, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΥΠΕΞ: Εξασφάλιση ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου

Την «άμεση απελευθέρωση του πληρώματος» και την «ελεύθερη συνέχιση του ταξιδιού του “Stena Impero” ως απαραίτητη προϋπόθεση ένδειξης σεβασμού στους κανόνες του διεθνούς δικαίου» τονίζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη σύλληψη του βρετανικού τάνκερ στο Στενό του Χορμούζ.
«Η Ελλάδα ως ποντοπόρος χώρα αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε  όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Ενέργειες που στρέφονται κατά των κατοχυρωμένων από το διεθνές δίκαιο ελευθεριών της ναυτιλίας δεν μπορεί παρά να καταδικάζονται» σημειώνει το ΥΠΕΞ.
Το πλήρωμα του εν λόγω δεξαμενόπλοιου είχε συλληφθεί την Παρασκευή, από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης.
Το Λονδίνο χαρακτήρισε χθες το συμβάν ως μια πράξη «κρατικής πειρατείας» και ξεκίνησε πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής για τον ασφαλή διάπλου του Στενού του Χορμούζ.
Από την πλευρά του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υποστήριξε ότι το Ιράν έλαβε μέτρα ενάντια στο δεξαμενόπλοιο για να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και όχι σε αντίποινα για τη σύλληψη ενός ιρανικού τάνκερ από τη Βρετανία πριν από δύο εβδομάδα στο Γιβραλτάρ.
«Είναι σημαντικό για όλους να αντιληφθούν, είναι σημαντικό για τον Μπόρις Τζόνσον να καταλάβει ότι το Ιράν δεν επιδιώκει τη σύγκρουση» επισήμανε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως το Ιράν επιθυμεί να έχει ομαλές σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σύλληψη του ιρανικού πλοίου ως «πειρατεία» και «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από τις αρχές της Βρετανίας και του Γιβραλτάρ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.