Τ. Θεοδωρικάκος: Στόχος να μην μείνει ούτε ένας Δήμος εκτός του "Αντώνης Τρίτσης" - Karfitsa.gr
Slider Πολιτική

Τ. Θεοδωρικάκος: Στόχος να μην μείνει ούτε ένας Δήμος εκτός του “Αντώνης Τρίτσης”

dig
Με αναφορά στις δυο μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα τον περασμένο χειμώνα, ξεκίνησε την ομιλία του κατά την παρουσίαση του μεγάλου χρηματοδοτικού εργαλείου και για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης “Αντώνης Τρίτσης” ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Όπως δήλωσε από το βήμα του Βελλιδείου συνεδριακού κέντρου “ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή και περιοχή. Το χειμώνα αντιμετώπισαμε δυο μεγάλες κρίσεις. Η κρίση πανδημίας και η άλλη κρίση που αντιμετωπισαμε η ασύμμετρη απειλή από την εργαλειποιηση των μεταναστών στα σύνορα εξουδετερωθηκε πλήρως”.
Ο κ. Θεοδωρικάκος έστειλε μήνυμα ενότητας χρησιμοποιώντας μια πρόσφατη φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας” μόνο ενωμένοι μπορούμε να ανταποκριθουμε στις προκλήσεις”. Ο Υπουργός γνωστοποίησε πως σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσουν με τον πρωθυπουργό την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα μπορούν να εγγράφονται οι Έλληνες του εξωτερικού. “Η κρίση κορονοϊού ήταν ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας. Από κάθε Δήμο Μακεδονίας και Θράκης είμαι σίγουρος ότι έχουν φύγει εκατοντάδες παιδιά” σημείωσε.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως αυτό που σημάδεψε την ενωτική πολιτική του υπ. Εσωτερικών,ήταν η στήριξη στην τοπική αυτοδιοίκηση.” Δώσαμε την δυνατότητα να αποδείξουμε πως ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι ένας πολύ καλός δήμαρχος μπορεί να κάνει καλά την δουλειά του και δεν καταστρέφετε από την καταστροφική απλή αναλογική”,πρόσθεσε.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πώς όταν ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών
502 έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ κινδύνευαν να τιχαχθουν στον αέρα.” Ξεκινήσαμε διαπραγμάτευση με το Ταμείο παρακαταθηκων και την ΕΤΕΠ”, είπε . Εξηγησε πως η ΕΤΕΠ συμμετέχει με χρηματοδότηση μελετών ύψους 1,5 δισ. στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
“Για πρώτη φορά σε πρόγραμμα υπάρχουν 100 εκατ.για μελέτες. Βασικός στόχος να μην μείνει ούτε ένας δήμος που να μην χρησιμοποιήσει αυτό το πρόγραμμα”, ανέφερε ο υπουργός.
Από τις 11 προσκλήσεις του προγράμματος ο κ. Θεοδωρικάκος ξεχώρισε τις παρακάτω.
Καινοτόμο πρόγραμμα ΑΠΕ.
Υπάρχει ξεχωριστή πρόσκληση για την αγροτική οδοποιία.
Πρόκληση για του δήμους η πρόσκληση για ψηφιακές υπηρεσίες. Όλοι οι δήμοι πρέπει να συνδέσουν τις ψηφιακές υπηρεσίες με τις κοινωνικές τους. Πρόσκληση που αφορά την ασφάλεια των παιδιών και το κομμάτι που αφορά την αντισεισμική προστασία.
Ο υπουργός Εσωτερικών έκλεισε την ομιλία του με την φράση “Είναι στο χέρι μας να γράψουμε χρυσές σελίδες για την αυτοδιοίκηση. Κάναμε πολλά με την ψηφιοποίηση αλλά έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε”.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καλωσόρισε την προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση εξηγώντας πως το πρόγραμμα αυτό εξυπηρετεί τις ανάγκες που έχουν οι δήμοι, προσθέτοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ο θεσμός που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της υγειονομικής κρίσης. Σε δυο σημεία στάθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην μεγάλη δυσκολία που υπάρχει στην ωρίμανση μελετών και στην δυσκολία απορρόφησης των πόρων. Ο κ. Ζέρβας τόνισε την ανάγκη να γίνουν οι διαδικασίες αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων «πολύ σύντομες και πολύ απλές για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών», ενώ εξέφρασε την ευχή «πολύ σύντομα να έχουμε αποτελέσματα από αυτό το εξαιρετικά σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο»,ώστε τα οφέλη του να φτάσουν γρήγορα στον κόσμο.

«Τώρα έφτασε η στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της απασχόλησης, προς όφελος των πολιτών και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του προγράμματος ο κ. Καϊτεζίδης ανάφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα δίκαιο και δημοκρατικό γιατί μπορεί να αξιοποιηθεί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο δήμο της χώρας, δε χρηματοδοτεί μόνον ώριμα έργα αλλά και μελέτες, προβλέπει το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών, ενώ συγκροτείται επιτροπή αξιολόγησης με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και αυτοδιοικητικών α΄και β΄βαθμού.

Ο δήμαρχος ζήτησε από τον υπουργό στο νέο πρόγραμμα να προβλεφθούν αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, με την αυτονόητη φυσικά προϋπόθεση οι υποχρεώσεις των δήμων να προκύπτουν από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι στις καινοτομίες του προγράμματος είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά το συνδιαμορφώνουν ο α’ και β’ βαθμός αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε πως είναι στο χέρι των δήμων «να τρέξουμε διαδικασίες για να ωριμάσουμε έργα».

Στο σύνολο τους όλοι οι αυτοδιοικητικοί, στάθηκαν στο πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει και στο γεγονός ότι πρώτη φορά από κοινού Α’ και Β’ βαθμός αυτοδιοίκησης συνεργάζονται στην διαμόρφωση και απορρόφηση ενός προγράμματος.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ