Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Κωδικός «Επιτελικό Κράτος» - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Κωδικός «Επιτελικό Κράτος»

Μπορεί τις προηγούμενες μέρες στα γραφεία της ΝΔ να επικρατούσε «πυρετός» για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία έκλειναν, όμως σε ένα γραφείο του πρώτου ορόφου της οδού Πειραιώς ένας φάκελος ήταν ακόμα υπό επεξεργασία: το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θα αφορά την οργάνωση της κυβέρνησης και του κράτους.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

Εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ, η Βουλή θα ξανανοίξει στις 17 Ιουλίου, μετά τη διάλυσή της για τις εκλογές, με πρώτο αντικείμενο, φυσικά, τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης. Αυτό σημαίνει πως, αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα, η επόμενη κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει το νομοθετικό της έργο περί τα τέλη Ιουλίου, καθώς ο σχεδιασμός δεν προβλέπει θερινά τμήματα και προγραμματίζεται μόνο μια ολιγοήμερη διακοπή, πέριξ του Δεκαπενταύγουστου.

Ο νόμος αυτός δεν είναι κάτι εντελώς καινοφανές. Τουναντίον, «πατάει» πάνω σε νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ πλήρως, ενώ ενσωματώνει λειτουργίες και προβλέψεις από σειρά άλλων νομοθετημάτων. Για παράδειγμα, ένα από τα κείμενα αναφοράς είναι ο νόμος 4109/2013 που είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, αλλά και ο νόμος 4048/2012 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και της κακονομίας, ο οποίος, όμως, ελέω πολιτικών εξελίξεων, ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην ουσία του.

Ισχυρό Μαξίμου, ευέλικτο κράτος

Ένα βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι το «ισχυρό» Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα υπάρχει μια εποπτεύουσα και συντονιστική Αρχή που θα λειτουργεί ως θεσμοθετημένος σύνδεσμος μεταξύ των υπουργείων και του πρωθυπουργού. Το γραφείο του πρωθυπουργού θα είναι αναβαθμισμένο, ενώ και οι υπηρεσίες εντός του Μαξίμου που υπάγονται στον πρωθυπουργό θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας και θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο λειτουργίας. Σε αυτό το σημείο «κουμπώνει» και το σχέδιο που επεξεργάζονται στο επιτελείο Μητσοτάκη με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού που είχε δημιουργήσει ο Αντώνης Σαμαράς, μια και η πρόθεση είναι ο πρωθυπουργός να έχει έναν ισχυρό μηχανισμό για να τον υποστηρίξει στον συντονιστικό και εποπτικό ρόλο που έχει επί του κυβερνητικού σχήματος. Λέγεται, μάλιστα, ότι έχει βρεθεί και το πρόσωπο που θα έχει αυτόν τον ρόλο στο νέο Μαξίμου του κ. Μητσοτάκη, με τις ισχυρότερες πιθανότητες να έχει ο κ. Άκης Σκέρτσος, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

Θα πρόκειται, δε, για ένα σχέδιο νόμου που χαρακτηρίζεται από ευελιξία, όπως λένε αρμόδιοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ θα περιγράφεται το ευρύτερο πλαίσιο εντός του οποίου θα ενεργεί ο πρωθυπουργός. Στόχος, δε, είναι οι διαδικασίες να «τρέχουν» πιο γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα, αλλά και με πιο μόνιμους, παραμετρικούς μηχανισμούς. Παράλληλα, επιδίωξη θα είναι και η βελτίωση της συνεργασίας του πολιτικού με το διοικητικό προσωπικό, της κυβέρνησης με τη διοίκηση του κράτους, με άλλα λόγια.

Προγραμματισμός

Γιατί, όμως, «Επιτελικό Κράτος»; Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται προς τους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη. Η απάντησή τους είναι ότι στόχος είναι η νέα διοίκηση του κράτους να εμφορείται από τις αρχές του προγραμματισμού. Με άλλα λόγια, να είναι σαφές ότι η κυβερνητική πολιτική ασκείται με βάση προγραμματισμό και όχι ανάλογα με τα εκάστοτε εξωτερικά ερεθίσματα. Ένα παράδειγμα για να κατανοήσει κανείς τη λογική είναι τα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα, τα οποία έχει ψηφίσει τα περασμένα χρόνια η Βουλή, όπου περιγράφονται σαφώς οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια, αλλά και τα μέσα επίτευξης αυτών.

Αποκομματικοποίηση του Δημοσίου

Ένας στόχος, βεβαίως, που έχουν θέσει οι δανειστές της χώρας εδώ και καιρό είναι η «αποκομματικοποίηση του Δημοσίου». Η ΝΔ, όμως, δεν σκοπεύει να διατηρήσει το νομοθέτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους «θεματικούς γραμματείς», με προκαθορισμένη θητεία, οι οποίοι προκύπτουν από διαδικασίες «αξιολόγησης», καθώς έχει καταγγείλει τη διαδικασία ως διάτρητη, με στόχο να επιλεγούν σε μόνιμες θέσεις κομματικά επίλεκτοι. Σημειωτέον, δε, τέτοιος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε μόνο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και πουθενά αλλού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ