Το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη πιέζεται αφόρητα - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη πιέζεται αφόρητα

Με καινούργια κρεβάτια εντατικής θεραπείας και μετατροπή των υπαρχουσών μονάδων εντατικής θεραπείας σε ΜΕΘ COVID -19 προσπαθεί η Θεσσαλονίκη να αντέξει τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η διαχείριση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον covid -19 σε απλές κλινικές και η αποθεραπεία τους πριν μπουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι ένα στοίχημα για τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ Δέσποινα Κρητικού 

Την Παρασκευή αμέσως μετά την υπαγωγή της Θεσσαλονίκης στο επίπεδο τέσσερα και υπό την πίεση της έλευσης των νέων ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης έγινε ευρεία σύσκεψη υπό τον γε- νικό γραμματέα υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας κ Γιάννη Κωτσιόπου- λο προκειμένου να βρεθούν εναλλακτι- κές λύσεις για την εξυπηρέτηση ασθε- νών στα νοσοκομεία.

Ο κ. Κωτσιόπουλος διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσα- λονίκης και της Βόρειας Ελλάδας είναι πολύ δύσκολη καθώς το 60% των κλι- νών Covid-19 και ΜΕΘ έχουν καλυφθεί από ασθενείς, ωστόσο τόνισε ότι είναι μια κατάσταση αναμενόμενη. Οι λύσεις που θα ακολουθηθούν βασίζονται σε δημι- ουργία νέων κλινικών σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η μετατροπή μονάδων εντατικής θεραπεί- ας σε εντατικές covid για τα μικρότερα νοσοκομεία και η μεταφορά των ασθε- νών σε άλλα μεγαλύτερα νοσοκομεία η ακόμη και σε ιδιωτικές μονάδες υγείας.

«Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλο- νίκη αντέχει και είναι ακόμη δυνατό να ανταπεξέλθει στις πιέσεις» διαβεβαίωσε στην Karfitsa ο διοικητής του νοσοκο- μείο Γεώργιος Γεννηματάς Γιώργος Κούτρας.

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραλάβει τρία νέα κρεβάτια εντατικής θεραπείας επιχειρώντας να αυξήσει τον αριθμό των κλινών νοσηλείας ΜΕΘ Covid -19 σε δέκα μετατρέποντας ολοκληρω- τικά την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου σε μονάδα ασθενών με κορονoϊό.

Τρία νέα κρεβάτια ΜΕΘ προορίζονται και για το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος που ήδη διαθέτει δύο κλίνες ΜΕΘ και μπορεί να φτάσει συνολικά τις δέκα. «Στο νοσοκομείο γίνεται πολύ καλή διαχείριση των υπόπτων κρουσμάτων από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όπου οι γιατροί έχουν επιφορτιστεί με την πρώτη αξιολόγηση ενός περιστατικού» εξηγεί ο κ Κούτρας.

Οι ασθενείς σε μονάδες και ΜΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής η κατάσταση φαίνονταν οριακά ανεκτή στο νοσοκο- μείο Παπανικολάου όπου έχουν καλυ- φθεί και οι 18 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 ενώ νοσηλεύονται πάνω από 60 άτομα με ηπιότερα συμπτώματα.

Την ίδια ώρα στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύο- νται 12 άτομα στη ΜΕΘ που έχει δυνατό- τητα νοσηλείας 16 ασθενών ενώ ακόμα 48 ασθενείς στην κλινική νοσηλείας κο- ρονοϊού. Η μονάδα εντατικής θεραπείας του ΑΧΕΠΑ έχει τη δυνατότητα να χωρέσει ακόμη τέσσερα κρεβάτια για τη νοσηλεία ασθενών covid. Η διαθεσιμότητα της κλινικής νοσηλείας για Covid-19 φτάνει τις 70 κλίνες. Ο αριθμός των διασωλη- νωμένων αναμένεται να αυξηθεί καθώς το ΑΧΕΠΑ εφημέρευε χθες το βράδυ.

Τέλος, στο Παπαγεωργίου, σύμφω- να με τα τελευταία στοιχεία νοσηλεύο- νται δύο άτομα στη ΜΕΘ η οποία διαθέ- τει συνολικά έξι κρεβάτια για ασθενείς

Covid-19, ενώ άλλοι 30 ασθενείς νοση- λεύονται στην απλή κλινική νοσηλείας για Covid-19 που καλύπτουν το μεγαλύ- τερο ποσοστό των 32 συνολικά θέσεων. Επιπλέον, νοσηλεύονται 13 ασθενείς στον Άγιο Παύλο και ακόμα 43 στο Ιππο- κράτειο και Παπανικολάου 70άτομα σε απλές κλινικές covid.

ΕΝΙΘ: Εγκληματικό το «βλέποντας και κάνοντας»

Τον φόβο ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς που δεν θα έχουν προ- σβληθεί από covid εκφράζει μέσω της Karfitsa η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΝΙΘ) Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα και καταγγέλλει ότι αντί να επιτάξουν τις ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινι- κές κάνουν συμφωνίες να πληρώνονται μέσω του ασφαλιστικού συστήματος υγείας, με ποσά διπλάσια από το κόστος των δημόσιων κλινικών. «Σε όλο αυτόν τον προγραμματισμό που δεν είναι στα- θερός άλλα βασίζεται στο εγκληματικό «βλέποντας και κάνοντας» δεν περιλαμ- βάνεται μια μόνιμη προσπάθεια ενίσχυ- σης του ΕΣΥ άλλα ένας προσανατολισμός προς ιδιωτικοποίηση της υγείας. Επίσης δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για τους ανα- σφάλιστους ασθενείς που όσο πάει και αυξάνονται» τονίζει η κ Κατσίμπα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΙΘ, με το νέο σχεδιασμό αύξησης των κρεβα- τιών ΜΕΘ για covid -19 μένουν περίπου 50 κρεβάτια ΜΕΘ για να καλύψουν τις υπόλοιπες νόσους και τα χειρουργεία σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Περισσότεροι από 100 γιατροί και νοσηλευτές θετικοί στον κορονοϊό

Οι υγειονομικοί που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ξεπερνούν τους 100 καθώς έχουν εντοπιστεί περίπου 30 κρούσματα στο Παπανικολάου, πάνω από 30 στο ΑΧΕΠΑ, περίπου 16 κρού- σματα στο Παπαγεωργίου, ακόμα 23 στο «Γεννηματάς» και 10 στο Θεαγένειο.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ