, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Φρένο» Καμμένου στο Σκοπιανό: Δεν θα βρεθεί λύση

φωτο eurokinissi

Μπορεί χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση που «δεν συμμερίζεται» τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίλυση του Σκοπιανού, τονίζοντας παράλληλα ότι «βέλτιστη λύση θα είναι μία από τις προτάσεις Νίμιτς», αλλά φαίνεται ότι και ο Πάνος Καμμένος δεν συμμερίζεται ούτε τα προτεινόμενα ονόματα του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, ούτε την αισιοδοξία του κυβερνητικού εκπροσώπου για αίσιο τέλος.

«Θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν θα έλθει στην Βουλή καμία συμφωνία προς κύρωση αν προηγουμένως δεν έχουν γίνει αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ», διεμήνυσε σήμερα ο Πάνος Καμμένος. Παράλληλα, επέμεινε στη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» και εκτιμά πως τελικά δεν θα βρεθεί λύση στο ζήτημα ονομασίας των Σκοπίων.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Alpha 989», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν θα υπάρχει το «Ίλιντεν» ή το «Άνω» στην ονομασία των Σκοπίων. «Εφόσον υπάρχει ο όρος Μακεδονία, η λύση δεν είναι αποδεκτή για τους Ανεξάρτητους Έλληνες», επανέλαβε.

«Οι Σκοπιανοί ζουν με τον μύθο της Μακεδονίας όμως “εγώ δεν ψηφίζω ποτέ μια λύση με το όνομα Μακεδονία. Οι ΑΝΕΛ το έχουμε στην ιδρυτική διακήρυξη”», σημείωσε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:«Και στα Σκόπια πολύ δύσκολα θα υπάρξει πλειοψηφία 2/3 για την αλλαγή ονομασίας».

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας περιγράφοντας την έως σήμερα πορεία της διαπραγμάτευσης, είπε πως η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα δεν βλέπει όμως να κάνουν και οι Σκοπιανοί το ίδιο.

Η Αθήνα επιμένει στο erga omnes
Ως επιτυχία της κυβέρνησης παρουσίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την υποχώρηση της ΠΓΔΜ όσον αφορά την ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Την ίδια ώρα όμως φαίνεται πως η κυβέρνηση των Σκοπίων θέτει ως όρο την αποδοχή της ονομασίας «Μακεδονίας του Ίλιντεν», την οποία απορρίπτει ως αλυτρωτική η ελληνική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, o πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε την Δευτέρα ενήμερος για τις ενστάσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, απηύθυνε ωστόσο έκκληση σε «όλους στην Ελλάδα» να εξετάσουν τη λύση «Ilindenska Makedonija», η οποία όπως είπε «αξίζει τον κόπο». Επισήμανε εξάλλου πως για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης ονομασίας δεν απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Ο Ζάεφ υποστήριξε επίσης πως το «Ίλιντεν» πληροί την απαίτηση για χρονικό προσδιορισμό στην ονομασία, δεδομένου ότι αφορά τη σλαβική επανάσταση του 1903, χωρίς όμως να υποκρύπτει εδαφικές διεκδικήσεις.

Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος είπε πως δεν υπάρχει καταλληλότερη πρόταση για το όνομα από το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ΠΓΔΜ δεν συζητά άλλη πρόταση που να καλύπτει το erga omnes. «Αν αφαιρεθεί ένα στοιχείο, το συνολικό πακέτο θα διαλυθεί» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απέφυγε να αναφερθεί στο «Ilindenska Makedonija» στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ.

«Εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός της αποδοχής του erga omnes από τους γείτονές μας, συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με υπευθυνότητα, πράγμα το οποίο δεν βλέπω να συμμερίζεται και να πράττει η αντιπολίτευση, μιλώ για το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πάντως ότι «η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά τα οποία έχει καταθέσει ο κ. Νίμιτς στις προτάσεις του».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.