«Το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη των 28» - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη των 28»

Της Βιβής Ανδρίτσου

Σε εξέλιξη είναι η καμπάνια  του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στις 27 χώρες της Ε.Ε, προκειμένου να συμμετάσχουν οι πολίτες στις επόμενες  ευρωεκλογές . Στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου του 2019. Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.αυτήτηφοράψηφίζω.eu. Κάθε πολίτης μπορεί να γίνει μέρος  της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης και να εγγραφεί στο σύνδεσμο. Στο κάλεσμα για συμμετοχή  στις  ευρωπαϊκές  εκλογές, τονίζεται ότι με την αποχή επιτρέπει κανείς τους άλλους να καθορίσουν το μέλλον του, ενώ με τη συμμετοχή υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες που αποτελούν το θεμέλιο της δημοκρατίας.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες γίνεται μια εκτεταμένη συζήτηση για το δημοκρατικό έλλειμμα, δηλαδή τον προβληματισμό των Ευρωπαίων για τη δημοκρατικότητα της Ευρώπης.  Όταν λέμε δημοκρατικό έλλειμμα εννοούμε  την έλλειψη δημοκρατικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οργάνων της και αλλά κυρίως του χάσματος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολιτών, εξαιτίας της περίπλοκης λειτουργίας τους. Το δημοκρατικό έλλειμμα είναι ο λόγος της αδιαφορίας των πολιτών για την Ένωση! H αποξένωση των πολιτών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι θέμα μείζονος σημασίας και καταγράφεται έντονα με την  μεγάλη αποχή από τις εκλογές.

Από το 1979, οπότε και διεξήχθη η πρώτη εκλογική αναμέτρηση,μέχρι  σήμερα παρατηρείται μια συνεχόμενη μείωση της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες. Συγκεκριμένα, ενώ το 1979 η προσέλευση άγγιζε το 62% (στην Ευρώπη των 9), το 1984, με ένα επιπλέον μέλος μόλις που έφτασε το 60% και το 1989, μετά την προσάρτηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έφτασε το 58,4%. Και η αποχή συνέχισε να αυξάνεται παρά τις διευρύνσεις και τις αναθεωρήσεις που σκοπό είχαν την ομαλότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το 1994 και μετά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου με τη Συνθήκη του Μάαστιχτ η προσέλευση του εκλογικού σώματος είναι ακόμη πιο μειωμένη, στο 56,67% και 5 χρόνια αργότερα στο 49,51% στην ΕΕ των 15.  Το 2004 μάλιστα μετά και την είσοδο 10 νέων κρατών μελών το ποσοστό φτάνει μόλις το 45,47% στις ευρωεκλογές, το 2009 μόλις που αγγίζει (στην ΕΕ των 27) το 43%,  ενώ στις ευρωεκλογές του 2014 (στην Ευρώπη των 28) η συμμετοχή ήταν της τάξης του 42,54%. Κατά κύριο λόγο, οι ευρωεκλογές είναι αδιάφορες για τους πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. καθώς δεν τους επηρεάζουν άμεσα. Τα ευρωπαϊκά θέματα δυστυχώς, παρότι μας αφορούν όλους, δεν παρουσίαζαν ποτέ μεγάλο ενδιαφέρον ούτε για το εκλογικό σώμα ούτε για τις εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις και συνεπώς δεν προωθούνταν κατάλληλα.

Ο καθένας μας έχει τις ευθύνες του! Η συμμετοχή στις εκλογές είναι δύναμη για τους πολίτες και  για την Ευρώπη. Οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν την Ε.Ε να ξαναβρεί την πορεία  της και να δημιουργεί συνθήκες διάχυσης της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ