Τουρκία: Φόβοι για ντόμινο μετά την Turk Telekom - Karfitsa.gr
Διεθνή

Τουρκία: Φόβοι για ντόμινο μετά την Turk Telekom

Εντείνονται οι φόβοι στην Τουρκία ότι τη μοίρα της άλλοτε κραταιάς Turk Telekom, που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος υπό το βάρος της μεγάλης πτώσης της λίρας, θα ακολουθήσουν και άλλες τουρκικές επιχειρήσεις, ενώ τις επιπτώσεις του πλήγματος αναμένεται να «αισθανθούν» και συνεργαζόμενες με τον τουρκικό όμιλο επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Η είδηση της χρεοκοπίας  προκάλεσε πανικό, καθώς πολλές τουρκικές επιχειρήσεις ακολουθούν την ίδια τακτική με την μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας, εισπράττοντας σε τουρκική λίρα και αποπληρώνοντας σε δολάρια ή ευρώ τα δάνειά τους. Την Πέμπτη η υποτίμηση της τουρκικής λίρας άγγιξε το 4,5%.

Τη διοίκηση του «πληγωμένου γίγαντα» Turk Telekom ανέλαβαν οι τράπεζες μέσω «οχήματος ειδικού σκοπού». Στα πιστωτικά ιδρύματα περνάει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου. Οι τουρκικές τράπεζες Akbank, Garanti Bank και Is Bank θα αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο της Turk Telekom.

Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών  οδηγήθηκε στη χρεοκοπία καθώς δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις τράπεζες, που έφταναν τα 4,7 δισ. δολάρια, με συνέπεια η διοίκηση της εταιρείας να περιέλθει στην κατοχή των τραπεζών.

Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, εκτιμούν πλέον πως την τύχη του «ΟΤΕ της Τουρκίας»  θα ακολουθήσουν νομοτελειακά κι άλλες εταιρείες, με αυτές που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, άλλοτε βασικό πυλώνα του «θαύματος της τουρκικής οικονομίας» να είναι τα πρώτα θύματα. 

Σημειώνεται ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σημείωσε ότι «η υποτίμηση της λίρας αυξάνει την πίεση στις τουρκικές τράπεζες, ενώ τα αιτήματα για επαναδιαπραγμάτευση των δανείων θα αυξήσει τις επιβαρύνσεις».

Πηγή: skai.gr

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ