Το «όνομα» στις συμπληγάδες Ρωσίας – Δύσης - Karfitsa.gr
Slider Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

Το «όνομα» στις συμπληγάδες Ρωσίας – Δύσης

Η αναζήτηση του πυρήνα της αναταραχής στην Αθήνα και στα Σκόπια υπερβαίνει κατά πολύ τις γελοιότητες των τελευταίων ημερών.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΤΗ*

Δυστυχώς υπερβαίνει κατά πολύ τις εύλογες ανησυχίες ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού σε ό,τι αφορά στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Η λύση στο θέμα του ονόματος ήταν ένα από τα βήματα και το πρόσχημα μίας μεγάλης ανακατάταξης στα Βαλκάνια, που περιλαμβάνει την αναδιάταξη της επιρροής σε μία περιοχή, η οποία παραδοσιακά και ιστορικά είχε πολλή πολιτική, θρησκευτική και πολιτιστική διασύνδεση με τη Ρωσία.

H αναδιάταξη στην περιοχή ξεκίνησε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2004, η οποία είχε ξεκινήσει το 1997 σε μία εποχή που η Μόσχα ήταν σε πολύ δύσκολη θέση για να αποτρέψει την επέκταση της Δύσης στις ζώνες επιρροής της.

Το δεύτερο βήμα έγινε το 2008, όταν στο ΝΑΤΟ εντάχθηκε η Αλβανία και το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία. Τότε παρέμεινε ως αγκάθι η ένταξη της πΓΔΜ ως αποτέλεσμα του ελληνικού βέτο στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου. Η ρωσική επιρροή στους Αλβανούς ήταν παραδοσιακά μικρή, από τότε που ο Εμβερ Χότζα αποστασιοποιήθηκε από τη Μόσχα και ασπάστηκε τον κινεζικό τρόπο του κομμουνισμού.

Το τρίτο βήμα έγινε το 2016, όταν στο ΝΑΤΟ εντάχθηκε το Μαυροβούνιο μετά από την καταστολή ενός πραξικοπήματος φιλορώσων στρατιωτικών, οι οποίοι προσπάθησαν να αποτρέψουν το γεγονός.

Το τέταρτο βήμα έγινε το 2018 με την συνθήκη των Πρεσπών, η οποία επίλυσε την εκκρεμότητα του 2008. Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ περισφίγγει γεωπολιτικά έναν κύκλο μη ΝΑΤΟϊκής ζώνης, μέσα στον οποίο βρίσκεται πλέον μόνο η Σερβία, που βρίσκεται ήδη σε ανοιχτό διάλογο με την ΕΕ.

Η Μόσχα προσπάθησε να αποτρέψει την εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά στα Σκόπια στήριξε την παραμονή του Γκρούεφσκι και του VMRO στην εξουσία, αλλά δεν τα κατάφερε να επιτύχει τον σκοπό της.

Σε ό,τι αφορά στην Αθήνα θεωρητικά είχε περισσότερους συμμάχους και μάλιστα μέσα στην κυβέρνηση. Όχι εκείνους που διαπραγματεύονταν τη συμφωνία, αλλά εκείνους που θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτούς που διαπραγματεύονται και να σταματήσουν την επικύρωση της συνθήκης.

Για λόγους που θα τους καταγράψει η ιστορία, δεν ανταποκρίθηκαν. Δεν ήθελαν, δεν μπόρεσαν, ήταν λίγοι είναι επίσης κάτι που ίσως εξηγήσει η ιστορία. Ίσως ήταν πολύ μικροί για να γράψουν αυτοί την ιστορία. Εκεί τους διέγραψαν οι Ρώσοι κι έμειναν χωρίς κάλυψη. Τα υπόλοιπα είναι για την ιστορία.

Κι έτσι η επικύρωση της συνθήκης δημιουργεί τα ΝΑΤΟϊκά Βαλκάνια, έναν κύκλο, με μόνο κενό την Σερβία, για την οποία εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα το ερώτημα για πόσο πλέον θα είναι μόνη. Κι αν θέλει να είναι.

* Ο Χρήστος Μάτης είναι δημοσιογράφος και πρώην δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ