Το πρώτο σοκ του τουρισμού από την «βουτιά» της τουρκικής λίρας - Karfitsa.gr
Slider Οικονομία

Το πρώτο σοκ του τουρισμού από την «βουτιά» της τουρκικής λίρας

Των Δέσποινας Κρητικού- Κοραλίας  Μπρανιώτη

Δραματική πτώση καταγράφουν οι αφίξεις τουριστών από Τουρκία στη Βόρεια Ελλάδα τον Αύγουστο  όπως δείχνουν τα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛΑΣ για τον αριθμό των πολιτών που πέρασαν από το τελωνείο των Κήπων, τη βασική οδική πύλη εισόδου τουριστών και επισκεπτών από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα  στοιχεία από την 1η μέχρι τις 20 Αυγούστου εισήλθαν στη χώρα μας 40.582 Τούρκοι επισκέπτες, αριθμός κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τον  Αύγουστο του 2017 οπότε οι αφίξεις  έφτασαν  τις 87.197.

Η κατακόρυφη πτώση στην έλευση των Τούρκων τουριστών τον Αύγουστο οφείλεται σύμφωνα με παράγοντες του Τουρισμού σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον στο γεγονός ότι μειώθηκε η Τουρκική λίρα έναντι του ευρώ σε αναλογία περίπου ένα προς πέντε, με αποτέλεσμα οι διακοπές για τον μέσο τούρκο πολίτη να είναι πλέον πολυτέλεια, και δεύτερον, διότι  φέτος η «Γιορτή της θυσίας» γιορτάζεται  στην καρδιά του Αυγούστου, περίοδος κατά την οποία οι τιμές στα ελληνικά νησιά είναι απαγορευτικές για πολυήμερες διακοπές από τους γείτονες της μεσαίας οικονομικής τάξης. Συγκεκριμένα, το φετινό Κουρμπάν Μπαϊράμ  γιορτάζεται 21 Αυγούστου και με την αργία της παραμονής δημιουργήθηκε εννιαήμερο  διακοπών για τους Τούρκους πολίτες.

Το συγκεκριμένο διάστημα τα προηγούμενα χρόνια ήταν σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες, η περίοδος κατά την οποία πωλούνταν τα περισσότερα ταξιδιωτικά πακέτα στη Μακεδονία και τη  Θράκη. Μείωση σημείωσαν και οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στο νησί της Θάσου που κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες από την Τουρκία. «Φέτος η έλευση των Τούρκων επισκεπτών έχει μειωθεί αρκετά και όσοι ήρθαν αναζήτησαν φτηνές λύσεις σε ξενοδοχεία» αναφέρει στην karfitsa ο Πάρης Παρασχούδης, πρόεδρος ξενοδόχων Θάσου.

Ακόμη ένας λόγος που κρατά τους Τούρκους επισκέπτες μακριά από τα ελληνικά νησιά είναι η μείωση της χρονικής διάρκειας της βίζας από τις 15 ημέρες των προηγούμενων ετών, σε  7 ημέρες φέτος.

Τουριστικοί παράγοντες πάντως εκτιμούν ότι αυτή η πτώση είναι παροδική καθώς η Ελλάδα είναι σταθερός προορισμός των Τούρκων παραθεριστών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.  «Η πτώση της λίρας δεν έχει επηρεάσει, προς το παρόν, τους προορισμούς της Μακεδονίας και της Θράκης», τονίζει στην Karfitsa, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας και Θράκης, Βύρων Θεολόγης. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται πτώση 8-10% κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, ενώ τα στοιχεία των προκρατήσεων για το υπόλοιπο του καλοκαιριού δείχνουν ότι οι αφίξεις από την Τουρκία θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Αυξημένη η επίσκεψη Τούρκων πολιτών πριν από τις εκλογές

Το διάστημα πριν από τρις εκλογές στην Τουρκία και συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που πέρασαν από το τελωνείο των Κήπων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 6,83% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Συγκεκριμένα από τα σύνορα πέρασαν   230.267 τούρκοι πολίτες , έναντι 215.539 που είχαν μπει στην Ελλάδα, το εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου  του περασμένου χρόνου.

Ανάκαμψη του τουρκικού τουρισμού με την πτώση της λίρας

Πολλαπλές συνέπειες αποδεικνύεται πως έχει η «πτώση» της τουρκική λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ στις οικονομίες τόσο της Τουρκίας, όσο και της Ελλάδας. Η υποτίμηση του νομίσματος κατά περίπου 18% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2018 και κατά περίπου 25% από τα μέσα Μαΐου του 2017 προκάλεσε πολλαπλά προβλήματα στη γείτονα χώρα. Ωστόσο, ο τουρκικός τουρισμός όχι μόνο δεν επηρεάζεται αρνητικά αλλά φαίνεται να είναι ο μοναδικός κλάδος που επωφελείται από την κατάσταση.

Για πρώτη χρονιά, μετά το 2016 και την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική τουριστική βιομηχανία δείχνει σημαντικά σημάδια. Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, μάλιστα, προέβλεψε ότι την τρέχουσα σεζόν οι ξένοι επισκέπτες θα ανέλθουν σε 40 εκατ.. Σημαντικό δέλεαρ για τους τουρίστες αποτελούν οι χαμηλές τιμές και τα φθηνά πακέτα διακοπών τα οποία δεν προσφέρονται από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ