Χρήστος Σταϊκούρας: Εάν η κρίση κρατήσει μέχρι τον Μάιο τότε μπορεί να υπάρξει θετικό πρόσημο στην οικονομία εντός του 2020 - Karfitsa.gr
Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Εάν η κρίση κρατήσει μέχρι τον Μάιο τότε μπορεί να υπάρξει θετικό πρόσημο στην οικονομία εντός του 2020

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «Είναι γεγονός ότι η χώρα θα περάσει μία ύφεση το 2020 αλλά υπάρχει ένα αισιόδοξο στοιχείο, ότι η ύφεση δεν προέρχεται από ενδογενή προβλήματα, είναι εξωγενές το πρόβλημα, μία υγειονομική κρίση συμμετρική σε όλο τον κόσμο».

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «όταν βγούμε από την κρίση αυτή τότε θα μπορούμε να πιάσουμε το νήμα από το σημείο πριν από αυτήν με τη δυναμική που είχε διαμορφωθεί έτσι ώστε οι επιπτώσεις να είναι οι λιγότερες δυνατές. Βέβαια οι επιπτώσεις θα υπάρχουν φέτος και θα είναι εμφανείς αλλά γρήγορα θα έρθει η ανάκαμψη. Εάν η κρίση κρατήσει μέχρι το Μάϊο τότε θα υπάρχει θετικό πρόσημο στην οικονομία σε κάποιο τρίμηνο του 2020. Όμως η αλήθεια είναι ότι όσο παρατείνεται η κρίση στη δημόσια οικονομία η ζημία θα είναι μεγαλύτερη».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «όλη η Ευρώπη κάθε εβδομάδα αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της προς το δυσμενέστερο και αυτό γίνεται στα εβδομαδιαία Eurogroup. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ύφεσης».

Παράλληλα σε ότι έχει να κάνει με τις περικοπές μισθών και συντάξεων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Πάντα λειτουργούμε με ένα βασικό σενάριο και με βάση αυτό δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο περικοπών στο δημόσιο».

Για τη στάση των ελληνικών τραπεζών στην οικονομική κρίση που δημιουργούν τα μέτρα της πανδημίας, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «υπάρχουν δύο διαστάσεις στο θέμα. Το πρώτο έχει να κάνει με τους πολίτες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στο τραπεζικό σύστημα και το δεύτερο με την χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Για το πρώτο οι τράπεζες αποφάσισαν ότι στο ενήμερα δάνεια που βρίσκονται στην ομπρέλα προστασίας θα υπάρξει παράταση των χρεολυσίων για κάποιο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο, δηλ. τι θα κάνουν οι τράπεζες για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων, επεσήμανε ότι «και οι τράπεζες θα λειτουργήσουν επ΄ωφελεία κάποιων επιχειρήσεων που έχουν ένα προφίλ που μπορεί να χρηματοδοτηθεί, χρειάζεται όμως ταυτόχρονα και η βοήθεια του ελληνικού δημοσίου. Έτσι με επισπεύδοντα το υπουργείο Ανάπτυξης αξιοποιούμε κοινοτικούς πόρους για να δημιουργήσουμε εγγυοδοτικά ταμεία που θα χρησιμοποιηθούν από το τραπεζικό σύστημα μαζί με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από άλλους χρηματοδοτικούς φορείς ώστε να γίνεται μόχλευση κεφαλαίων και να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις».

Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της έκδοσης ενός ευρωομολόγου λέγοντας ότι «θα πάμε σε ένα συνδυασμοί μέτρων. Μπορούμε να ξοδεύσουμε πόρους για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση σε τέσσερα πεδία, την δημοσία υγεία, τη ρευστότητα επιχειρήσεων, τις θέσεις απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Αυτά δεν θα προσμετρώνται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Το θέμα είναι ταμειακό και λείπει (μετά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) ένας συνδυασμός μέτρων που θα ενισχύσει με μεγάλη ρευστότητα την πραγματική οικονομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Νομίζω λοιπόν ότι θα υπάρξει συγκερασμός μέτρων που δεν θα έχει μία μόνο συνιστώσα. Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό αλλά δεν θα είναι ένα ευρωομόλογο. Οι συζητήσεις είναι όλες ανοιχτές και θα δούμε υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις θα μπει κάθε χώρα. Φαίνεται ότι το περιβάλλον που θα δημιουργηθεί θα είναι πιο ελαστικό».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ