«Τοξικές σχέσεις: τι είναι και πώς να τις αποφύγουμε;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Τοξικές σχέσεις: τι είναι και πώς να τις αποφύγουμε;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρωτιούνται κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, «βρίσκομαι άραγε σε μια υγιή σχέση; Είναι ο σύντροφός μου κατάλληλος για μένα; Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι μαζί;». Η απάντηση είναι μοναδική για την κάθε μία σχέση. Οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι, συνεπώς δεν είναι τέλειες και οι σχέσεις τους. Ωστόσο, το κακό αρχίζει να ξεπερνά το καλό όταν αρχίζουμε να βλέπουμε πραγματικές ασυμβατότητες.

Τι είναι η τοξική σχέση;

Μια τοξική σχέση χαρακτηρίζεται συχνά από επαναλαμβανόμενες καταστροφικές συμπεριφορές μεταξύ συντρόφων. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ζήλια, κυριαρχία, χειραγώγηση, απόγνωση, εγωισμό ή απόρριψη. Ένα κοινό χαρακτηριστικό του προφίλ της τοξικής σχέση περιλαμβάνει την έντονη έλξη των συντρόφων μεταξύ τους, παρά τον πόνο που και οι δύο προκαλούν ο ένας τον άλλον.

Ένα ζευγάρι που συνάπτει μία σχέση «φαντασιακού δεσμού», έναν όρο που χαρακτηρίζει την ψευδαίσθηση της σύνδεσης, δημιουργεί τοξικό πεδίο επειδή αντικαθιστά τα αληθινά συναισθήματα αγάπης και υποστήριξης, προκειμένου οι δύο σύντροφοι να ανακουφίσουν τους ατομικούς τους φόβους.

Συμπεριφορές που έχουν τοξική επίδραση στις σχέσεις:

  • Εγωισμός, παράλογες απαιτήσεις και συμπεριφορά άσκησης δύναμης στον σύντροφό μας.
  • Υιοθετώντας τον ρόλο του γονέα ή του παιδιού, δείχνοντας υποταγή ή κυριαρχία.
  • Χρησιμοποιώντας συναισθηματικό εξαναγκασμό ή χειραγώγηση για να πάρουμε αυτό που θέλουμε.
  • Άρνηση της ατομικότητας του συντρόφου μας.
  • Συγχέοντας την πραγματική αγάπη με την απόγνωση ή τη συναισθηματική πείνα.
  • Άρνηση χρήσης ευγενικών τρόπων προς το σύντροφό μας.

Πώς καταλήγουμε σε μια τοξική σχέση;

Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι επιδιώκουν να υπονομεύσουν την πιθανότητα να έχουν μια σχέση αγάπης επαναλαμβάνοντας τη δυναμική των σχέσεών τους από το παρελθόν. Υπάρχουν τρία σημαντικά ψυχολογικά μοτίβα που σχηματίζουν τοξικούς δεσμούς:

  1. Ο ένας τύπος περιλαμβάνει την επιλογή του λάθος ατόμου από την αρχή. Επιλέγουμε κάποιον που μας θυμίζει φιγούρες από το παρελθόν μας, που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα μέλη της οικογένειάς μας ή με άλλα πρόσωπα του παρελθόντος που μας έβλαψαν ή μας κακοποίησαν. Για παράδειγμα, εάν είχαμε έναν γονέα που ήταν παθητικός και συγκρατημένος συναισθηματικά, μπορεί να αναζητήσουμε έναν σύντροφο που είναι πιο παραπλανητικός ή απρόσιτος. Επίσης, μπορεί να επιλέξουμε κάποιον που είναι το αντίθετο από εμάς, συσχετιζόμαστε μαζί του με παρόμοιο τρόπο που συσχετίσαμε δεσμούς στην παιδική μας ηλικία δημιουργώντας έτσι επώδυνες σχέσεις, οικείες σε εμάς.
  2. Στον δεύτερο τύπο παραμορφώνουμε τον σύντροφό μας για να τον δούμε σαν μια οικεία φιγούρα από το παρελθόν. Όταν αυτό λειτουργεί, αντιλαμβανόμαστε ότι ο σύντροφός μας έχει αρνητικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των ανθρώπων από την πρώιμη ζωή μας. Αυτή η οικειότητα μας ωθεί να δούμε τον εαυτό μας ή τη σχέση μας με διαφορετικό τρόπο, από μια θετική και συμπονετική οπτική γωνία.
  3. Όταν οι δύο πρώτοι τύποι αποτυγχάνουν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε συχνά τον τρίτο, προκαλώντας τον σύντροφό μας να μας φέρεται όπως μας είχαν φερθεί στις πρώιμες σχέσεις μας. Μπορεί να συμπεριφερθούμε με τρόπους που δεν εγκρίνουμε στην πραγματικότητα, όπως με ζηλοτυπία, κριτική ή απροθυμία. Παραδόξως, κάνοντας αυτό, αναδημιουργούμε ένα συναισθηματικό περιβάλλον που μπορεί να είναι δυσάρεστο, αλλά στην πραγματικότητα είναι άνετο και οικείο.

Πώς να βγούμε από μια τοξική σχέση;

Η γνώση του εαυτού και των προτύπων μας, είναι το κλειδί για την αποφυγή μιας τοξικής σχέσης. Εάν βρεθείτε σε μια δραματική ή περίπλοκη σχέση, πρέπει πρώτα να αποφασίσετε αν έχετε επιλέξει τον σύντροφό σας για αρνητικούς λόγους από το παρελθόν σας ή εάν απομακρύνετε κάποιον που πραγματικά σας ενδιαφέρει λόγω των δικών σας περιορισμών, φόβων ή άμυνας. Εάν εντοπίσετε τα αρνητικά χαρακτηριστικά που σας έχουν προσελκύσει στον σύντροφό σας, μπορείτε συνειδητά να επιλέξετε να αναζητήσετε διαφορετικό άτομο. Εάν συνειδητοποιήσετε ότι το άτομο που έχετε επιλέξει έχει πολλές από τις θετικές ιδιότητες που επιθυμείτε, μπορείτε να αναζητήσετε τρόπους με τους οποίους θα ενεργείτε στη σχέση και να στοχεύσετε να αλλάξετε το μέρος της δυναμικής που κάνει τις καταστάσεις δυσάρεστες. Μέσα από την αυτογνωσία, μπορείτε να εντοπίσετε τα μονοπάτια που οδηγούν τη σχέση σας στην τοξικότητα. Έτσι, μπορείτε να λάβετε δράση και να δημιουργήσετε μια πιο υγιής, πιο ειλικρινή και ικανοποιητική σχέση για εσάς.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ