Τσαρούχας, κορυφαία γεύση στον πατσά πάνω από μισό αιώνα - Karfitsa.gr
Επιχειρήσεις

Τσαρούχας, κορυφαία γεύση στον πατσά πάνω από μισό αιώνα

Από την Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών έως το Περθ της Αυστραλίας και από την μια άκρη της Ελλάδας έως την άλλη έχει φτάσει η γεύση του φημισμένου πατσά Τσαρούχα. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη εδώ και πάνω από μισό αιώνα η ιστορική επιχείρηση «κτίζει» και οχυρώνει καθημερινά το brand name της ισχυροποιώντας το μέρα με τη μέρα, με βάση την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και βασικό είδος τον πατσά.

Η ιστορία πίσω από το διάσημο brand

Το 1952 άνοιξε στο Πιτ Παζάρ, στην οδό Τοσίτσα, το εστιατόριο «Τα Ολύμπια», από τα δυο αδέρφια Νίκος και Γρηγόρης Τσαρούχας. Το 1968 το μαγαζί μεταφέρθηκε στην οδό Ολύμπου 78, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Δεκαετίες αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1996 η δεύτερη γενιά της οικογένειας ήρθε να παραλάβει την σκυτάλη και να συνεχίσει την παράδοση της ιστορικής επιχείρησης, ενώ το 2012 αναλαμβάνει πλήρως το κατάστημα ο Δημήτρης Τσαρούχας, γιος του Νίκου.

Το… πεντάστερο έδεσμα

Ο πατσάς του Τσαρούχα είναι από τις πιο δημοφιλείς γαστρονομικές εμπειρίες που μπορεί κάποιος να ζήσει στη Θεσσαλονίκη. Για τους ντόπιους είναι σημείο αναφοράς, μετά από κάθε ξενύχτι, πριν ή μετά την δουλειά, κάθε εποχή και κάθε ώρα, άλλωστε το μαγαζί είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο. Οι νέοι και κυρίως φοιτητές που έρχονται από άλλες πόλεις έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα ελληνικό πιάτο, γεμάτο ιστορία. Όπως σημειώνει ο Δ.Τσαρούχας: «ο πατσάς είναι ένα φαγητό που δεν γνωρίζει η νέα γενιά. Συνήθως το ξέρουν εκείνοι, όπου προηγούμενες γενιές τους το έχουν ‘’μεταλαμπαδεύσει’’ κάτι που δεν συμβαίνει ιδιαίτερα, γιατί έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες του νεοέλληνα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετοί που έρχονται επιζητώντας να γνωρίσουν αυτή τη νέα γεύση για εκείνους».

Από την άλλη, ο πατσάς προσελκύει και τον τουριστικό πληθυσμό της πόλης. Μάλιστα, θεωρείται must για όσους επιλέγουν να γευτούν τις παραδοσιακές νοστιμιές. Ισραήλ, Τουρκία, Ρωσία, Αυστραλία, Αμερική, είναι μερικές μόνο από τις πολυάριθμες χώρες που έχουν έρθει τουρίστες στο Τσαρούχα για πατσά. Σε αυτό έχουν βοηθήσει και οι υψηλές αξιολογήσεις που υπάρχουν για το μαγαζί σε κορυφαίους διαδικτυακούς τουριστικούς οδηγούς όπως το TripAdvisor και το Google Business και τα σχόλια είναι αποθεωτικά. «Ο καλύτερος πατσάς», είναι το πιο σύνηθες σχόλιο που διαβάζει κανείς βλέποντας τις κριτικές.

Τα διατροφικά οφέλη

Η καταγωγή του πατσά προέρχεται αιώνες πριν. Για πολλούς είναι ένα έδεσμα που ήρθε από την Κωνσταντινούπολη, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η «γέννηση» του έγινε στην αρχαιότητα και αποτελεί τον Mέλανα Zωμό των Σπαρτιατών, περιγράφει ο Δ.Τσαρούχας. Στην Ελλάδα για αρκετές δεκαετίες ο πατσάς ήταν το πρωινό για πολλούς εργάτες, καθώς είναι μια ενεργειακή τροφή με αρκετά διατροφικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. «Εμείς έχουμε πιστοποιήσει τον πατσά μας, με μικροβιολογικές εξετάσεις, τις οποίες επαναλαμβάνουμε τακτικά», τονίζει ο κ.Τσαρούχας και προσθέτει ότι έχουν μετρήσει και το κολλαγόνο που έχει, το οποίο είναι βρώσιμο. «Έχει 33,4% καθαρή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο. Αυτό δίνει ένα μεγάλο όφελος στον πατσά και πιο συγκεκριμένα βοηθάει στην θεραπεία ελκών του στομάχου και επουλώνει τις πληγές που δημιουργούνται από το αλκοόλ». Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος, στο εστιατόριο έχουν πελάτες με χρόνια έλκη αλλά και άτομα που έχουν προβεί σε αρθροπλαστικές, καθώς τους βοηθάει η κατανάλωση του πατσά.

Η εκλεκτή προσθήκη

Τα τελευταία δυο χρόνια οι λάτρεις του πατσά έχουν την ευκαιρία να γευτούν μια limited edition του είδους με βάση το βουβαλίσιο κρέας. «Βρίσκουμε νεροβούβαλους από την Κερκίνη Σερρών, οι οποίοι δεν είναι αρκετοί, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες εποχές του χρόνου κατά τις οποίες βρίσκουμε το είδος αυτό και φτιάχνουμε έναν… πιο γκουρμέ θα λέγαμε πατσά, που γίνεται πάντα ανάρπαστος», περιγράφει ο κ.Τσαρούχας και εξηγεί ότι το κρέας από βουβάλι έχει τα εξής χαρακτηριστικά που το κάνουν ανώτερο από σχεδόν όλα τα άλλα είδη κρέατος: λιγότερο λίπος από ότι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το αρνί, το μοσχάρι ακόμη και το κουνέλι, περισσότερη πρωτεΐνη, σίδηρο, λιγότερη χοληστερόλη.

24 ώρες non stop ελληνική κουζίνα

Το κατάστημα λειτουργεί 24 ώρες καθημερινά επτά ημέρες την εβδομάδα, διαθέτοντας όλες τις ώρες πάνω από είκοσι φαγητά παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας μαγειρευτά και φούρνου, από τζιγεροσαρμά, μέχρι σουτζουκάκια σμυρνέικα, μουσακά, παστίτσιο, σούπες. Παράλληλα, διαθέτει μια μεγάλη γκάμα κρασιών, δικής του εμφιάλωσης, από κτήματα που βρίσκονται λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ