Χρήστος Τραϊκούδης: Μην μένεις αδιάφορος πρέπει να γίνουν πολλά… - Karfitsa.gr
Άρθρα

Χρήστος Τραϊκούδης: Μην μένεις αδιάφορος πρέπει να γίνουν πολλά…

Του Χρήστου Τραϊκούδη

Η δραματική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και των εισοδημάτων του μέσου Έλληνα, το κλείσιμο της «στρόφιγγας» του δανεισμού από τις τράπεζες, ο φόβος για ένα νέο κύκλο ύφεσης ο οποίος ενισχύεται και από το αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η υψηλή φορολογία, η έκρηξη της παραοικονομίας, η έλλειψη υποδομών, είναι στοιχεία τα οποία έχουν επιφέρει σοβαρότατο και διαρκές πλήγμα στην εθνική οικονομία.

Δυστυχώς ένα μέρος της εθνικής μας ανάπτυξης στηρίχθηκε στην έντονη οικοδομική δραστηριότητα η οποία εις σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ακρογωνιαίος λίθος μίας διαρκούς αειφορίας. Ο τρόπος με τον οποίο δομήθηκαν τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και η υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού στην Αττική δεν είναι γεγονότα άσχετα με την κατάσταση την οποία βιώνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν σημαντικά ζητήματα εξωτερικών κινδύνων δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες υποδομές ώστε να αναπτυχθεί μία υγιείς οικονομική δραστηριότητα και σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα κρίνεται επιτακτικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Δεν είναι ασπίδα προστασίας για τα σύνορα μόνο οι αμυντικές δαπάνες . Χρειάζεται να αναπτυχθεί η οικονομική δραστηριότητα τόσο από εθνικά κεφάλαια όσο και από άμεσες ξένες επενδύσεις αλλά για να προσελκύσεις επενδυτές θα πρέπει να δημιουργήσεις υποδομές και ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον.

Σε πρόσφατη έρευνα η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τη διαφθορά σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα όμως φιγουράρει στις πρώτες θέσεις και σε άλλα αρνητικά γεγονότα όπως οι αυξήσεις των φόρων καθώς και η απογοήτευση των πολιτών για την κατεύθυνση των φόρων οι οποίοι μόνο ανταποδοτικοί για το σύνολο της κοινωνίας δεν δείχνουν να είναι. Η βελτίωση των υποδομών σε θέσεις κλειδιά όπως οι βιομηχανικές ζώνες, τα βιομηχανικά πάρκα, τα λιμάνια καθώς και της μηχανογράφησης στις δημόσιες υπηρεσίες είναι απαραίτητη αν θέλουμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο.

Η νέα κυβέρνηση έχει να κάνει πολλή δουλειά σχετικά με όλα τα παραπάνω ακόμη και αν πρέπει να δυσαρεστήσει κάποιους. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά κάτι που προεξοφλήθηκε με τις σημαντικές μειώσεις στο κόστος δανεισμού της χώρας. Οι αποδόσεις των ομολόγων όλων των διαρκειών σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις φθάνοντας σε ιστορικά χαμηλά προ μνημονίων. Για να διατηρηθεί όμως αυτή η «ορμή» θα πρέπει να γίνουν πολλά αλλά σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα δεν είναι εύκολο να επιλυθούν ούτε καν να εξομαλυνθούν σε ένα μεγάλο βαθμό.

Η παράλογη λειτουργία της γραφειοκρατίας, η κακή φήμη του συνδικαλισμού, η υψηλή φορολογία, το υψηλό κόστος ενέργειας, η ευνοιοκρατία, η αναξιοκρατία, η έλλειψη υποδομών, η αποκέντρωση που έμεινε μόνο στα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο δομήθηκαν τα μεγάλα αστικά κέντρα, η έλλειψη δημιουργικής πίεσης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον, το υδροκέφαλος κράτος, οι κοντινοί φορολογικοί παράδεισοι και η φυγή ικανών ανθρώπων στην αλλοδαπή είναι σημαντικά εμπόδια. Το πιο σημαντικό εμπόδιο βέβαια είναι η έλλειψη ιστορικής ειλικρίνειας η οποία συντηρεί τις παθογένειες σχεδόν αυτούσιες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό σε επενδύσεις κλίμα, η ιστορία έχει αποκτήσει τέτοια δυναμική όπου σε μία νέα παγκόσμια κρίση μπορεί και πάλι εύκολα να μας σύρει στο χείλος του γκρεμού. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό στους πολίτες, τους πολιτικούς και τους νομοθέτες.

Κάποιοι πιστεύουν ότι όλα τα παραπάνω είναι κοινοτυπίες και δεν έχουν ουσία να αναφέρονται στο δημόσιο διάλογο. Πώς όμως θα αλλάξει η κατάσταση αν ολοένα και περισσότεροι πολίτες δεν μπαίνουν στη διαδικασία της αυτοκριτικής πρωτίστως και εν δευτέροις στην άσκηση δημιουργικής πίεσης προς το εκάστοτε πολιτικό σύστημα ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος; Αυτοί οι οποίοι επιζητούν οι πολίτες να συμπεριφέρονται ως μία άβουλη μάζα δεν πρόκειται να πολύ ασχοληθούν με την υποκίνηση και την πνευματική καλλιέργεια των πολλών.

Το σίγουρο είναι ένα ότι οι μελλοντικές γενιές πρέπει να ζήσουν σε μία καλύτερη Ελλάδα, σε ένα πραγματικό κράτος δικαίου και ‘μεις έχουμε το χρέος να βάλουμε τις βάσεις για να δομηθεί ένα καλύτερο αύριο ικανό να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση και σε κάθε εξέλιξη. Και όταν μιλάμε περί μελλοντικών γενεών δεν αναφερόμαστε μόνο στο δικό μας παιδί γιατί αυτό δεν θα ζήσει κλεισμένο σε μία γυάλα.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ