Υγεία για όλους - Karfitsa.gr
Άρθρα

Υγεία για όλους

Ιστορικά η υγεία αποτελούσε ανέκαθεν το ύψιστο αγαθό. Μόνο που πολλοί λίγοι το απολάμβαναν στην ολότητα του. Στην Αρχαία Ελλάδα αποτυπώθηκε εμφατικά με το πασίγνωστο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιή», μόνο που 2500 χρόνια πριν, η ιατρική στηριζόταν κυρίως στην πρόληψη, στην άθληση και στην ισορροπημένη διατροφή.

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΓΚΟΛΙΔΑΚΗ*

Ο θεμέλιος λίθος της σύγχρονης ιατρικής τοποθετήθηκε τότε, όμως έπρεπε να περάσουν χιλιάδες χρόνια ώστε να γίνουν οι σύγχρονες μεγάλες ανακαλύψεις των εμβολίων, των αντιβιοτικών, των ιατρικών μηχανημάτων όπως πχ ο ηλεκτροκαρδιογράφος ή το απλούστερο πιεσόμετρο και κυρίως έπρεπε να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης για το σύνολο των ανθρώπων..

Χμ… για το σύνολο είπαμε; Μάλλον όχι. Οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες του Μεσαίωνα αλλά και της μετέπειτα εποχής, κατέστησαν το αγαθό της καλής υγείας ως προνόμιο των λίγων και ισχυρών, κυρίως οικονομικά. Αυτό οδήγησε τελικά και μετά από κοινωνικούς αγώνες, στην ανάγκη να δημιουργηθούν βελτιωμένες δομές δημόσιας υγείας και τελικά, να φθάσουμε στην σημερινή εποχή, όπου όλοι οι πολίτες δικαιούνται ίση και πλήρη ιατρική αντιμετώπιση.

Είναι όμως τα πράγματα πλέον ρόδινα; Προφανώς και όχι. Όσοι έχουμε υπηρετήσει στις δημόσιες δομές υγείας αλλά και από το μετερίζι της ιδιωτικής υγείας, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις μεγάλες παθογένειες του συστήματος.

Στην Ελλάδα το Ε.Σ.Υ όπως δημιουργήθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 80, έχει ιστορικά φθάσει σε μια οροφή παροχής υπηρεσιών, πιεζόμενο αφόρητα από της δημοσιονομική πραγματικότητα, εσφαλμένες επιλογές του παρελθόντος αλλά και την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ και του Υπουργείο Υγείας έχουν δώσει πρώτα δείγματα γραφής, κατανοώντας το πρόβλημα και υποστηρίζοντας μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμόσουν το επόμενο διάστημα, ώστε να βελτιωθούν κατακόρυφα οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία οφείλει να αποτελέσει την προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας.

Χρειάζεται να έχει χαρακτηριστικά που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Σε αυτή την κατάσταση βοηθάει η πληθώρα ειδικών ιατρών στην χώρα μας, που αποτελούν πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό, τον οποίο συχνά δυστυχώς «εξάγουμε» στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Απαιτείται να διαθέτει υλικοτεχνική αυτοτέλεια και επάρκεια υποδομών και μέσων. Ασθενοφόρα σύγχρονα και σε απαιτούμενο αριθμό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες, υποδομές υποδοχής εξοπλισμένες και στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό. Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο ακόμη αποδοτικότερα, αν τους δοθούν τα απαιτούμενα μέσα. Είναι απαραίτητο να γίνουν προσλήψεις προσωπικού εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο: Στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας αλλά και στις «νευραλγικές» μονάδες των αστικών κέντρων.

Θα ήταν ωφέλιμο να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί η συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες όπως π χ. διάσωσης, αιμοδοσίας κλπ. Έτσι αφενός καλύπτονται κάποιες πάγιες ανάγκες με τις αξίες του εθελοντισμού και αφετέρου ενισχύεται η συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες. Επίσης, η ενημέρωση σε θέματα υγείας και αθλητισμού των παιδιών στα σχολεία.

Ο προσανατολισμός στην πρόληψη είναι κοινωνική και εθνική ανάγκη. Είναι χρέος μας να μετατρέψουμε το σύστημα καταπολέμησης ασθένειας σε σύστημα προαγωγής της καλής υγείας. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Ο Διαμαντής Γκολιδάκης είναι καρδιολόγος, πολιτευτής Α ́ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΔ

Διεύθυνση: Ι.Πασσαλίδη 65, Καλαμαριά Τηλέφωνο: 2310 480555

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ