Τράπεζα κυνηγάει κληρονόμους του εγγυητή στον οφειλέτη - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Οικονομία

Τράπεζα κυνηγάει κληρονόμους του εγγυητή στον οφειλέτη

Τράπεζα απαιτεί από κληρονόμους εγγυητή δανείου οφειλές που σε διάστημα οκτώ χρόνων διπλασιάστηκαν, καθώς στις απαιτήσεις προστίθενται ποσά που τοκίζονται με επιτόκιο 15%, όσο δηλαδή και αυτό που ήταν όταν ελήφθη το δάνειο από τον αρχικό οφειλέτη. Και δεν φτάνει μόνον αυτό. Η Τράπεζα στρέφεται στους κληρονόμους του εγγυητή και στην ακίνητη περιουσία τους και όχι στο ακίνητο του ίδιου του εγγυητή που είχε προσημειωθεί πριν τον θάνατό του. Παράλληλα η Τράπεζα αρνείται επίμονα στη ρύθμιση των οφειλών απαιτώντας όλα τα χρήματα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Πρόκειται για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ που δόθηκε το 1997 σε εταιρία, με εγγυητή τον έναν εκ των μετόχων της, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από το εταιρικό σχήμα, πέντε χρόνια αργότερα, το 2002, ενώ το 2006 απεβίωσε. Η εταιρία όμως λόγω της κρίσης, με τη μορφή που είχε εκείνη την περίοδο πτώχευσε το 2010 και αυτόματα η Τράπεζα αναζήτησε τις οφειλές του δανείου από τον εγγυητή και στη συνέχεια από τους κληρονόμους του, αφού ο ίδιος είχε πεθάνει, παρ’ ότι για την εγγύηση του δανείου είχε προσημειωθεί ένα ακίνητο και συγκεκριμένα τμήμα καταστήματος στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Από το 2011 οι δύο αδερφές κληρονόμοι του εγγυητή έχουν μπει σε μία οικονομική περιπέτεια βλέποντας διαρκώς τις απαιτήσεις της Τράπεζας να διογκώνονται, με στόχο, όπως υποστηρίζουν, την ακίνητη περιουσία που έχουν. Συγκεκριμένα το 2011 όταν κοινοποιήθηκε σε εκείνες η οφειλή ως κληρονόμοι του εγγυητή του οφειλέτη, κλήθηκαν να πληρώσουν ποσό 176.000 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό της οφειλής της εταιρίας. Το ποσό αυτό σήμερα, όπως αναφέρεται στη δεύτερη πρόταση ρύθμισης που κάνουν στην Τράπεζα έχει εκτοξευτεί σε 340.000 ευρώ, δηλαδή διπλάσιο από την αρχική πληρωμή. Στην πρώτη ρύθμιση ζήτησαν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό αυτό, όμως η Τράπεζα αρνήθηκε!

«Όπως είναι αυτονόητο εμείς δεν ωφεληθήκαμε κατ΄ ελάχιστο από τη λήψη των ποσών από την πιστούχο εταιρία, στην οποία καμία ουσιαστική ή τυπική συμμετοχή δεν είχαμε ουδέποτε και η μοναδική σχέση που μας συνδέει με τις ανωτέρω συμβάσεις πίστωσης, εκ των οποίων προκύπτει η οποιαδήποτε οφειλή μας, είναι αυτή των κληρονόμων του εγγυητή», αναφέρουν στην πρόταση που αρχικά κατέθεσαν τον περσινό Σεπτέμβριο. Αποδέχονται ουσιαστικά να πληρώσουν και ποσά τόκων που έχουν ανατοκιστεί επανειλημμένα, με επιτόκιο μάλιστα του αρχικού δανείου, ύψους 15%.

 

Στόχος τα ακίνητα

Οι δύο κληρονόμοι του εγγυητή έχουν ξεκινήσει δικαστική αντιπαράθεση με την Τράπεζα, θεωρώντας ότι καταχρηστικά απαιτεί από τις ίδιες το ποσό της οφειλής, χωρίς να έχει κινήσει καμία διαδικασία για το ακίνητο του εγγυητή που έχει προσημειωθεί από την αρχή. Με στόχο τη δική τους ακίνητη περιουσία και με όρους δυσβάσταχτους για την εποχή, όπως ότι το επιτόκιο είναι 15%. «Παρατηρούνται στρεβλώσεις στην «αγορά» των κόκκινων δανείων, καθώς οι Τράπεζες δεν δείχνουν πάντοτε την ίδια πίστη στους δανειολήπτες και δεν προσφέρουν ισότιμες λύσεις σε όλους. Για παράδειγμα βρίσκεται σαφώς σε δυσμενέστερη θέση ο δανειολήπτης που έχει ακίνητη περιουσία, από τον δανειολήπτη που δεν έχει, στον οποίο ουσιαστικά κουρεύεται μέχρι και το 90% του δανείου του, ενώ ο  δανειολήπτης, με ακίνητη περιουσία, ακόμη και αν αποδεδειγμένα δεν έχει το επαρκές ρευστό για την τακτοποίηση του δανείου,  καλείται να πληρώσει το σύνολο του δανείου του», είπε στην Karfitsa η δικηγόρος Χριστίνα Σωτηράκογλου που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των κληρονόμων και είναι χρηματοοικονομική σύμβουλος ακινήτων LSE.

Οι δύο κληρονόμοι του εγγυητή του δανείου προσέφυγαν για μία ακόμη φορά στην Τράπεζα κάνοντας νέα πρόταση ρύθμισης στα μέσα του προηγούμενου μήνα. «Θεωρούμε ότι η πρότασή μας να εξοφλήσουμε το σύνολο των ποσών για τα οποία  μας επιτάσσετε ήδη από το έτος 2011, αποτελεί μία τεράστια οικονομική υπέρβαση για εμάς, η οποία, λαμβανομένων υπόψη και των ανωτέρω, δεν αξιολογήθηκε και δεν εκτιμήθηκε κατά  τον προσήκοντα τρόπο εκ μέρους σας», αναφέρουν στην πρότασή τους. Τονίζουν ότι η απαίτηση της Τράπεζας να καταβληθεί ποσό που φτάνει τις 340.000 ευρώ, ποσό που προέκυψε από διαρκείς ανατοκισμούς, εκτός από υπερβολικό είναι και καταχρηστικό.

«Η Τράπεζα συνεχίζει να απαιτεί επιτόκιο ύψους 15% ετησίως, όσο ήταν και το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης το έτος 2000 (ήτοι 160.000 ευρώ σε τόκους ή διπλασιασμός της απαίτησης μέσα σε διάστημα οκτώ ετών). Το ύψος του επιτοκίου το βασίζει σε διαταγή πληρωμής, η οποία εξεδόθη από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, με την οποία διατάχθηκαν οι κληρονόμοι του εγγυητή να καταβάλλουν αυξημένα επιτόκια των δανειακών συμβάσεων και όχι το επιτόκιο υπερημερίας, όπως συμβαίνει συνήθως στις δικαστικές αποφάσεις», σημείωσε η κυρία Σωτηράκλογλου. Την ίδια ώρα η ίδια τράπεζα στις καταθέσεις της το επιτόκιο δεν ξεπερνάει το 1%!

Τέτοιες πρακτικές θεωρείται πως έρχονται σε σύγκρουση με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολιτική περί ρύθμισης των «κόκκινων δανείων». «Η συμπεριφορά αυτή της Τράπεζας είναι συμβατή με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της διαταγής που έχουν οι Τράπεζες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων», διερωτάται η κυρία Σωτηράκογλου. «Μήπως πρέπει να θεσπιστούν συγκεκριμένες αρχές και οδηγίες από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», προκειμένου, ανεξαρτήτως του ιδρύματος ή fund διαχείρισης των δανείων, να υπάρχει ένα minimum κοινών αρχών στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και στην αντιμετώπιση των δανειοληπτών», συμπλήρωσε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ