Χαλκιδική: Πιο ασφαλές το οδικό δίκτυο - Karfitsa.gr
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Επικαιρότητα Κοινωνία

Χαλκιδική: Πιο ασφαλές το οδικό δίκτυο

Σημαντική βελτίωση όσον αφορά στην ταχύτητα αλλά, πάνω από όλα, στην ασφάλεια των μετακινήσεων, προσφέρει σειρά παρεμβάσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής. Πρόκειται για έργα υποδομής που, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εν γένει ανάπτυξη του νομού.

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια της θητείας του κ. Γιώργου, ήταν η παράκαμψη της Αρναίας. Αντικείμενο του έργου ήταν:

 • Η κατασκευή οδού παράκαμψης της Αρναίας, η οποία έχει αφετηρία κοντά στην αγροτική οδό, πριν από το εκκλησάκι της Μονής του Αγίου Χριστοφόρου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αγίου Προδρόμου – Αρναίας – Ιερισσού, με κατεύθυνση προς την Αρναία, μήκους περίπου 5.400 μέτρων.
 • Η κατασκευή οδού που συνδέει την οδό παράκαμψης της Αρναίας με την υφιστάμενη οδό Παλαιοχώρι – Μεγ. Παναγιά, μήκους περίπου 2.950 μέτρων.

Αντικείμενο του έργου είναι επίσης η κατασκευή τεσσάρων ισόπεδων κόμβων:

 • Ο πρώτος κόμβος στη διασταύρωση της οδού παράκαμψη της Αρναίας, με την οδό Αρναίας – Στανού – Προφήτη Ηλία (Κ2).
 • Ο δεύτερος κόμβος στη θέση συμβολής της οδού παράκαμψης της Αρναίας, με την συνδετήρια οδό προς τη Μεγάλη Παναγιά (Κ3).
 • Ο τρίτος κόμβος στη διασταύρωση της οδού Αρναίας – Παλαιοχωρίου, με τη συνδετήρια οδό προς Μεγάλη Παναγιά (Κ5).
 • Ο τέταρτος κόμβος στη συμβολή της συνδετήριας οδού προς Μεγάλη Παναγιά, με την υφιστάμενη οδό Παλαιοχωρίου – Μεγάλης Παναγιάς (Κ6).

Όπως δηλώνει ο κ. Γιώργος στην «Karfitsa», η παράκαμψη της Αρναίας είναι ένα σημαντικό έργο. Ο ίδιος υπογραμμίζει ωστόσο, ότι επιβάλλεται να ολοκληρωθεί και η παράκαμψη Παλαιοχωρίου – Νεοχωρίου. «Τα Μαντεμοχώρια έχουν τη δική τους ιστορία και η ανάπτυξή τους περνά μέσα από την ανάπτυξη του οδικού κυκλώματος. Τα απόμενα χρόνια θα είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε ένα σοβαρό έργο στην περιοχή», σημειώνει.

Πέραν τούτου, υπάρχουν σχέδια και για τον δρόμο που οδηγεί στο Άγιο Όρος, δηλαδή τον άξονα Θεσσαλονίκη – Πολύγυρος – Βραστά – Πλανά – Γομάτι – Ιερισσός – Ουρανούπολη. «Τμήματα των μελετών γίνονται σταδιακά, αλλά η χρηματοδότησή τους δεν είναι εύκολη, αφού δεν προέρχεται πλέον από το ΕΣΠΑ. Πιστεύω ότι από το Ευρωπαϊκό Ταμεία ανάπτυξης και άλλα προγράμματα θα βρεθούν τα κονδύλια», δηλώνει με αισιοδοξία ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής.

Στη Κασσάνδρα

Ένα άλλο σημαντικό έργο υποδομής το οποίο ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της θητεία του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής –και για το οποίο ο ίδιος δηλώνει «περήφανος»– είναι ο οδικός άξονας Ποτίδαιας – Κασσανδρείας, που παρέχει πλέον ταχύτερη και, πάνω από όλα, ασφαλέστερη διέλευση των επισκεπτών της χερσονήσου της Κασσάνδρας.

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΠ-ΠΚΜ), είχε προϋπολογισμό 79,6 εκ. ευρώ και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων:

 • Το σύνολο της Κεντρικής Αρτηρίας μεταξύ της γέφυρας της Ποτίδαιας και του ισόπεδου κυκλικού κόμβου Κασσανδρείας, συνολικού μήκους 16,9 χλμ.
 • Τους κλάδους Α, Β, ΑΒ, Γ και Δ του ανισόπεδου κόμβου Ν. Φώκαιας και τον κυκλικό κόμβο Κασσανδρείας
 • Το αμφιδρομηθέν τμήμα της αριστερής παράπλευρης οδού εξυπηρέτησης (πρώην μονοδρομημένη οδός –δύο λωρίδων– επιστροφής από Κασσάνδρα προς Θεσσαλονίκη, συνολικού μήκους 6,2 χλμ.
 • Την αριστερή παράπλευρη οδό εξυπηρέτησης, συνολικού μήκους 11 χλμ.
 • Τη δεξιά παράπλευρη οδό εξυπηρέτησης, συνολικού μήκους 15,5 χλμ.

Τα σχέδια, όμως, για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Κασσάνδρας δεν σταματάνε εκεί, καθώς έπεται να ολοκληρωθεί το έργο και να φτάσει ο νέος δρόμος μέχρι το Παλιούρι, στο κάτω άκρο της χερσονήσου. «Για εμάς αποτελεί δέσμευση να φτάσουμε τον οδικό άξονα μέχρι το Παλιούρι. Η μελέτη θα μπει σε διαδικασία ολοκλήρωσης και θα βρούμε τα χρήματα που απαιτούνται για να τον κατασκευάσουμε», υπογραμμίζει ο κ. Γιώργος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ