Τρούφες: Οι «θησαυροί» του δάσους - Karfitsa.gr
Ματιές

Τρούφες: Οι «θησαυροί» του δάσους

Με κυνήγι του θησαυρού, μοιάζει το κυνήγι της τρούφας που κερδίζει καθημερινά κοινό, λόγω της υψηλής εμπορικής αξίας του προϊόντος. Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια  της οικονομικής  κρίσης, ο αριθμός των συλλεκτών τρούφας αυξήθηκε κατακόρυφα στη χώρα μας.  Οι κυνηγοί της τρούφας υπολογίζονται περίπου σε τρεις χιλιάδες άτομα. Διαθέτουν τρουφόσκυλα και αφιερώνουν σε καθημερινή βάση πολύ χρόνο για την αναζήτηση του εκλεκτού προϊόντος, που αποτελεί στην κυριολεξία ένα γαστρονομικό «χρυσάφι».

Της ΒΙΒΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Η πλέον περιζήτητη τρούφα,  είναι η λευκή (Tuber magnatum), η τιμή της οποίας κυμαίνεται από 800 ευρώ έως 5.000 ευρώ το κιλό και ακολουθεί η μελανόσπορη μαύρη, που ορισμένοι την αποκαλούν και «διαμάντι της Μεσογείου».

Όταν λέμε τρούφα, εννοούμε τους μύκητες που σχηματίζουν τις καρποφορίες τους, μανιτάρια,  υπογείως ή ημιυπογείως. Τα υπόγεια μανιτάρια τα ξεθάβουν, εκτός από τον άνθρωπο, εκπαιδευμένοι σκύλοι, και γουρούνια. Αναφορές για τις τρούφες γίνονται σε κείμενα της αρχαίας ελληνικής  γραμματείας. Ο Πλίνιος τις αποκαλούσε «θαύμα της φύσης», ενώ ο Άγγλος ποιητής και φιλέλληνας Μπάιρον, τις θεωρούσε πηγή έμπνευσης και φρόντιζε να έχει πάντα μία τρούφα πάνω στο γραφείο του.

Με το πέρας των χρόνων, η τρούφα δεν συναντάται μόνο στα αριστοκρατικά τραπέζια, στα ακριβά εστιατόρια και στα γκουρμέ πιάτα, αλλά σταδιακά άρχισε να καταναλώνεται και από το ευρύ κοινό. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η τρούφα, στη γαστρονομία της  Γαλλίας και της Ιταλίας. Στη σημερινή εποχή, η τρούφα θεωρείται ένα εξαιρετικό έδεσμα, αλλά και φυσικό αφροδισιακό. Στην Ελλάδα η τρούφα έγινε γνωστή από τις γιορτές μανιταριού.

Η απογείωση της γεύσης

«Η τρούφα απογειώνει και το πιο απλό πιάτο», τόνισε στην Κarfitsa, o συλλέκτης τρούφας, Κώστας Κωστόπουλος, από την Κατερίνη, ο οποίος ασχολείται τα τρία τελευταία χρόνια με το κυνήγι της τρούφας. Ο κ. Κωστόπουλος εδώ και δέκα χρόνια μελετά ό,τι αφορά την τρούφα και γνωρίζει την ιστορία και  τα μυστικά της. Διαθέτει δύο σκύλους Laggoto Romagnolo, ιταλικής προέλευσης, που θεωρούνται κορυφαίοι στην αναζήτηση της τρούφας, πιστοποιημένους  και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τρούφας. Πρόκειται για σκύλους, που έχουν έμφυτο στοιχείο, την αναζήτηση της τρούφας. «Για να αποδώσει καρπούς το κυνήγι της τρούφας, πρέπει οπωσδήποτε ο συλλέκτης να διαθέτει εξειδικευμένα σκυλιά. Τα δικά μου τα προμηθεύτηκα από την Καστοριά, από το Χρήστο Πλεσιώτη, που θεωρείται από τους καλύτερους συλλέκτες τρούφας στη χώρα μας», τόνισε  ο κ. Κωστόπουλος.

«Για να είναι επικερδής η ενασχόληση, πρέπει ο συλλέκτης να αφιερώνει οκτώ με δέκα ώρες ημερησίως στο βουνό, γεγονός που απαιτεί μεταξύ άλλων και καλή φυσική κατάσταση. Πουλάμε την τρούφα σε εστιατόρια, ξενοδοχειακές μονάδες και σε εμπόρους που τη διοχετεύουν  κυρίως στο εξωτερικό. Συγκεντρώνεται μια ποσότητα, γίνεται σωστή διαχείριση και μετά αποστέλλεται κατάλληλα στους παραλήπτες. Η λευκή τρούφα είναι χρηματιστηριακό κομμάτι, είναι το άλφα και το ωμέγα. Η τιμή της μπορεί να ξεπεράσει και τις 5.000 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν βιόποποι στα Πιέρια Όρη που κρύβουν στα σπλάχνα τους, την περιζήτητη λευκή τρούφα. Και μικρή ποσότητα να πάρεις, είναι καλά. Ό,τι σου δώσει το βουνό…»

Ο Κώστας Κωστόπουλος είναι μάγειρας κα εκτιμά τα γευστικά χαρακτηριστικά και την αξία της τρούφας στη μαγειρική. «Και το πιο απλό φαγητό γίνεται μοναδικό με λίγη προσθήκη τρούφας. Αν τρίψεις λίγη τρούφα στα μακαρόνια, στο ριζότο ή στα τηγανητά αυγά, θα έχεις δημιουργήσει κάτι μοναδικό και πεντανόστιμο».

Νέα τουριστική τάση

Το έντονο ενδιαφέρον που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την τρούφα συνδυάζει και μια νέα τουριστική τάση. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών  προτείνει κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν  τη διαδρομή στο δάσος  για την αναζήτηση τρούφας, να γευτούν μία νόστιμη τρουφομακαρονάδα στη φύση, που μαγειρεύεται με τις τρούφες που βρίσκουν τα τρουφόσκυλα, να ξεναγηθούν στο Μουσείο και να δοκιμάσουν διάφορα είδη μανιταριών. Πρόκειται για μια διαφορετική εμπειρία που συνδυάζει την επαφή με το  δάσος, τη γαστρονομία και τη χαρά της συμμετοχής στο κυνήγι της τρούφας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ