Τσιάρας για άρθρο 86: Δεν πρέπει να υπάρχει ασυδοσία στην ασυλία των πολιτικών - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Τσιάρας για άρθρο 86: Δεν πρέπει να υπάρχει ασυδοσία στην ασυλία των πολιτικών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στην αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο άρθρο είχε αρνητικές συνέπειες στο πολιτικό σύστημα γενικά.

Ο κ. Τσιάρας έκανε την αναφορά στην υπόθεση Novartis σε ότι έχει ν κανί με τον συγκεκριμένο νόμο λέγοντας πως «Μια υπόθεση ανακινείται με σκοπό την πολιτική σπίλωση, την πολιτική σκοπιμότητα, την αντιπολιτευτική σκοπιμότητα όπως η υπόθεση Novartis, κατά την οποία ένα υπαρκτό οικονομικό σκάνδαλο μεταβλήθηκε σε όχημα σπίλωσης, απαξίωσης και παραπομπής πολιτικών αντιπάλων. Μια πολιτική συμπεριφορά που δίχασε τον ελληνικό λαό, οπισθοδρόμησε τα πολιτικά ήθη και ακόμα ταλανίζει τον πολιτικό μας βίο. Αλλά και η προϊστορία του θεσμού μάς δίνει αρκετά παραδείγματα, κατά τα οποία με το άρθρο 86 και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών επιχειρήθηκε η πολιτική σπίλωση των αντιπάλων μέσα από την ποινικοποίηση της πολιτικής. Άρα, λοιπόν, το άρθρο 86 του Συντάγματος είναι η λυδία λίθος για την αξιοπιστία του ίδιου του πολιτικού κόσμου».

Ο κ. Τσιάρας στη συνέχεια ανέφερε μετά από την αναθεώρηση του άρθρου αυτού θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για δύο πράγματα «Να μην υπάρχει αφενός μεν ασυδοσία στην ασυλία των πολιτικών, αλλά συγχρόνως να μην μπορεί να παραδοθεί ο πολιτικός βορά στους πολιτικούς αντιπάλους. Εδώ πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Γιατί είναι μεν λαϊκή απαίτηση η διαφάνεια του πολιτικού βίου και η διασφάλιση διαδικασιών τιμωρίας των παρανομούντων πολιτικών. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ούτε βέβαια του συσχετισμού των κοινοβουλευτικών δυνάμεων στη Βουλή. Αντιθέτως, πρέπει να είναι προϊόν νηφάλιας, αντικειμενικής σκέψης και ανάλυσης και στάθμισης των ποινικών δεδομένων. Αν βρούμε αυτήν την ισορροπία θα έχουμε προσφέρει πολύ μεγάλη υπηρεσία στη σύγχρονη δημοκρατία και στη σχέση του λαού με αυτό που λέγεται πολιτική.Θεσπίζοντας, επομένως, τις σχετικές διατάξεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, δίνουμε ακριβώς εξετάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση».

Τέλος ο κ. Τσιάρας χαρακτήρισε το περιορισμένο χρόνο αποσβεστικής προθεσμίας που προέβλεπε το άρθρο 86 ως μελανό σημείο και πρόσθεσε πως «Να εξαλειφθεί το μόνο μελανό σημείο αυτής της διαδικασίας, που είναι η σύντομη αποσβεστική προθεσμία της παραγραφής. Γιατί κατά τα αλλά το θεσμικό πλαίσιο λειτούργησε, ώστε να έχουμε και παραπομπές πρώην υπουργών αλλά και καταδίκες. Καταργείται, λοιπόν, η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ. 3, εξισώνοντας τον υπουργό με τους κοινούς πολίτες ως προς την παραγραφή ποινικών αδικημάτων. Κατά συνέπεια η νέα διάταξη του άρθρου 86 υπό την νέα διατύπωση αποφεύγει νομικά παράδοξα. Όπως είναι για παράδειγμα η άσκηση ποινικής δίωξης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και όχι για το βασικό αδίκημα. Ταυτόχρονα εναρμονίζεται με τη πολιτική επιλογή εφαρμογής των κοινών διατάξεων του ποινικού κώδικα και για τους πολικούς. Κατά αυτό τον τρόπο, η Βουλή περιορίζεται στο δικονομικό της καθήκον να εξετάζει και να αποφασίζει μόνο για την άσκηση της ποινικής δίωξης και η κατ΄ ουσία διερεύνηση της υποθέσεως να τελείται από τον φυσικό δικαστή».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ