Τριπλασιάστηκαν οι εξαγωγές αλουμινίου την τελευταία 10ετια - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Οικονομία

Τριπλασιάστηκαν οι εξαγωγές αλουμινίου την τελευταία 10ετια

Ο κλάδος της βιομηχανίας αλουμινίου σύμφωνα με την ανακοίνωση της  Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου κατατάσσεται ανάμεσα στους 99 κλάδους της συνδυασμένης ονοματολογίας, ως ο πρώτος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών 1,906 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της βιομηχανίας αλουμινίου έχουν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2009, όταν η αξία τους ήταν κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.

Το 2018 η αξία των εξαγωγών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το 2017, χαρίζοντας στον κλάδο πέραν της πρωτιάς στις εξαγωγές και την δεύτερη θέση και στο μέτωπο του εμπορικού ισοζυγίου (περίπου 773 εκατ. ευρώ) μετά τον κλάδο των παρασκευασμένων λαχανικών.

Οι πωλήσεις προϊόντων έλασης τo 2018 παρουσίασαν αύξηση κατά 5% περίπου. Η εγχώρια αγορά απορρόφησε το 12% των συνολικών πωλήσεων και σημείωσε μείωση κατά 2% περίπου σε σχέση με το 2017. Οι εξαγωγές, αποτελούν το 88% των πωλήσεων και αυξήθηκαν κατά 6% περίπου σε σχέση με το 2017. Οι εξαγωγές κατευθύνθηκαν κατά 50% στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Η κύρια αγορά που απευθύνονται τα προϊόντα έλασης είναι η συσκευασία τόσο στην εγχώρια αγορά (65%) όσο και στις εξαγωγές με περίπου 50%.

Οι εξαγωγές που απορρόφησαν το 73% των πωλήσεων αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 15% περίπου σε σχέση με το 2017. Οι εξαγωγές κατευθύνθηκαν πάνω από το 60% στις απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Η κύρια αγορά που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (73%) όσο και στις εξαγωγές (30%) αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου των Ελληνικών εταιρειών.

Σημειώνεται ότι ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου αποτελείται από 3.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια μεταποίησης και εμπορίου. Απασχολεί άμεσα 20.000 άτομα ενώ παραγωγικές μονάδες, ιδιόκτητα δίκτυα διανομών και εμπορική παρουσία σε πάνω από 50 χώρες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ