Φώντας Μπαραλιάκος: Κάνουμε ότι μπορούμε για να σωθεί μέρος του τζίρου του λιανεμπορίο - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Συνεντεύξεις

Φώντας Μπαραλιάκος: Κάνουμε ότι μπορούμε για να σωθεί μέρος του τζίρου του λιανεμπορίο

Βασικός παράγοντας στην επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης του 2021 είναι η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα  μας  τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων της, που αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά.

 Η κυβέρνηση συνεχίζει να προτάσσει την δημόσια υγεία. Παρότι οι μέρες των γιορτών συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομία ο Πρωθυπουργός αποφάσισε ένα πολύ περιορισμένο άνοιγμα της αγοράς για την ανάσχεση της πανδημίας, δηλώνει σε συνέντευξη του στην karfitsa ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Φώντας Μπαραλιάκος. Αναφερόμενος στο click away ο βουλευτής τονίζει πως «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει το λιανεμπόριο και να σώσει όσο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μπορεί». Ο κ. Μπαραλιάκος εμφανίζεται αισιόδοξος για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021, τονίζοντας πως η οικονομία αντέχει. Όσον αφορά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής που έληξε χωρίς τις επιθυμητές κυρώσεις προς την προκλητική Τουρκία ο βουλευτής Πιερίας εξηγεί πως «οι κυρώσεις αυτές καθ’ αυτές δεν είναι  αυτοσκοπός. Η απειλή όμως των κυρώσεων, σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά, είναι το καλύτερο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να ασκήσουμε πίεση, ακριβώς για να σταματήσει η αποθράσυνση της».

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

 

Θεωρείτε ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, μαζί με τα προηγούμενα μέτρα που έχουν ληφθεί, αρκούν ώστε να μην οδηγηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο;

Από την αρχή της πανδημίας κύριο μέλημα της Κυβέρνησης ήταν ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για όσο αυτή η κρίση διαρκέσει. Με συνετή διαχείριση των αποθεματικών της χώρας και λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξίσωση είναι δύσκολη γιατί περιέχει πολλούς αγνώστους όπως η διάρκειά της και το βάθος της ύφεσης που θα επέφερε στην οικονομία, διέθεσε 23,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε 62 διαφορετικές δράσεις, συνεχίζει με νέα μέτρα και θα το πράττει για όσο χρειαστεί. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις νέα μείωση του ενοικίου για Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%, ενώ αναμένεται η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις σε επαγγελματικούς κλάδους που έχουν πληγεί. Η ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια σε διάστημα 10 μηνών με πρωταρχικό στόχο να παραμείνει η επιχειρηματικότητα βιώσιμη. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και ο μηχανισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ενισχύσει ήδη 700.000 κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 

Άνθρωποι της αγοράς εκφράζουν την απορία, γιατί άνοιξαν κλάδοι που υπάρχει σωματική επαφή πελάτη -υπάλληλου, άρα και μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού και όχι το λιανεμπόριο συνοδευόμενο πάντα με πολύ αυστηρά μέρα;

Πέντε εβδομάδες από το δεύτερο lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη. Η κυβέρνηση συνεχίζει να προτάσσει την δημόσια υγεία. Παρότι οι μέρες των γιορτών συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομία και ειδικά στο λιανεμπόριο, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε ένα πολύ περιορισμένο άνοιγμα της αγοράς για την ανάσχεση της πανδημίας. Βασικός στόχος η αποφυγή συγχρωτισμού και ο συνωστισμός των πολιτών. Ο υψηλός αριθμός στα κρούσματα και η αργή αποσυμφόρηση των  Μ.Ε.Θ δυστυχώς δεν επιτρέπει την δυναμική επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Αξίζει να αναφέρουμε πως ακόμα και η ισχυρή υγειονομικά Γερμανία προχωράστην επιβολή ενός γενικού απαγορευτικού (lockdown)έως τις 10 Ιανουαρίου.

Γνωρίζετε καλά την αγορά, πιστεύετε πως μπορεί να λειτουργήσει το click away και να έχει αποτέλεσμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν καν την υποδομή να το υποστηρίξουν;

Η Κυβέρνηση μετά από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μεγάλη συζήτηση με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οδηγήθηκε στην απόφαση να επιτραπεί μόνο η λειτουργία του clickaway (παράδοση εκτός), δηλαδή της λιανικής πώλησης με τη διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει το λιανεμπόριο και να σώσει όσο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μπορεί. Είναι σαφές ότι η μέθοδος του clickaway δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις φυσικές πωλήσεις ενός καταστήματος αλλά αποτελεί μια εναλλακτική λύση για κάποιες αγορές που μπορούν να πραγματοποιηθούν τις ημέρες των εορτών. Είναι μία μικρή ανάσα για το λιανεμπόριο το οποίο σήμερα δοκιμάζεται, δίνει στις εμπορικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να κάνουν ένα μικρό τζίρο και να περιορίσουν τις τεράστιες ζημιές από τη μη λειτουργία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν με το συγκεκριμένο καθεστώς θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια και τα μέτρα στήριξης από την πολιτεία που δικαιούνταν και πριν (μείωση ενοικίου, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών κ.α.)

 

Ποια η άποψη σας και σαν οικονομολόγος για τα ποσοστά ύφεσης (11,7%) που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Θα μπορέσει να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος και να έχουμε ανάπτυξη το νέο έτος;

Η Ελληνική οικονομία αντέχει. Αν παρατηρήσουμε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνουμε ότι στο α’ τρίμηνο το 2020 συνεχίστηκε η αναπτυξιακή πορεία του 2019  (+0,4% και όχι με ύφεση -0,5% όπως προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ) παρά το γεγονός ότι οι αυστηροί περιορισμοί στη λειτουργία της οικονομίας ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο. Τα αποτελέσματα της ύφεσης του γ’ τριμήνου οφείλονται ξεκάθαρα από την μεγάλη μείωση του τουρισμού αλλά τα αποτελέσματα του ενιαμήνου αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα της Ελληνική οικονομίας.

Για το νέο έτος το 2021 προβλέπεται αύξηση του Α.Ε.Π. κατά 4% και ακόμα υψηλότερη άνοδο το 2022 όταν θα έχουμε υπερκαλύψει πια την απώλεια εισοδήματος που προκάλεσε η παγκόσμια πανδημία το 2020.

Βασικός παράγοντας στην επίτευξη του ρυθμού αυτού είναι η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα  μας  τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων της, που αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά. Σημαντικό ρόλο θα ασκήσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που διασφάλισε η χώρα μας στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα αρχίσουν να εισρέουν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του ReactEU.

 

Είστε ικανοποιημένος από τις υγειονομικές υποδομές στους πιο περιφερειακούς Νομούς όπως της Πιερίας; Από την αντιπολίτευση υπάρχει η άποψη πως η κυβέρνηση αδράνησε και δεν ενίσχυσε έγκαιρα το ΕΣΥ, ενώ ήταν γνωστό πως θα έχουμε και δεύτερο κύμα covid.

Aπό την πρώτη στιγμή της πανδημίας το ΕΣΥ θωρακίστηκε ποικιλοτρόπως. Η Κυβέρνηση προέβη σε υπερδιπλασιασμό των Μ.Ε.Θ., πρόσληψη 7.000 επαγγελματιών υγείας (4.000 νοσηλευτές αορίστου χρόνου και 300 εντατικολόγοι), δημιουργία 500 κινητών ομάδων, πρωτοπορία σε rapid test αντιγόνων με προδιαγραφές του ΠΟΥ, θεσμικό εκσυγχρονισμό  του ΕΟΔΥ κ.α.

Παράλληλα υπήρξε ενίσχυση του προϋπολογισμού των Νοσοκομείων ενώ οι έκτακτες δαπάνες για την υγεία το 2020 αυξήθηκαν κατά 25% συγκριτικά με το 2019 φθάνοντας στα 780 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ίδιο θα πράξει και το έτος που έρχεται και για όσο χρειαστεί.

Τα περιφερειακά Νοσοκομεία όπως και της Κατερίνης ήταν δομημένα για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών και μπορούσαν να αναπτύξουν μια περιορισμένη δυναμική. Και σαφώς δεν είχαν ούτε τις υποδομές ούτε το δυναμικό για την λυσιτελή αντιμετώπιση μιας πανδημίας, η οποία αναπτύσσει ένα ιικό φορτίο πρωτόγνωρο τα τελευταία τουλάχιστον 100 χρόνια. Κι όμως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα με μια τιτάνια προσπάθεια τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας και εξοπλίζονται και γίνεται προσπάθεια αναβάθμιση τους, στο μέτρου του δυνατού, και προσπάθεια θωράκισης τους απέναντι στον ιο.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Νοσοκομείο Κατερίνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας διατέθηκε λοιπό επικουρικό προσωπικό 42 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων (Νοσηλευτικό προσωπικό, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και ιατρικών εργαστηρίων), 9 επικουρικού ιατροί, 8 ιατροί ΕΣΥ μόνιμοι, 4 ειδικευόμενοι ιατροί σε παράταση, 26 ιατροί του ΕΣΥ με μετακίνηση από άλλες δομές, 24 υπάλληλοι με μετακίνηση από τα ΚΥ, παρατάθηκε η σύμβαση ΟΑΕΔ 17 υπαλλήλων του Νοσοκομείου και το τελευταίο διάστημα ενισχύεται με ιδιώτες ιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων από μεγάλες κλινικές των Αθηνών.

 

Τελικά η Ευρώπη δεν τόλμησε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, με τον Ερντογάν να βλέπει πως δεν υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις, ούτε κάποια ισχυρή απάντηση απέναντι στην παραβατικότητα και προκλητικότητα του. Σας ανησυχεί η αντίδραση του από εδώ και πέρα; Ποια η άποψη σας για την Ευρωπαϊκή στάση, αλλά και την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία;

Για να επιτευχθεί οποιαδήποτε απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρειάζεται ομοφωνία. Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Πατρίδας μας πρέπει να εκλείψουν.

Η Ευρώπη -όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι ένα υπερωκεάνιο. Δεν στρίβει πάντα με την ταχύτητα ενός ταχύπλοου. Αλλά άμα στρίψει και αλλάξει πορεία, αυτήν την πορεία θα την κρατήσει σταθερά. Στη Σύνοδο αυτή, η Ευρώπη  έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά. Οι κυρώσεις αυτές καθ’ αυτές δεν είναι  αυτοσκοπός. Η απειλή όμως των κυρώσεων, σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά, είναι το καλύτερο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία, ακριβώς για να σταματήσει η αποθράσυνση της. Αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, θα υπάρξουν κυρώσεις. Στον ορίζοντα υπάρχει και έναπλαίσιο κυρώσεων, το οποίο θα έχει και ένα πολύ μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο.

Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α. σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA). Είναι μια σημαντική εξέλιξη με εμπράγματο χαρακτήρα, η οποία πλήττει στον πυρήνα της την τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ