Χρήστος Παπαδόπουλος: Το κόκκινο ποτάμι στα ποντιακά - Karfitsa.gr
Πολιτισμός

Χρήστος Παπαδόπουλος: Το κόκκινο ποτάμι στα ποντιακά

Από τα θρυλικά χρόνια με τα «Παιδιά από την Πάτρα» ο Χρήστος Παπαδόπουλος μεγαλουργεί. Είχαμε χρόνια να δούμε μια σειρά τόσο καλογυρισμένη και καλοσκηνοθετημένη όσο το «Κόκκινο Ποτάμι» που φέτος έκλεψε τις εντυπώσεις του τηλεοπτικού κοινού, με δεδομένο μάλιστα ότι το σενάριο ήταν βασισμένο σε μια πικρή ιστορική αλήθεια.  Αυτή της γενοκτονίας των Ποντίων.  Το ομότιτλο τραγούδι των τίτλων της σειράς με ερμηνεύτρια την Ελεονώρα Ζουγανέλη αγαπήθηκε όσο λίγα τραγούδια.  Τους στίχους του έγραψε ο Κώστας Μπαλαχούτης και συνθέτης της μουσικής είναι ο Χρήστος Παπαδόπουλος  που έγραψε και τις μουσικές που ακούγονται στη σειρά και έντυσαν τις συγκλονιστικές σκηνές που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης.  Τώρα είναι η στιγμή να ακούσουμε το τραγούδι και στην ποντιακή διάλεκτο με ερμηνεύτρια την Μαρία Πεΐδη.  Ο Χρήστος Παπαδόπουλος μιλάει στην «Κ» γι’ αυτό του το εγχείρημα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ

-Τι σας ενέπνευσε να κάνετε το «Κόκκινο Ποτάμι» και στα ποντιακά;

Τώρα που τελειώνει το Κόκκινο Ποτάμι και αφού έκανε τον κύκλο του με τη σπουδαία Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ήθελα να ακουστεί και στην ποντιακή διάλεκτο, η οποία είναι πολύ κοντά στην Αρχαία Ελληνική. Μου έκαναν εντύπωση οι ωραίοι στίχοι του Γιώργου Θεοδωρίδη και θέλησα να δώσω το βήμα στην ταλαντούχα Μαρία Πεΐδη, που αν και μόνο 18 χρονών, κατέχει πολύ καλά τα Ποντιακά και το απέδωσε εξαιρετικά με το χάρισμα της φωνής της.

-Εσείς έχετε κάποιες ποντιακές ρίζες που τις άγγιξε το σενάριο της σειράς;

Είμαι Πόντιος από τη μεριά του πατέρα μου, μεγαλωμένος στα Γρεβενά , με μπολιασμένους στο DNA μου ήχους από κεμεντζέ (ποντιακή λύρα). Οι παππούδες μου μιλούσαν στα ποντιακά, οπότε την κατέχω αυτή τη διάλεκτο και με το πάθος μου για ιστορία έχω μελετήσει πολύ βαθιά τα πάθη αυτής της φυλής.

-Τα ταξίδια στην Ανατολή και οι συνεργασίες σας με τους ντόπιους μουσικούς, πόση επιρροή άσκησαν στην μουσική που συνθέσατε για το «Κόκκινο Ποτάμι»;

Είμαι ένας αυτοδίδακτος μουσικός, που έμαθα τη μουσική από συναναστροφές που είχα με σπουδαίους μουσικούς από όλο τον κόσμο. Σίγουρα όταν βρίσκεσαι για παράδειγμα στην Καππαδοκία και παίζεις ούτι με έναν ντόπιο μουσικό, έχεις να πάρεις πολλά και στον τρόπο παιξίματος αλλά και στο συναίσθημα.

-Τα τελευταία χρόνια έχετε ασχοληθεί πολύ με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και σειρές.  Είναι τα σενάρια πηγή έμπνευσης για σας;

Για να γράψεις μουσική για εικόνα, πρέπει πρώτα να διαβάσεις την ιστορία, να συγκινηθείς ή να επιρρεαστείς από αυτή και στη συνέχεια να κουμπώσεις τη μουσική. Σίγουρα ένα σενάριο όπως αυτό του Κόκκινου Ποταμιού δημιουργεί πολλά συναισθήματα και διαβάζοντάς το, το μυαλό γέννησε εύκολα μουσικές.

-Στο ευρύ κοινό γίνατε γνωστός ως μέλος του συγκροτήματος «Παιδιά από την Πάτρα».  Τι κρατάτε από εκείνη την εποχή;

Σίγουρα κρατάω τα ανέμελα, όμορφα φοιτητικά χρόνια στην Πάτρα και τις πολύ πετυχημένες συναυλίες στη δεκαετία του ’80. Φυσικά έχουμε ακόμη επαφή με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και με κάποιους ακόμα συνεργάζομαι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ