Τρία κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης στη Βόρεια Ελλάδα - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Τρία κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης στη Βόρεια Ελλάδα

Young team during coronavirus lab tests. Wearing protective masks and caps

Τρία νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αλλά όχι στην Θεσσαλονίκη.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα περιστατικά δεν εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή, οι επιστήμονες εικάζουν ότι υπάρχει διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα.

Αυτό λέει στο newsit.gr η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Βορείου Ελλάδος, Άννα Παπά – Κονιδάρη«Είναι ταυτοποιημένα τρία περιστατικά από το μεταλλαγμένο Βρετανικό στέλεχος. Λίγα δείγματα εξετάσαμε μέχρι τώρα. Το γεγονός είναι ότι ήταν σε διαφορετικές περιοχές, σημαίνει ότι δεν είναι κάτι σπάνιο. Δεν είναι στη Θεσσαλονίκη. Εμείς εξετάζουμε μόνο αυτά που έρχονται σε μας, όχι τα δείγματα των νοσοκομείων. Υπάρχει παντού πιστεύω», τονίζει η Καθηγήτρια.

Πιο γρήγορα θα γίνεται πλέον η ταυτοποίηση των δειγμάτων

Η κα. Παπά σημειώνει, επίσης, όχι χάρη σε μια νέα σύγχρονη μέθοδο, μπορούν να έχουν αποτελέσματα μέσα σε ελάχιστες μέρες. Οι έλεγχοι τονίζει ότι θα επεκταθούν, οπότε θα υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα τις επόμενες μέρες με την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης και άλλων δειγμάτων:

«Ακολουθούμε μια νέα πολύ καλή μέθοδο, με την οποία σε 1-2 ημέρες έχεις αποτέλεσμα. Αυτό είναι το καλό μπορεί κανείς να επέμβει, αλλά προφανώς δεν υπάρχει και νόημα πια να επέμβει κανείς, ούτως ή άλλως οι ασθενείς είναι σε απομόνωση. Αλλά τουλάχιστον ξέρει κανείς ότι πρόκειται γι’ αυτό το στέλεχος».

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλα αποτελέσματα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ), τα οποία θα ανακοινωθούν συνολικά στο τέλος της εβδομάδας.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για ενδείξεις για ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού και στην Βόρεια Ελλάδα.

Όπως είπε: «Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Μέχρι στιγμής είναι 59 κρούσματα αλλά εξετάζουμε και κάποια στην Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ