Τουρκία: Προφυλάκιση 70 αξιωματικών για διασυνδέσεις με το καθεστώς Γκιουλέν - Karfitsa.gr
Διεθνή Ροή

Τουρκία: Προφυλάκιση 70 αξιωματικών για διασυνδέσεις με το καθεστώς Γκιουλέν

Την προφυλάκιση 70 αξιωματικών διέταξε η εισαγγελία της Τουρκίας με την κατηγορία ότι φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι διεξήγαγε προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αστυνμονικές αρχές έχουν εξαπολύσει ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε 38 περιοχές της Τουρκίας στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη στην κεντρική τουρκική περιοχή της, Ικόνιο με επικεφαλής κρατικούς εισαγγελείς.

Οι προφυλακιστέοι στρατιωτικοί στοχοποιήθηκαν μετά από αναφορές συναδέλφων τους σε βάρος τους, οι οποίοι είχαν επίσης προφυλακιστεί με τις ίδιες κατηγορίες, ενώ φέρεται να ευθύνονται μάλιστα για την στράτευση μαθητών στο κίνημα του Γκιουλέν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Στοιχεία από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δείχνουν ότι τον Μάρτιο η Τουρκία προχώρησε σε 160.000 προφυλακίσεις και απέλυσε περίπου τον ίδιο αριθμό δημόσιων υπαλλήλων από την απόπειρα του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν προφυλακιστεί, πάνω από 50.000 έχουν επισήμως κατηγορηθεί και παραμένουν στην φυλακή καθόλη τη διάρκεια της δίκης. Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν επικρίνει τις εν λόγω ενέργειες, με την Αγκυρα να απαντά ότι πρόκειται για αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν ως παρακινητή του πραξικοπήματος, ωστόσο ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ