Το μέλλον του Ασφαλιστικού - Karfitsa.gr
Άρθρα

Το μέλλον του Ασφαλιστικού

φωτο eurokinissi.gr

Γράφει ο Ευθύμης Καρανάσιος

 

Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα έχει τρεις πυλώνες:

Την κύρια σύνταξη, την επικουρική και την ατομική, όπως ισχύει σε χώρες που ζηλεύουμε για το συνταξιοδοτικό τους όπως είναι ο Καναδάς και η Σουηδία.

Το ωραίο είναι ότι οι τρεις πυλώνες είναι ήδη θεσμοθετημένοι και λειτουργούν έστω και σε υποτυπώδη μορφή μέσω της δυνατότητας λειτουργίας επαγγελματικών ή επιχειρηματικών ταμείων ασφάλισης.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους ασφαλισμένους, και κυρίως τους νεότερους, είναι εάν θα πάρουν ποτέ σύνταξη και πόση.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δώσει τις απαντήσεις της μέσω των νόμων που ψήφισε.

Όσοι συνταξιοδοτούνται από τον Μάιο του 2016 (με το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος παρεμπιπτόντως χαρακτήριζε όλα τα Μνημόνια ως «πινοσετικά» και βέβαια τα υπηρέτησε μέχρι κεραίας) έχουν δει τις συντάξεις τους να είναι μειωμένες έως και 30% σε σχέση με τις αποδοχές των παλαιών συνταξιούχων.

Οι νέες επικουρικές ξεκινούν από 50 ευρώ ενώ οι αυξημένες εισφορές που πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι έχει προκαλέσει ένα απίστευτο κύμα εισφοροδιαφυγής.

Ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος (δηλαδή οι σημερινοί εργαζόμενοι να χρηματοδοτούν τις συντάξεις των παλαιότερων) δεν μπορεί να λειτουργήσει πια γιατί ο κόσμος της εργασίας συρρικνώθηκε μαζί με τις αμοιβές.

Σε ότι αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους η κυβέρνηση νομοθέτησε τη μείωση των αποδοχών τους μέσω της περικοπής των προσωπικών διαφορών και τώρα έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το εάν θα εφαρμοσθεί η περικοπή από την 1η Ιανουαρίου 2019 ή θα μετατεθεί λίγους μήνες αργότερα.
Το ασφαλιστικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει τα εξής χαρακτηριστικά: υψηλές εισφορές, χαμηλές συντάξεις, αβεβαιότητα για το μέλλον και έξαρση της μαύρης εργασίας.

Εμείς προτείνουμε ένα νέο σύστημα στο οποίο θα πριμοδοτείται η εργασία, δηλαδή όποιος εργάζεται περισσότερα χρόνια ασφάλισης θα λαμβάνει και μεγαλύτερη σύνταξη.

Επίσης, η δημιουργία ενός ατομικού συνταξιοδοτικού «κουμπαρά», που δεν θα είναι αποκλειστικά από ιδιωτικές εταιρίες αλλά και από υφιστάμενα δημόσια ταμεία, δίνει στο σύστημα στοιχεία δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας.

Ο νόμος Κατρούγκαλου ξετίναξε τον κόσμο της εργασίας, διαλύει τους μελλοντικούς συνταξιούχους ενώ και οι σημερινοί περιμένουν να δουν τον Ιανουάριο τι θα γίνει με τις αποδοχές τους, ενώ η κυβέρνηση δεν επιθυμεί πραγματικό διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα των επόμενων γενεών.

 

Ο Ευθύμης Καρανάσιος είναι επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ