Το «Τζουράσικ Παρκ» του ΣΥΡΙΖΑ και το… χρονοντούλαπο της Ιστορίας - Karfitsa.gr
Άρθρα

Το «Τζουράσικ Παρκ» του ΣΥΡΙΖΑ και το… χρονοντούλαπο της Ιστορίας

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι βαρονίες και οι… αυλές ήταν προνομία των αστικών φιλελεύθερων, άντε και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστορική διαδρομή τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, θα βρει ουκ ολίγα επεισόδια με πρωταγωνιστές γνωστούς παράγοντες της πολιτικής ζωής.

Του ΝΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

Φαίνεται όμως πως φεουδαρχικές αντιλήψεις εμφανίστηκαν εσχάτως και στον ΣΥΡΙΖΑ, που αποκτά τις ασθένειες ενός κυβερνητικού κόμματος, αν και με βάση τα χρόνια διακυβέρνησής του δεν δικαιολογείται κάτι τέτοιο.

Άντε το πολύ-πολύ να είχαν κανέναν πατερούλη. Αλλά στρατό από… βαρόνους ποτέ.

Μόνο που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί για βαρόνοι (μια και δεν είναι σικ όρος για την Αριστερά) εμφανίστηκαν… δεινόσαυροι, που αποφάσισαν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας χρόνια πίσω στην Αριστερά.

Με το που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας τις προθέσεις του για να ανανεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψει σε ένα κανονικό κόμμα, με χιλιάδες μέλη, που θα κληθούν στο Συνέδριο να εκλέξουν νέα όργανα, κάποιοι αποφάσισαν να μετατρέψουν την Κουμουνδούρου σε «Τζουράσικ Παρκ».

Με όπλο τους μια ιδεοληπτική αντίληψη περί κόμματος, «ελίτ των ολίγων», και… σοφών, τρόμαξαν και μόνο στην ιδέα ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μεγάλος και ως κόμμα.

Και άρχισαν να κάνουν παρέλαση με τις αναμνήσεις και τις παρεμβάσεις τους, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη των εχθροπραξιών εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Γύρισαν το ρολόι της Ιστορίας στο 2015, όχι για να φωτίσουν αυτήν την ταραχώδη περίοδο της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Έφτασαν στο σημείο να υιοθετήσουν όλη τη ρητορική των αντιπάλων τους, όχι με πρόθεση να φωτίσουν τα γεγονότα, στα οποία είχαν συμμετοχή και μάλιστα όχι την καλύτερη, αλλά για να «βγάλουν λάδι» κάποιους.

Βλέπεις, δυστυχώς, δεν έγινε ποτέ και από κανέναν δεκτό το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια και πώς τα χειρίστηκαν κάποιοι.

Ο σκοπός των «δεινοσαύρων», προφανής. Από τη μια να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και από την άλλη να εμποδίσουν τα όποια σχέδια του τέως πρωθυπουργού να ανοίξει το κόμμα του στην κοινωνία.

Βλέπεις, οι «δεινόσαυροι» μπορούν να επιβιώσουν μόνο σε προστατευόμενο περιβάλλον και τους φοβίζει η… κλιματική αλλαγή.

Τον ερώτημα είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει μέχρι τέλους το άνοιγμα στην κοινωνία και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν σύγχρονο κεντροαριστερό φορέα, χωρίς ιδεοληψίες και ακρότητες. Με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, που δεν θα στηρίζεται στο αντάρτικο πόλεων και σε εθνομηδενιστικές λογικές, που προβληματίζουν.

Ο τέως πρωθυπουργός έχει την άνεση του πολιτικού χρόνου. Να καθίσει σε μιαν άκρη και να δει πραγματικά τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές.

Να ψάξει να βρει νέα πρόσωπα που θα τα βάλει στην πρώτη γραμμή, κρατώντας στα μετόπισθεν όσους από τους παλαιούς αξίζουν.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή με το χθες και να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας όχι μόνο τα… ιερά τέρατα του κόμματός του, αλλά κυρίως τα λάθη και τις παραλείψεις που τον οδήγησαν στην απομάκρυνση από ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού.

Εάν αυτά δεν συμβούν και επικρατήσουν οι λογικές και οι τακτικές του ώριμου φρούτου και ότι αργά ή γρήγορα θα γίνουν και πάλι κυβέρνηση, θα βρεθούν προ εκπλήξεως. Και τότε, πράγματι, οι… δεινόσαυροι θα τους καταπιούν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ