Τ.Μηταφίδης: Ανοικτή η νομική οδός διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων - Karfitsa.gr
Πολιτική

Τ.Μηταφίδης: Ανοικτή η νομική οδός διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων

Ανοικτή είναι σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη η νομική οδός διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, οι οφειλές είναι διεκδικήσιμες τόσο βάσει της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 (άρθρο 28) όσο και των δυνατοτήτων που προσφέρει η συμμετοχή των δύο κρατών στον ΟΗΕ, όργανο του οποίου αποτελεί και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Εκείνο όμως που επείγει όμως σύμφωνα με τον κ. Μηταφίδη είναι η υιοθέτηση από τη Βουλή και η διεθνοποίηση του Πορίσματος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα:

«Στο διεθνές πεδίο, καμιά χώρα δεν προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν προηγουμένως δεν δρομολογηθεί μια κατάσταση πολιτικά και διπλωματικά που θα την πιέσει προς την κατεύθυνση της συνεννόησης. Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, καμιά κυβέρνηση δεν πίεσε ή φρόντισε να εγείρει επί της ουσίας στα διπλωματικά και διεθνοπολιτικά fora  το ζήτημα των γερμανικών κατοχικών οφειλών. Ομοίως, μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κανένα κοινοβουλευτικό όργανο (το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το ΓΛΚ αποτελούν τεχνοκρατικά διοικητικά όργανα) δεν προχώρησε στη διερεύνηση, καταγραφή και άρθρωση νομικού-πολιτικού “μπούσουλα”  για τη διεκδίκηση των απαράγραπτων αξιώσεων μας από την τριπλή κατοχή της χώρας μας. Αυτό έγινε από την πλειοψηφία της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής το 2016, η οποία είναι η μόνη που κατέληξε σε πόρισμα, την ίδια στιγμή που πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες κυβέρνησαν για δεκαετίες τη χώρα (λ.χ. ΝΔ) έλαβαν αρνητική θέση απέναντι στο αυτονόητο: την ιστορική δικαίωση, επιτέλους, του ελληνικού λαού για την ανεκτίμητη, παγκόσμια αναγνωρισμένη, με βαρύτατο ανθρώπινο τίμημα, συμβολή του στη συντριβή του ναζισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ