Υπεγράφη η Ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ - Karfitsa.gr
Slider Πολιτική

Υπεγράφη η Ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, έβαλαν τις υπογραφές του στην συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε τον Νίκο Δένδια στο Κάιρο προκειμένου να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και τον συντονισμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των αιγυπτιακών-ελληνικών διαβουλεύσεων για να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή. Να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο έγινε στις 18 Ιουνίου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση ο Σαμέχ Σούκρι, σύμφωνα με την αιγυπτιακή Al Ahram, επεσήμανε πως οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία για τον καθορισμό Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και όλες της οι προβλέψεις είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο.

Ο ίδιος σημείωσε πως η φιλία Ελλάδας – Αιγύπτου εκτείνεται για περισσότερα από 3.000 χρόνια και η συμφωνία που υπεγράφη, αντανακλά την διαρκή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με την σειρά του τόνισε ότι «υπάρχει πλήρης και συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών». Ακόμα συμπλήρωσε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.

Όπως επισήμανε, η συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων «δεν είναι νόμιμη». Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις στην περιοχή σε συνεργασία με την Αίγυπτο». Ο Ελλήνας ΥΠΕΞ επισήμανε ότι συμφωνίες μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας βασίζονται στον σεβασμό των αρχών και των βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου.

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ