Τουρισμός ώρα μηδέν για Χαλκιδική και Πιερία - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα Κοινωνία

Τουρισμός ώρα μηδέν για Χαλκιδική και Πιερία

Η πρώτη Ιουνίου, ημέρα που θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας είναι κοντά ωστόσο αυτή η ημέρα δεν αφορά στα τουριστικά θέρετρα σε Πιερία και Χαλκιδική που έχουν ως πιθανή  ημερομηνία επαναλειτουργίας την 1η Ιουλίου σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο CNN υπογραμμίζοντας ότι «στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Από την πλευρά τους οι  ξενοδόχοι αναμένουν τους υγειονομικούς κανόνες, που πρόκειται να ανακοινωθούν στις 15 Μαΐου αλλά και τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης που θα θέσει η πολιτεία για τη λειτουργία του τουρισμού για να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους η θα πουν… και του χρόνου.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία που έγιναν τον χειμώνα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο  έχουν ακυρωθεί  με τους περισσότερους ξενοδόχους να θεωρούν την φετινή σεζόν χαμένη ή ευελπιστούν να κινηθούν ομαλά έστω και για δυο μήνες, ώστε οι πληγές που θα κουβαλούν την επόμενη χρονιά να είναι λιγότερες.

Ο οδικός τουρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια λύση για τον τουρισμό σε Πιερία και Χαλκιδική που ούτως ή άλλως είναι αγαπημένες περιοχές των γειτόνων μας από τις χώρες των Βαλκανίων: «Στον οδικό τουρισμό, εκτός από τους μεμονωμένους ταξιδιώτες, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα τουριστικά λεωφορεία, καθώς εκεί υπάρχει ανησυχία για τα κριτήρια υγείας που θα τεθούν και τον τρόπο που θα ταξιδεύει ο κόσμος», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά αναμένει τους όρους και  τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ξενοδοχείων όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτά. «Για εμάς είναι σημαντικό να δούμε τι υγειονομικά πρωτόκολλα χρειάζεται να εφαρμοστούν, προκειμένου να εξετάσουμε πώς αυτό είναι εφικτό να γίνει, να εκτιμήσουμε το κόστος και άλλα δεδομένα για να έχουμε μια σαφή εικόνα, ώστε να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις».

Ωστόσο, για να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχουν μειώσεις τιμών στην διαμονή. «Είναι βέβαιο ότι θα αναδιαμορφωθούν οι τιμές μας για φέτος, χωρίς βέβαια να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μειώσεις» αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας. Μάλιστα, τουριστικοί πράκτορες ζητούν την διεύρυνση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού και την ένταξη περισσότερων ομάδων.

 Τεστ για κορονοϊό στις χώρες αναχώρησης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης με την οποία τους παραθέτει μια σειρά προτάσεων για την είσοδο των τουριστών στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα όταν ανοίξουν.  «Θέλουμε να τονίσουμε πως στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ο οδικός τουρισμός μπορεί βοηθήσει ώστε να υπάρξει κάποια στοιχειώδης έστω τουριστική κίνηση. Επομένως ο καθορισμός  της διαδικασίας και των προϋποθέσεων εισόδου των οδικών τουριστών στη χώρα μας είναι μεγάλης σημασίας» αναφέρει η ΠΟΞ και υπογραμμίζει:

Θα πρέπει οπωσδήποτε οι επισκέπτες-πελάτες να έχουν κάνει test για COVID-19 στις χώρες προέλευσης και όχι η σχετική διαδικασία να πραγματοποιείται κατά την είσοδο τους στη χώρα μας.

Επίσης κρίνεται αναγκαίο να είναι ανοικτοί οι συνοριακοί σταθμοί Νυμφαίας Ροδόπης, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα και Εξοχής από τους οποίους έρχεται στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών που προέρχονται από χώρες που, βάσει των τελευταίων στοιχείων, έχουν κάνει καλή υγειονομική διαχείριση της κρίσης του COVID-19 και έχουν περιορισμένα κρούσματα (Αλβανία. Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Αναφορικά τώρα με τον συνοριακό σταθμό των Κήπων του Έβρου, πρέπει να σημειώσουμε πως παρόλο που πρόκειται, υπό κανονικές συνθήκες, για μια σημαντική είσοδο τούρκων τουριστών, μας προβληματίζει η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τη γειτονική χώρα.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει το πλαίσιο που θα οριστικοποιηθεί για τις αερομεταφορές τις οποίες περιμένουν με αγωνία οι tour operators προκειμένου να συνεχίσουν τα προγράμματά τους, καθώς μόνο στο νομό Χαλκιδικής, οι 35.000 κλίνες λειτουργούν με tour operating.

Γιάννης Κουφίδης «Φέτος θα γυρίσουμε στα παλιά»

«Φέτος, θα γυρίσουμε στα παλιά. Τότε που η Χαλκιδική είχε πολύ οδικό τουρισμό, όχι μόνο από τα Βαλκάνια, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, τη δεκαετία του 1990 δηλαδή. Αυτή η προσπάθεια θα γίνει με συνεργασία όλων των φορέων και κλάδων και πιστεύουμε ότι θα δώσει μια ανάσα» αναφέρει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδη.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκτός από τα ξενοδοχεία ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν και οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ στη Χαλκιδική καθώς θα έχουν πολύ λιγότερα τραπεζοκαθίσματα λόγω των μέτρων που επιβάλλονται στην εστίαση.

Μάλιστα πολλοί από τους 2.500 επαγγελματίες στη Χαλκιδική σκέφτονται να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους.

«Τα δεδομένα άλλαξαν και τα μέτρα που επιβάλλουν αποστάσεις μεταξύ ξαπλώστρας, τραπεζιών κτλ δεν δίνουν στον επαγγελματία τη δυνατότητα να διαθέτει τον ίδιο αριθμό με πέρυσι σε τραπεζοκαθίσματα ή ξαπλώστρες. Αυτό, σε συνδυασμό με τον αριθμό των ξένων τουριστών που αναμένεται αρκετά περιορισμένος, θα μειώσουν κατά πολύ τα έσοδα» σημειώνει. Την ίδια ώρα, η σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει ουσιαστικά τον Ιούλιο, άρα το πλήγμα είναι πολλαπλό, αναφέρει ο κ. Κουφίδης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής επισημαίνει πως θα πρέπει η Πολιτεία και οι δήμοι να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να λειτουργήσουν και να τους παράσχουν, όπου αυτό είναι εφικτό, μεγαλύτερο χώρο να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες, ακόμη και στο ήμισυ κάποιων παραλιακών δρόμων, για να τους διευκολύνουν και ταυτόχρονα να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα κάνουν τον κόσμο να νοιώθει ασφαλής, τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις. «Άλλωστε, με τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών στη Χαλκιδική, δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα να βρεθεί επιπλέον χώρος για αυτή τη σεζόν, που η κατάσταση είναι δύσκολη» εξηγεί και υπογραμμίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό  να τακτοποιηθεί άμεσα το θέμα των αδειών εκμετάλλευσης αιγιαλού, που συνήθως τέτοια εποχή σε προηγούμενες χρονιές ήταν ήδη σε εξέλιξη, ενώ φέτος, λόγω της πανδημίας και του μειωμένου προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες, έχει καθυστερήσει».

Απο την εφημερίδα karfitsa 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ