«Το Χόλιγουντ στην εποχή του Netflix και της Θεσσαλονίκης» - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Το Χόλιγουντ στην εποχή του Netflix και της Θεσσαλονίκης»

Γράφει ο Δρ. Βασίλης Κιλτίδης

Οργιάζει η φημολογία των τελευταίων ημερών για την επέκταση των κινηματογραφικών δραστηριοτήτων κάποιων αμερικανικών εταιρειών παραγωγής στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή υπήρξε η διαρροή στον τύπο από πλευράς συγκεκριμένου ελλαδικού φορέα. Οι πομπώδεις τίτλοι παίρνουν και δίνουν.  Κανείς δεν γνωρίζει την εποχή στην οποία έχει εισέλθει η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων. Δηλαδή αν ήρθε το Χόλυγουντ στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πανηγυρίσουμε; Προφανώς και υπάρχει λόγος που έρχεται με ακριβέστατη καθυστέρηση 100 ετών.

Οι εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών της Αμερικής έχουν μετακομίσει σε χώρες των Βαλκανίων, της Ασίας και του τρίτου κόσμου, πρωτίστως λόγω του χαμηλού εργασιακού κόστους. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο επήλθε και η ποιοτική κατάρρευση του Χόλυγουντ. Ακόμη και οι Αμερικανοί, ως κράτος και κοινωνία, το θεωρούν ως κάτι παρωχημένο. Το Χόλυγουντ δίνει μάχη επιβίωσης μέσα στο νέο σκηνικό και γι αυτό ακριβώς φτάσαμε στο σημείο να ανοίγει γραφείο στη Θεσσαλονίκη μια αμερικανική εταιρεία παραγωγής. Δεύτερον, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είμαστε ενθουσιώδεις χωρίς να γνωρίζουμε το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει η διαδικασία. Προς το παρόν, το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως η αμερικανική εταιρεία έρχεται κατόπιν συνενόησης με ελλαδικούς κρατικούς φορείς που διαχειρίζονται τα κινηματογραφικά κονδύλια με σοβιετικές μεθόδους, δηλαδή ως μια εν δυνάμει κρατικοδίαιτη εταιρεία. Τέλος, με τις διαδικτυακές πλατφόρμες να έχουν οικοδομήσει οριστικά τις πρωτοκαθεδρίες τους ποιοτικά και ποσοτικά, η έννοια του Χόλυγουντ εξελίσσεται σε μια κιτς έννοια. Ας μην μας αντιμετωπίζουν διαρκώς ως τον Βαλκάνιο της σφαλιάρας, που χαίρεται με τας Ευρώπας και τας Αμερικάς.

Εννοείται πως οι αμερικανοί παραγωγοί θα είναι καλοδεχούμενοι, μόνο αν έρθουν ως επενδυτές που θα εκτελέσουν κάποιες παραγωγές στη χώρα μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι καλοδεχούμενοι αν σχεδιάζουν να έρθουν με σκοπό να τους ανατεθούν κινηματογραφικές εργολαβίες από τους ελλαδικούς φορείς μέσω ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και κρατικών χορηγήσεων. Αυτά, ανήκουν σε έλληνες παραγωγούς οι οποίοι διασύρονται καθημερινά ζητιανεύοντας αυτά που δικαιούνται και τους αναλογούν. Θα είμαστε εδώ και θα ελέγχουμε διαρκώς την εξέλιξη. Ας μη νομίζουν οι κρατικοί φορείς ότι θα μας ρίξουν στάχτη στα μάτια λέγοντας «έρχονται οι Αμερικανοί». Δεν περιμέναμε τους σοβιετικούς ελλαδικούς μηχανισμούς να μας κάνει συστάσεις στον αμερικανικό παράγοντα. Τους Αμερικανούς τους γνωρίζαμε πολύ πιο πριν και από μόνοι μας.

Ο κ. Βασίλης Κιλτίδης είναι Κοινωνιολόγος – Δημιουργός των ΜΜΕ

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ