Υπήρξε προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Υπήρξε προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης από τη προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει μέσα από συνέντευξη του στην karfitsa ο Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμυράς σχολιάζοντας, τις εξελίξεις στην υπόθεση novartis που βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης από επιτροπή της βουλής.

Συνέντευξη στο Γιώργο Νεοχωρίτη

Ο βουλευτής της ΝΔ εξαπολύει βολές και για το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, τονίζοντας πως η Ελλάδα πληρώνει την τακτική των «ανοικτών θυρών» που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αισιόδοξος εμφανίζεται στο θέμα της εγκληματικότητας και την προσπάθεια πάταξης της, υποστηρίζοντας πως υπάρχει η πολιτική βούληση και θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το ζήτημα της προστασίας του πολίτη. Ο κύριος Αμυράς έδωσε τις δικές του απαντήσεις και για το εάν τίθεται θέμα καθυστέρησης επενδυτικών σχεδίων, όπως και για την μεγάλη ανησυχία που υπάρχει στις τάξεις μεγάλης μερίδας πολιτών για την πρώτη κατοικία και τις αλλαγές που προωθούνται.

Κύριε Αμυρά πως θα χαρακτηρίζατε την υπόθεση novartis στο σημείο που έχει φτάσει, μετά και τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Πιστεύετε πως υπάρχει πολιτική εμπλοκή και αν ναι σε πιο σημείο;

Οι εργασίες της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και δεν θα ήθελα να προκαταλάβω την οριστική κρίση των μελών της. Ωστόσο, από όσα πληροφορούμαστε προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία αντί να ασχοληθεί με το ιατρικό σκάνδαλο Novartis θέλησε να το χρησιμοποιήσει σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί κατά της πλειοψηφίας των πολιτικών προσώπων έχουν καταπέσει από τη δικαιοσύνη μαζί με την αξιοπιστία των «προστατευόμενων» μαρτύρων. Όλα αυτά δείχνουν ότι γύρω από την υπόθεση Novartis στήθηκε ένα παιχνίδι σκευωρών σε βάρος όχι μόνο πολιτικών αλλά και της βασικής αρχής της δημοκρατίας, που είναι η διάκριση εξουσιών. Περισσότερα μόλις έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της Επιτροπής.

 

Βλέπουμε την κυβέρνηση να προσπαθεί να διαχειριστεί το προσφυγικό- μεταναστευτικό, το οποίο αναμφίβολα αποτελεί κορυφαίο θέμα για τη χώρα μας. Τελικά είμαστε μόνοι μας στην επίλυση του; Είστε ευχαριστημένος από την βοήθεια των εταίρων μας στο συγκεκριμένο θέμα; Που πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια μας;

Όχι δεν είμαι ευχαριστημένος από τη βοήθεια των εταίρων μας καθώς οι περισσότερες χώρες δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα για την προώθηση προσφύγων στα εδάφη τους. Δυστυχώς η Ελλάδα πληρώνει την τακτική των «ανοικτών θυρών» που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση του Σύριζα τα προηγούμενα χρόνια. Οι υπόλοιπες χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους, η Ευρώπη έδωσε ρυθμιστικό ρόλο στην Τουρκία με τη συμφωνία του 2016 και εμείς έχουμε μετατραπεί σε χώρα εγκλωβισμού μεταναστών. Το πρόβλημα δεν λύνεται εύκολα και σύντομα. Η κυβέρνηση άλλαξε τη νομοθεσία του ασύλου ώστε να γίνονται γρηγορότερα οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων, ενισχύει τη φύλαξη της συνοριογραμμής, σχεδιάζει ελεγχόμενα κέντρα φύλαξης προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες αποσυμφόρησης των νησιών που σήμερα σηκώνουν μεγάλα βάρη. Η προσπάθεια συνεχίζεται με πρώτο μέλημα την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών που δέχονται μεγάλη πίεση από τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Πιστεύετε πως μετά το πέρας των συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκία για την υλοποίηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα αλλάξει κάτι; Καθώς ενώ είχε δρομολογηθεί αυτή η προσπάθεια, οι γείτονες μας έκαναν ρεκόρ παραβιάσεων στο Αιγαίο. Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι μέρος του σχεδιασμού της προκειμένου να διευρύνει την «ατζέντα» των διεκδικήσεων της. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτό το παιχνίδι.

Έχουμε αναπτύξει ισχυρές συμμαχίες, έχουμε καταδείξει διεθνώς τις παρανομίες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε την παραμικρή αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν νομίζω ότι  θα αλλάξει κάτι ριζικά με την υλοποίηση των ΜΟE. Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο αλλά όχι με όρους που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα.

Υπάρχει έντονη κριτική από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο τομέα της ασφάλειας του πολίτη. Τι απαντάτε; Είναι ιδεολογικές οι διαφορές ή υπάρχει όντως πρόβλημα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε πλήρως στο ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε την εντολή να επαναφέρει το αίσθημα της ασφάλειας στις γειτονιές και στις πόλεις, που είναι άλλωστε βασικό στοιχείο για την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Ήδη έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα. Η δύναμη της Αστυνομίας ενισχύθηκε με 1500 ειδικούς φρουρούς, η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ είναι πλέον πιο έντονη στους δρόμους ενώ η κατάσταση σε γειτονιές που αποτελούσαν «άβατα» εξομαλύνεται σταδιακά. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, να αλλάξει για παράδειγμα το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι δράστες των αποκαλούμενων «εγκλημάτων του δρόμου» να μην αποφυλακίζονται λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους. Υπάρχει η πολιτική βούληση, έχει ενισχυθεί η Αστυνομία, πιστεύω ότι θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το ζήτημα της προστασίας του πολίτη.

Η χώρα μας προσπαθεί να ορθοποδήσει οικονομικά. Αισθάνεστε πως προχωρούν με την ταχύτητα που θα μπορούσαν οι επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί;

Μέσα σε 7 μήνες έχουν γίνει πολλά πράγματα στην οικονομία και αυτό αναγνωρίζεται από τους πολίτες, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις αλλά και από τις αγορές όπου το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται σημαντικά. Το δημόσιο δανείζεται με μηδενικά επιτόκια, οι φόροι εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ μειώνονται ενώ η αποκλιμάκωση θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες με έμφαση στη μεσαία τάξη. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν οι σχετικές πρωτοβουλίες αλλά ήδη έχουμε θετικές εξελίξεις. Μόλις προχθές δημοσιεύθηκε έρευνα διεθνούς οίκου, σύμφωνα με την οποία μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων, όταν σε όλο το 2019 δεν ξεπέρασαν τα 4,3 δις ευρώ. Η οικονομία είναι το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης, η διαφορά με τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαώδης.

Ένα θέμα που απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Τι απαντάτε σε αυτούς που ανησυχούν πως θα χάσουν τα σπίτια τους με τις αλλαγές που δρομολογούνται στων Πτωχευτικό Κώδικα;

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει με τους δανειστές τη λήξη της περιόδου προστασίας της πρώτης κατοικίας για τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Εμείς παρατείναμε την ημερομηνία αυτή έως τα τέλη Απριλίου και απλοποιήσαμε τις διαδικασίες ώστε οι δανειολήπτες να ενταχθούν σε καθεστώς συμφωνίας με τις τράπεζες για μικρότερες δόσεις, λαμβάνοντας μάλιστα και σχετική επιδότηση του δημοσίου. Ξεκαθαρίζουμε ότι όσοι δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και έχουν πραγματικά ανάγκη προστασίας θα την έχουν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται σχετικές αλλαγές.

Έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες από την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Σε ποιους τομείς θα πρέπει κατά την άποψη σας να πέσει το κυβερνητικό βάρος από εδώ και πέρα και γιατί;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Από την πρώτη ημέρα κινήθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην οικονομία, στην ασφάλεια και τη δημόσια διοίκηση. Συνεχίζουμε με γρήγορους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα με έμφαση τη βελτίωση της καθημερινότητας, και ιδιαίτερα την αναβάθμιση της παιδείας, της υγείας, των συγκοινωνιών και των υποδομών. Εκεί θα κριθούμε όλοι μας και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε πετύχει τους στόχους μας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε δωρεάν την τελευταία ηλεκτρονική έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ