Το μαγικό 5% στην ευρωκάλπη θέλει το Μαξίμου - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Το μαγικό 5% στην ευρωκάλπη θέλει το Μαξίμου

Αν δεν είναι πολιτική μπλόφα κι αν ο Τσίπρας, όντως, δεν «γαργαλιέται», –σύμφωνα με δική του δήλωση– και, φυσικά, εκτός σημαντικού απροόπτου στην πολιτική ζωή της χώρας, εθνικές κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ. ΠΑΡΓΙΝΟΥ

Όμως, πέραν αυτής της παραδοχής –έστω κι ως υπόθεση ανάλυσης–, το εκλογικό σκηνικό έχει ήδη στηθεί, καθώς τον μήνα Μάιο στήνονται τρεις κάλπες για την ανάδειξη δημάρχων, περιφερειαρχών και εθνικών εκπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα, οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται για όλα τα πολιτικά κόμματα σε μέγα πολιτικό στοίχημα. Το όποιο αποτέλεσμα βγει από την ευρωκάλπη θα δημιουργήσει κλίμα για τη «μητέρα όλων των μαχών», που κατά γενική ομολογία είναι οι εθνικές εκλογές.

Προς τούτο, η μεν κυβέρνηση ευελπιστεί, αν όχι να ανατραπεί η όποια δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, να περιοριστεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα κάτω του μαγικού αριθμού 5%, με στόχο να αποδειχθούν «απατηλή πλάνη», κατά την πρωθυπουργική ρήση, οι μέχρι τούδε μετρήσεις των τάσεων στο εκλογικό σώμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θα δικαιωθούν και θα έχουν όλη την άνεση στη διάρκεια του καλοκαιριού να υπερθεματίσουν υπέρ του δικού τους αφηγήματος και να αντιμετωπίσουν τις εθνικές κάλπες του φθινοπώρου με αδιαμφισβήτητη πολιτική άνεση, διεκδικώντας ακόμα και να κόψει πρώτη το νήμα η κυβερνώσα Αριστερά.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, ευμενή αδιαφιλονίκητα για την κυβέρνηση, δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, οι οποίοι θα προέτρεπαν τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί τον «πολιτικό ενθουσιασμό της στιγμής» και να στήσει άμεσα κάλπες για την ανανέωση του εθνικού Κοινοβουλίου, δηλώνοντας σιγουριά για μια νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη η ΝΔ ευελπιστεί και προσδοκά σε μια διαφορά στην ευρωκάλπη, όσο το δυνατόν πιο πάνω από το «μαγικό 5%» του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι επιτελείς της Πειραιώς να υπερθεματίσουν υπέρ του δικού τους αφηγήματος, που δεν είναι άλλο από το «ρεύμα νίκης και θριάμβου» το οποίο αυτόματα θα διερμηνευτεί κι ως «κατάρρευση της κυβέρνησης».

Σε μια τέτοια εξέλιξη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιώσει την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και την παρεπόμενη άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών τον Ιούνιο.

Όλα για την ευρωκάλπη

Τούτων δοθέντων, η ευρωκάλπη αναδεικνύεται σε μέγα στοίχημα για το Μαξίμου. Το στοίχημα κρίνεται ως ζωτικής πολιτικής σημασίας, καθώς απ’ αυτό δεν εξαρτάται μόνον η νίκη στις εθνικές εκλογές, αλλά και η κομματική συνοχή της κυβερνώσας Αριστεράς, καθώς και το πολιτικό μέλλον του ιδίου Αλέξη Τσίπρα.

Προς τούτο, έχει σχηματιστεί ανώτατο εκλογικό επιτελείο στο οποίο συμμετέχουν παλαιοί και έμπειροι, νέοι και πολλά υποσχόμενοι φίλοι και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και στόχο έχει το όσο δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, αν όχι, όπως λένε, νίκη στις ευρωεκλογές. Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χριστόφορος Βερναδάκης και Θανάσης Καρτερός αναλύουν καθημερινά τις κρυφές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και προσαρμόζουν την κυβερνητική πρακτική ανάλογα…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ