξεων. Σε άρθρο τους επισημαίνουν ότι η αυξημένη δημοτικότητα του sushi στη Δύση ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση παρασιτικών λοιμώξεων.

Προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα

Μέλη του Οργανισμού Διαιτολόγων της Αυστραλίας διαπίστωσαν σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε προϊόντα της ασιατικής κουζίνας ότι το ιώδιο που περιέχουν τα φύκια με τα οποία παρασκευάζεται το ιαπωνικό φαγητό, επηρεάζει άμεσα τις ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα.

Συμπερασματικά, δεν θα πρέπει κάποιος να βγάλει από τη διατροφή του το σούσι εάν το αγαπάει πολύ, καθώς το ψάρι κάνει καλό στον οργανισμό και την ανθρώπινη υγεία. Οι ποσότητες, όμως, θα πρέπει να είναι ελεγχόμενες, ενώ κάτι πολύ σημαντικό που τονίζουν επίσης οι επιστήμονες, είναι να προσέχει κανείς ποιο εστιατόριο θα επιλέξει να εμπιστευτεί, γι’αυτού του είδους τις «ιδιαίτερες» και αμφιλεγόμενες τροφές.

Πηγή: Iatropedia.gr

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ