Φιλομήλα Λαπατά: «Οι Έλληνες δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας» - Karfitsa.gr
Slider Συνεντεύξεις

Φιλομήλα Λαπατά: «Οι Έλληνες δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας»

Με μια πρόθεση κοινωνικής ακτινοσκόπησης η Φιλομήλα Λαπατά αναπαριστά μια μικρογραφία της Αθήνας του 1840-1875 στο νέο της βιβλίο «Ο Διχασμός».

Συνέντευξη στη ΦΙΛΙΠΠΑ ΒΛΑΣΤΟΥ

Σε αυτό το μυθιστόρημα, το οποίο αποτελεί το δεύτερο της ιστορικής τριλογίας «Οι κόρες της Ελλάδας» η συγγραφέας καταγράφει, έπειτα από μια ενδελεχή έρευνα που έκανε στην εποχή εκείνην, προβληματισμούς, διλήμματα, ηθικούς φραγμούς, με φόντο την πατρίδα και την οικογένεια.

Το βιβλίο πραγματεύεται την κρίση που ξεσπά στο πολιτικό μέτωπο της Ελλάδας του 1843 και συνεχίζεται στα επόμενα χρόνια εισβάλλει και στην προσωπική ζωή μιας σπουδαίας οικογένειας της μετεπαναστατικής Αθήνας, με αποτέλεσμα η απόγονος Ελισάβετ Δούκα, φιγούρα ακριβοθώρητη, διάφανη όπως το υγρό στοιχείο, που είχε τη δύναμη με την αφτιασίδωτη ποιότητά της να βγάζει τους Αθηναίους από την καθημερινότητα, διχασμένη ερωτικά, να υποπέσει σε ένα μεγάλο «λάθος» το οποίο σημαδεύει ανεξίτηλα και με τραγικές συνέπειες τη ζωή πολλών προσώπων…

Ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψετε αυτή τη σειρά βιβλίων;

Ήθελα να μελετήσω μέσα από ιστορική έρευνα τα τελευταία διακόσια χρόνια της ιστορίας μας μήπως μπορέσω να καταλάβω πώς φτάσαμε στο αισχρό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα ως χώρα.

Επικεντρώνεστε στις γυναίκες της εποχής. Τι θέλετε να αναδείξετε μέσα από αυτό;

Σκοπός μου ήταν η καταγραφή του ηθογραφικού, λαογραφικού, πολιτειακού και κοινωνικού στοιχείου της Ελλάδας, μέσα από την καθημερινή ζωή των γυναικών της Αθήνας και ειδικότερα των γυναικών της Πλάκας, οι οποίες εκείνη την εποχή θεωρούνταν ως η επιτομή της νοικοκυροσύνης.

Ανατρέχετε σχεδόν 200 χρόνια πριν. Ποια κοινά σημεία υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία μας;

Το μυθιστόρημά μου ο Διχασμός, δεύτερο της σειράς Οι κόρες της Ελλάδας, καλύπτει χρονικά την περίοδο της Αθήνας 1840 με 1875. Δυστυχώς είναι η Ελλάδα όπως ακριβώς την ξέρουμε σήμερα. Ίδιες παθογένειες, σαν να μην έχουν περάσει πάνω από εκατόν- σαράντα- τρία χρόνια!

Oι Έλληνες έχουν καλή σχέση και γνώση της ιστορίας τους;

Δεν θα το έλεγα, γιατί δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας και ακόμα συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε συμπεριφορές οι οποίες δεν είναι υγιείς.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να κρατήσει ο αναγνώστης από το βιβλίο σας;

Πως ο Ελληνισμός είναι πολιτισμός και πως πολιτισμός είναι ήθος, είναι ύφος, είναι στάση ζωής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ