Το μοντέλο «Παράγω και Εξάγω» δεν προωθείται με ιδεολογικές αγκυλώσεις - Karfitsa.gr
Άρθρα

Το μοντέλο «Παράγω και Εξάγω» δεν προωθείται με ιδεολογικές αγκυλώσεις

Άρθρο του προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ Γιώργου Κωνσταντόπουλου

Η συνεισφορά των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας ανέρχεται σε 28%, αποτελώντας σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα τα οποία εν έτη 2018 συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά να αναφέρω το μείζον ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας, ενώ ανασταλτικός παράγοντας είναι και η υπερφορολόγηση στην οποία υπόκεινται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Συνεχίζουμε να διατηρούμε τη φορολογική μας βάση στην Ελλάδα τη στιγμή που τα στελέχη μας απολαμβάνουν μόνο το 30% όσων πληρώνουμε για αυτά, ενώ των ανταγωνιστών μας στο εξωτερικό καρπώνονται το 70%. Πρέπει λοιπόν να προσαρμόσουμε το φορολογικό μας σύστημα στις επιταγές του σύγχρονου επιχειρείν, ώστε να δημιουργήσουμε επιχειρηματικά κίνητρα και να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Εκτός των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να λάβουν χώρα σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων, σημαντική ενίσχυση για την τοπική οικονομία θα αποτελέσει η αναβάθμιση του ΟΛΘ. Στον ΣΕΒΕ πιστεύουμε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δύναται να αποτελέσει βασικό πυλώνα, πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η ανάπτυξη της εξωστρέφειας της Βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο, ζούμε δυστυχώς σε μία εποχή που θέλουμε την αναβάθμιση του ΟΛΘ, αλλά μόνο στα λόγια. Αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες του δημοσίου και στα ωράρια των υπαλλήλων του αντί να γίνεται το αντίθετο. Το μοντέλο «Παράγω και Εξάγω» δεν προωθείται με ιδεολογικές αγκυλώσεις και πρακτικές λιμανιών των πρώην σοσιαλιστικών χωρών που κατέρρευσαν.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης και του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας. Η ΔΕΘ έχει θεσμική παρουσία στο οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικοπολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Η ανάδειξη των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα και η συμμετοχή σημαντικών αμερικανικών επιχειρήσεων στην έκθεση αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Πρέπει λοιπόν να αναπτυχθεί μία πολιτική εξωστρέφειας, η οποία σε συνδυασμό με τη διοργάνωση κλαδικών εκθέσεων υψηλού επιπέδου θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο και θα αναβαθμίσουν το ρόλο της ΔΕΘ.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ