Τ. Σταμπουλής: Οι δυνάμεις της συνθηκολόγησης πρέπει να ηττηθούν - Karfitsa.gr
Άρθρα Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

Τ. Σταμπουλής: Οι δυνάμεις της συνθηκολόγησης πρέπει να ηττηθούν

Μετά από μία γόνιμη πενταετία στον Δήμο Παύλου Μελά, ως Δημοτικός Σύμβουλος (επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών»), ανέλαβα μαζί και με άλλους συναδέλφους την προσπάθεια μίας μεγάλης πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας στην πόλη μας.

Του ΤΑΣΟΥ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ*

Μίας συμμαχίας με προοδευτικό πρόσημο, με ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά που προσαρμόζονται στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης και μίας σύμπραξης που είχε τελικά αποτέλεσμα με την δημιουργία της νέας Παράταξης με τον τίτλο «Πόλη Μπροστά – Προοδευτική Συμμαχία».

Μίας σύμπραξης που αποτελείται από 9 δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι προέρχονται από τρεις παρατάξεις (στις εκλογές του 2014) και τέσσερις ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους. Εφαρμόσαμε στην πράξη ότι προτάσσουμε το «Εμείς» και όχι το «Εγώ» και μέσα από εσωπαραταξιακές δημοκρατικές διαδικασίες αναδείξαμε την Σίσι Φραγκοπούλου επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. Πρόκειται για την πρώτη υποψήφια δήμαρχο γυναίκα στο δήμο Παύλου Μελά, όποια μηνύματα κι αν εκπέμπει αυτή η παράμετρος.

Στηρίζοντας εμπράκτως την σπουδαία και ιστορικής σημασίας απόφαση της παρούσας κυβέρνησης, να αποδώσει το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» εξ’ ολοκλήρου στην τοπική κοινωνία, ως χώρου πρασίνου υπερτοπικής σημασίας με την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά (πνεύμονας πρασίνου για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης), θεωρώ το θέμα της αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων ως νούμερο ένα στόχο τα επόμενα χρόνια.

Αυτός ήταν και ο λόγος της έντονης αντίδρασης μου στο δημοτικό συμβούλιο, για τον τρόπο που χειρίζεται η νυν διοίκηση του δήμου Παύλου Μηλά, το δώρο της παραχώρησης από την κυβέρνηση. Με έκπληξη είχα πληροφορηθεί το τελικό περιεχόμενο του στρατηγικού σχεδίου για το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» που ήρθε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, στο στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνονται 5 πάρκινγκ (ένα υπόγειο και τέσσερα υπέργεια), hostel (ξενώνες) που μπορεί να φιλοξενούν κατά βάση μαθητές και βράδυ (!), αλλά και εντελώς θολές διατυπώσεις περί εμισθώσεων χώρων σε ιδιώτες για επιλεγμένες οικονομικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, μέχρι εκμισθώσεις για ενίσχυση τομέων οικονομικής δραστηριότητας σχετικά με την κοινωνική οικονομία, σε αγαθά και υπηρεσίες!

Στην συζήτηση που ακολούθησε στην συνεδρίαση, η διοίκηση δεν διευκρίνισε απολύτως τίποτα… Ούτε καν την χωρητικότητα αυτών των 5 πάρκινγκ, ούτε μία στοιχειώδη περιγραφή των όσων περιλαμβάνονται στις εκμισθώσεις χώρων. Μητροπολιτικό Πάρκο με πάρκινγκ, ξενώνες και εκμισθώσεις σε ιδιώτες δεν συμβιβάζονται.

Σχετικά με αυτές τις εξελίξεις επισημαίνω τα εξής, θεωρώντας τα ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου:

  1. Το ειδικό χωρικό σχέδιο πρέπει να στρέφεται σε συγκεκριμένα πράγματα: Α) Να αποκλείει την δημιουργία εμπορικών κέντρων ή το χτίσιμο κάθε είδους που μπορεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του. Β) Να διασφαλίζει με κάθε τρόπο τον δημόσιο χαρακτήρα του. Γ) Να διασφαλίζει φυσικά την δημόσια πρόσβαση και Δ) Να ενισχύει και να αυξάνει προοδευτικά το πράσινο σε κάθε μορφή που είναι δυνατή να αναπτυχθεί στην έκταση του πρώην στρατοπέδου.
  2. Είναι πολύ σημαντική η καθολική απαγόρευση στους χώρους του πρώην στρατοπέδου κάθε είδους οχημάτων και η αποφυγή ασφαλτόστρωσης ακόμα και αν πρόκειται για την χάραξη μονοπατιών ή χώρων άθλησης. Αν μιλάμε για πράσινο να το εννοούμε.

Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικούμε την παραχώρηση και απόδοση και του στρατοπέδου «Καρατάσιου», που είναι και διπλάσιας έκτασης από το «Παύλου Μελά» στην τοπική κοινωνία! Με πειστικές, εφικτές και βιώσιμες λύσεις. Θέλουμε επίσης να δώσουμε όραμα και ελπίδα στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης. Και θα το πετύχουμε με την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και τη δημιουργία νέων στα επιμέρους τμήματα του δήμου Παύλου Μελά! Οι δυνάμεις της καταστροφής, της συναλλαγής, του παραγοντισμού, της συνθηκολόγησης πρέπει να ηττηθούν! Η αυτοδιοίκηση πρέπει να αναπνεύσει. Πρέπει να διεκδικήσει τον θεσμικό της ρόλο, να σταθεί δίπλα στην κοινωνία. Αυτό υπηρετεί η παράταξη μας.

* Ο Τ. Σταμπουλής είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά με την παράταξη «Πόλη Μπροστά – Προοδευτική συμμαχία» της  Σίσι Φραγκοπούλου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ