Φοιτητές του ΑΠΘ έγιναν… γλυπτά! - Karfitsa.gr
Karfitsomata Πολιτισμός

Φοιτητές του ΑΠΘ έγιναν… γλυπτά!

Της Φιλίππα Βλαστού

Οι ατελείωτες ώρες σε μια βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου μπορεί για κάποιους να φαντάζει βαρετή υπόθεση, ωστόσο για μια φοιτήτρια του ΑΠΘ φαίνεται πως είναι… έμπνευση.

Η Σοφία Μυλωνά

Η Σοφία Μυλωνά, φοιτήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών επισκέπτεται συχνά το Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Το γεγονός αυτό στάθηκε η αφορμή να δημιουργήσει τρία γλυπτά φοιτητών και να τα τοποθετήσει σε σημεία εντός της βιβλιοθήκης, στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας του Πανεπιστημίου. Τα έργα απεικονίζουν φοιτητές να διαβάζουν ή να κρατούν στα χέρια κάποιο βιβλίο. Η εγκατάσταση έχει τον τίτλο «BookRoute», εξήγησε στην Karfitsa η Σ.Μυλωνά και πρόσθεσε ότι: «Τα γλυπτά τα έκανα μέσα σε τρεις εβδομάδας και οι φιγούρες τους είναι φίλων μου, οι οποίοι είναι και ίδιοι φοιτητές και περνούν και εκείνοι πολλές ώρες στο αναγνωστήριο».

Παράλληλα, η συγκεκριμένη εγκατάσταση εντάσσεται στη «Δημόσια Τέχνη», ένα καλλιτεχνικό κίνημα που είναι άκρως διαδομένο στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια κάνει «βήματα» και στην Ελλάδα. «Το ‘’Public Art’’ καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα τεχνών, καθώς περιέχει από ζωγραφική και χορό μέχρι κινηματόγραφο και πολλά άλλα, ωστόσο έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, ότι γίνονται σε εξωτερικούς χώρους», σημείωσε η ίδια.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την φοιτήτρια, περιοχές όπως τα στενάκια της Ροτόντας και της Καμάρας χρειάζονται εικαστικές παρεμβάσεις. «Οι δυο αυτές περιοχές είναι πολύ όμορφες, αλλά τα στενάκια τους είναι πιο χλωμά και σκούρα. Εκεί θα μπορούσε να υπάρξει λίγο «φως» με εικαστικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, γενικά η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη γεμάτη τέχνη», υπογράμμισε η ίδια. Μάλιστα, επεσήμανε ότι «ένα ακόμη σημείο που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις είναι το φοιτητικό campus του ΑΠΘ, καθώς έχει περιθώρια να εκσυγχρονιστεί και έτσι η νέα γενιά να έρθει πιο κοντά στις τέχνες».

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ