, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Υψηλοί τόνοι στην πρώτη τηλεμαχία Τραμπ – Μπάιντεν

Σκληροί χαρακτηρισμοί, ακόμη και προσβολές εκτοξεύθηκαν εκατέρωθεν στην τηλεμαχία των δύο υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ των ρεπουμπλικανών και Τζο Μπάιντεν των δημοκρατικών.
Στην πρώτη τους τηλεμαχία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν είπε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι «τα έκανε θάλασσα» κατά τη διάρκεια της θητείας του.
«Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική, έλα τώρα», είπε ο Μπάιντεν, εμφανώς απηυδισμένος διότι ο μεγιστάνας τον διέκοπτε συνεχώς.
«Τα έκανε θάλασσα», είπε μερικά λεπτά αργότερα ο πρώην αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία και ειδικότερα στη βιομηχανία. Κατηγόρησε τον Τραμπ πως δεν έκλεισε καλές συμφωνίες για το εμπόριο, μολονότι υποσχόταν ότι θα «διόρθωνε» τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλα κράτη στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016.
«Έκανε ελάχιστα», επέμεινε ο Μπάιντεν.
Μια από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της πρώτης τους τηλεμαχίας ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Δημοκρατικό αντίπαλό του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν αφορούσε ότι ο γιος του είχε αναλάβει θέση στο διοικητικό συμβούλιο ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, με τη συζήτηση να εκτραχύνεται πολύ γρήγορα και τους δύο άνδρες να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για νεποτισμό και αδιαφάνεια.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο ότι ο Χάντερ Μπάιντεν, ο γιος του άλλοτε αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, υπήρξε μέλος του ΔΣ της Μπουρίσμα, ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, κάτι που χαρακτήρισε τεκμήριο διαφθοράς.
«Δεν είναι αλήθεια αυτό», απάντησε ο Μπάιντεν, «ο γιος μου δεν έκανε τίποτα κακό» στην εταιρεία αυτή, πρόσθεσε προτού αντεπιτεθεί στον Τραμπ διότι μέλη της οικογένειάς του ανέλαβαν ρόλους στον Λευκό Οίκο.
Οι δύο υποψήφιοι διέκοψαν επανειλημμένα ο ένας τον άλλο, αναγκάζοντας εντέλει τον συντονιστή να επέμβει ανεβάζοντας πολύ τον τόνο της φωνής του.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αρχηγό του κράτους Ντόναλντ Τραμπ πως είναι «το κανίς» του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ των δύο αντιπάλων στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στο Κλίβλαντ, στην πολιτεία Οχάιο.
«Είναι το κανίς του Πούτιν. Αρνείται να πει το παραμικρό για τα πριμ που δίνονταν προκειμένου να σκοτώνονται αμερικανοί στρατιώτες», υποστήριξε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους, πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών προσέφεραν χρήματα σε μαχητές «προσκείμενους στους Ταλιμπάν» για να σκοτώνουν αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.
Η κυβέρνηση της Ρωσίας, όπως κατόπιν και οι αφγανοί ισλαμιστές αντάρτες, διέψευσαν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα αυτά.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ακόμη τον Δημοκρατικό αντίπαλό του πως είναι «μαριονέτα» της «ριζοσπαστικής αριστεράς» στο πρώτο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
«Η ριζοσπαστική αριστερά σε χειραγωγεί σαν μαριονέτα», είπε εξαπολύοντας μια από τις πολλές σφοδρές επιθέσεις του κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ο Τραμπ. Υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν θα αποδεικνυόταν αδύναμος μπροστά στην εγκληματικότητα και τη βία εάν εκλεγόταν στον Λευκό Οίκο. «Δεν θες να πεις τίποτα για τον νόμο και την τάξη», επέμεινε απευθυνόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο, ο οποίος ανήκει στην κεντρώα πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος επί δεκαετίες.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε κατά τη διάρκεια του πρώτου τηλεοπτικού ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ — ολοκληρώθηκε προ ολίγου — ότι εάν κερδίσει την 3η Νοεμβρίου, θα επανεντάξει τη χώρα στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
«Θα επανενταχθούμε στη συμφωνία του Παρισιού», εξήγγειλε ο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας παράλληλα διαστάσεις του σχεδίου του για την οικοδόμηση κτιρίων φιλικότερων προς το περιβάλλον και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το σχέδιο αυτό «όχι μόνο δεν θα κοστίσει σε κόσμο τη δουλειά του, αλλά θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας», διαβεβαίωσε υποσχόμενος «νέες υποδομές» που θα είναι «πράσινες».
Ο Μπάιντεν είπε πως οι ΗΠΑ έχουν «σοβαρό πρόβλημα» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας στις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και άλλα προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ακόμη, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ενδέχεται να μη γίνει γνωστό παρά μόνο αφού περάσουν «μήνες», εξαιτίας των επιστολικών ψήφων, υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο ντιμπέιτ με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν.
Θα γίνει νοθεία, εκλογικές «απάτες που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ», πέταξε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος διατείνεται εδώ κι εβδομάδες, χωρίς να παρουσιάζει κανένα στοιχείο που να το τεκμηριώνει, ότι οι επιστολικές ψήφοι ενδέχεται να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα.
«Μπορεί να μην ξέρουμε» το αποτέλεσμα προτού «περάσουν μήνες», επέμεινε.
Στη συνέχεια, παρότι ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέφυγε να πράξει το ίδιο.
Το κλίμα στο πρώτο ντιμπέιτ των δύο υποψήφιων είναι πολύ τεταμένο, με τους δύο εβδομηντάρηδες να συνεχίζουν να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Νωρίτερα ο Τραμπ είπε πως ο Μπάιντεν δεν έχει «ίχνος ευφυίας», ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος χαρακτήρισε τον ένοικο του Λευκού Οίκου «ψεύτη», «κλόουν», «ρατσιστή» και το «κανίς» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.