“Φακελώνει” τα έργα του 2020 η διοίκηση Ζέρβα   - Karfitsa.gr
Uncategorized

“Φακελώνει” τα έργα του 2020 η διοίκηση Ζέρβα  

Η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η υλοποίηση έργων σε κάθε γειτονιά, η αναμόρφωση των στάσεων του ΟΑΣΘ με φορτιστές κινητών και wi-fi, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού POS για τη διευκόλυνση των δημοτών είναι ορισμένες από τις προτεραιότητες που θέτει μέσα στο 2020 η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

της Αναστασία Καρυπίδου

Την κατευθυντήρια γραμμή έδωσε ο ίδιος ο δήμαρχος, περιμένοντας, ωστόσο, μέσα στις επόμενες ημέρες από τους αντιδημάρχους του να καταθέσουν πλήρης φακέλους με σχέδια και έργα προς υλοποίηση για το νέο έτος. Στις προτεραιότητες εξακολουθούν και παραμένουν η καθαριότητα, οι συγκοινωνίες, οι γειτονιές και η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

 

Νούμερο 1 η καθαριότητα

Για σημάδια αλλαγής προς το καλύτερο όσον αφορά την καθαριότητα της πόλης, ένα από τα βασικότερα παράπονα των πολιτών, κάνει λόγο η διοίκηση τονίζοντας πως το 2020 θα γίνουν τα επόμενα βήματα.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης, είναι σίγουρος με με έναν πιο σωστό προγραμματισμό, με ενίσχυση του στόλου και ορθότερη διαχείριση των υπηρεσιών η Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει διαφορετικό “πρόσωπο”. Πέρα από την τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων και το εντατικό πλύσιμο των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης και παράλληλα να μπει τάξη με τα ογκώδη αντικείμενα.

Στους στόχους είναι να τελειώνει και το “σήριαλ” με τους 80 υπόγειους κάδους στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο. Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να βγει στον “αέρα” ο νέος διαγωνισμός ενός έργου που είχε “παγώσει” για μήνες λόγω αδυναμίας του εργολάβου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και το οποίο η διοίκηση Ζέρβα θέλει να “ξεκολλήσει”.

Επιπλέον λεωφορεία ΟΑΣΘ και νέες στάσεις 

Το κυκλοφοριακό και η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών αποτελούν επίσης “πονοκεφάλους” που θέλουν να “γιάνουν” στον δήμο Θεσσαλονίκης. Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένονται περίπου 60 – 70 λεωφορεία στον αστικό ιστό, αριθμός που θα προκύψει από την υπογραφή της σύμβασης του ΟΑΣΘ με τα ΚΤΕΛ ενώ το επόμενο διάστημα και μέχρι το καλοκαίρι θα προστεθούν άλλα 100 οχήματα μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το ίδιο διάστημα θα επιχειρηθεί από τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου η αναμόρφωση των στάσεων των αστικών λεωφορείων μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος”. Στο σχεδιασμό είναι να αλλάξει η εικόνα των στάσεων κυρίως στο κέντρο της πόλης και να αντικατασταθούν με νέου τύπου, οι οποίες θα έχουν wi-fi αλλά και σημεία για να φορτίζουν οι επιβάτες τα κινητά τους.

Ευταξία σε δρόμους και πεζοδρόμια 

“Μάχη” θα δοθεί και για την ευταξία στους δρόμους. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχιστούν το 2020 με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας για τα διπλοπαρκαρισμένα και για όσους σταθμεύουν σε θέσεις και ράμπες ΑμεΑ, όπως αναφέρει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Δαγκλής.

Επίσης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κυκλοφοριακός φόρτος σε κεντρικές οδούς, όπως για παράδειγμα η Τσιμισκή, εξετάζεται ένα νέο ωράριο φορτοεκφόρτωσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις για τα ηλεκτρικά πατίνια. Ήδη, συζητείται η θέσπιση κανόνων λειτουργίας, ασφάλειας και καλής χρήσης και παράλληλα η επιβολή προστίμων για την αυθαίρετη κατάληψη του δημόσιου χώρου από τα δεκάδες μικροοχήματα.

Βάρος θα δοθεί στην απελευθέρωση του δημόσιου χώρου από την παράνομη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, όπως και για τον αντικαπνιστικό νόμο, ενώ στις “πλάτες” της δημοτικής αστυνομίας έχει πέσει και το παρεμπόριο με κινήσεις που θα “χτυπούν” όχι μόνο τα σεντόνια αλλά την “πηγή”.

Οι γειτονιές σε πρώτο πλάνο

Το 2020 χαρακτηρίζεται ως “χρονιά των γειτονιών” από την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων. Στην περιοχή της Χαριλάου ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Βούλγαρη, με το έργο ανάπλασης να διαρκεί έντεκα μήνες και να ενώνεται με το παρακείμενο άλσος της Νέας Ελβετίας.

Παράλληλα, ξεκινούν τα φυτεμένα δώματα σε σχολικά κτίρια και η κατασκευή δύο νηπιαγωγείων στην Κάτω Τούμπα (Λαχανά) και Ξηροκρήνη (Καπετάν Αγρα). Πέρα όμως από τα μικρά έργα στον φάκελο του Μάκη Κυριζίδη θα προστεθούν οι αναπλάσεις στις πλατείες Ελευθερίας, Διοικητηρίου και Αριστοτέλους, η επέκταση του παλιού παραλιακού μετώπου και η βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους δρόμους.

POS και ηλεκτρονική ταυτότητα οφειλής  

Την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος POS προκειμένου να τακτοποιούνται οι οικονομικές υποχρεώσεις των δημοτών χωρίς να απαιτείται η παρουσία τους στο δημαρχείο σχεδιάζει η αντιδημαρχία Οικονομικών. Οι υπηρεσίες του δήμου ετοιμάζουν μια ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας θα πληρώνονται από υπολογιστή, κινητό ή tablet αρχικά οι κλήσεις και στη συνέχεια όλες οι οφειλές προς τον δήμο, όπως ΤΑΠ και τέλη.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας, σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργο Αβαρλή, θα “τρέξουν” και την “ηλεκτρονική ταυτότητα οφειλής”. ‘Ετσι, οι οφειλές των πολιτών θα είναι συγκεντρωμένες σε μια ηλεκτρονική καρτέλα ώστε να γνωρίζουν οι ίδιοι αλλά και οι υπηρεσίες το ακριβές ποσό που οφείλεται στον δήμο και από ποιες περιπτώσεις προέρχεται.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος των υπηρεσιών καθώς και η ψηφιακή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δήμου με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση της.

Σε αναζήτηση ελεύθερων χώρων για παιχνίδι και άθληση

Χώρους για παιχνίδι και άθληση αναζητά ο  δήμος Θεσσαλονίκης για τους μικρούς και τους μεγαλύτερους δημότες. Ήδη έχει ανοίξει τις σχολικές αυλές ορισμένων δημοτικών σχολείων προκειμένου τα παιδιά να παίζουν τις απογευματινές ώρες, ενώ η αντιδήμαρχος Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου, θέλει να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα μέσα στη νέα χρονιά.

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί και ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πέτρος Λεκάκης, καθώς ο δήμος υστερεί σε αθλητικούς χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ομάδες της πόλης και οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους μόλις δύο γήπεδα και η απόκτηση νέων είναι στις άμεσες προτεραιότητες. Στους στόχους παραμένει η διοργάνωση μεγάλων, διεθνών, αθλητικών γεγονότων που από τη μία θα προβάλλουν την πόλη στο εξωτερικό και από την άλλη θα προσελκύσουν τουρίστες.

Ο κ.Λεκάκης με την ιδιότητα του αντιδημάρχου Εθελοντισμού και Νεολαίας θα επιχειρήσει, επίσης, να βάλει στο “παιχνίδι” της συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και μέσα στο χρόνο θα ενταθούν οι συνεργασίες με την ActionAid, το Μποδοσάκειο Ιδρυμα και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

“Ομπρέλα” προστασίας και στήριξης για άστεγους, άπορους και πρόσφυγες θα συνεχίσει να προσφέρει για μία ακόμη χρονιά η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον Χάρη Αηδονόπουλο, μέσω των οργανωμένων δομών του. Παράλληλα, θα συνεχιστεί και το 2020 το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων React για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό από το 2016 που ξεκίνησε έως και σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 1.192 άτομα στον δήμο Θεσσαλονίκης.

“Πόντους” από τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν θέλει να κερδίσει η διοίκηση Ζέρβα και σε αυτό το στοίχημα θα παίξει καθοριστικό ρόλο η αντιδήμαρχος, Στεφανία Τανιμανίδου. Οι “Μαγεμένες Γιορτές” και γενικότερα οι χριστουγεννιάτικες δράσεις θεωρήθηκαν πετυχημένες και αποτέλεσαν αφετηρία, ενώ επιθυμία του δημάρχου είναι μέσω του πολιτισμού να βγει το εξωστρεφές στίγμα της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ψηλά στην ατζέντα του δήμου θα βρίσκεται η διαχείριση των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων ζώων. Στα σκαριά είναι η δημιουργία ενός καταφυγίου ενώ υπάρχουν σκέψεις και για δημοτικό κτηνιατρείο.

Από την Έντυπη Έκδοση 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

 

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ