«Χριστούγεννα με ''lockdown''. Τι επίδραση έχει στα συναισθήματά μας;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Χριστούγεννα με ”lockdown”. Τι επίδραση έχει στα συναισθήματά μας;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά το έτος που διανύουμε. Ο εγκλεισμός και οι ανθρώπινες αποστάσεις που καλούμαστε όλοι να τηρήσουμε έχουν επηρεάσει αρκετά τις ζωές μας. Πολλοί άνθρωποι που συνήθως μαζεύονταν αυτήν την περίοδο του χρόνου για να γιορτάσουν, δεν θα μπορούν να συναντηθούν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις γιορτές μας. Η συνένωση, ακόμη και από απόσταση ή σε πιο οικείες ομάδες, μας επιτρέπει να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες σχετικές με τις κοινωνικές μας ταυτότητες. Η συμμετοχή σε κοινές οικογενειακές και εθνικές παραδόσεις, όπως αυτές που γίνονται κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτασμών, ενισχύει την αίσθηση της ταυτότητας, της σύνδεσης και της ευημερίας.

Τι επίδραση έχει στα συναισθήματά μας;

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι, ένας στους τέσσερις ανθρώπους που συμμετείχε, στοχεύει να αγνοήσει τους περιορισμούς για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένεια και τους φίλους, ανεξάρτητα από τις οδηγίες του κράτους.

Αυτές οι προθέσεις – που φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στον εορτασμό μαζί με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και υπερβαίνουν τη σημαντικότητα της ασφάλειας, αποκαλύπτουν τη συναισθηματική σημασία αυτής της περίστασης για πολλούς.

Απαραίτητο για την καλή ψυχική υγεία των ανθρώπων είναι η επαφή με κοινωνικές ομάδες όπως οικογένειες, φίλοι, συνάδελφοι και κοινότητες. Αυτές οι ομάδες έχουν κεντρικό ρόλο για την αίσθηση του εαυτού μας. Μας παρέχουν πολύτιμους ψυχολογικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων του ανήκειν και της αποδοχής. Βοηθούν στη μείωση των εμπειριών του άγχους και παρέχουν πρόσβαση σε βοήθεια και υποστήριξη.

Η μη πρόσβαση σε αυτές τις πολύτιμες ομάδες σε μια περίοδο άγχους, θέτει ένα μεγάλο ψυχολογικό βάρος στα μέλη τους- ειδικά σε εκείνους που ήδη αντιμετωπίζουν ευπάθεια. Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει εθνική λαχτάρα για επανασύνδεση των ανθρώπων σε αυτές τις πηγές δύναμης και οικειότητας.

Διατηρήστε τις παραδόσεις

Οι άνθρωποι δημιουργούμε και συνεχίζουμε τις ιστορίες των οικογενειών μας, των κοινοτήτων και των εθνών μοιράζοντας και μεταδίδοντας την ομαδική κουλτούρα μέσω κοινών αφηγήσεων, πολύτιμων αντικειμένων, τελετουργιών και παραδόσεων. Το να είσαι μέλος μιας ομάδας μπορεί να βοηθήσει με αυτό γιατί επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθάνονται μέρος ενός σταθερού και προβλέψιμου χρόνου.

Οι παγκόσμιες απειλές για ύπαρξη όπως η πανδημία, δεν επηρεάζουν μόνο την απομόνωση και τη μοναξιά, αλλά μας θυμίζουν επίσης τη δική μας ευπάθεια και δημιουργούν μια αίσθηση ανησυχίας για το κοινό μας μέλλον: μια εμπειρία που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «συλλογική αγωνία».

Όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιες απειλές, επιδιώκουμε να επιβεβαιώσουμε τις πολιτιστικές, εθνικές και οικογενειακές μας ταυτότητες και να κερδίσουμε την άνεση από την έκφραση της παράδοσης και της συλλογικής συνέχειας. Ειδικότερα, η εφαρμογή αυτών των παραδόσεων μπορεί να προκαλέσει κοινές εμπειρίες νοσταλγίας που μας κάνουν να νιώθουμε συνδεδεμένοι και αναζωογονημένοι.

Γιορτάστε με ασφάλεια

Οι δυνατοί, ασφαλείς και διαθέσιμοι τρόποι που μπορούμε τα φετινά Χριστούγεννα να γιορτάσουμε διατηρώντας τη σύνδεσή μας με τους ανθρώπους της ζωής μας είναι περιορισμένοι, ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικοί.

  • Μπορούμε να μοιραστούμε και να απολαύσουμε τις οικογενειακές παραδόσεις σε μικρές ομάδες ατόμων.
  • Είναι χρήσιμο να επικοινωνούμε με ανθρώπους με τους οποίους νιώθουμε όμορφα και να αποφύγουμε όσους μας προκαλούν αναστάτωση.
  • Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι η συνάντηση στο Skype ή το Zoom μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά την ευημερία, όπως και η συνάντηση προσωπικά τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, βοηθώντας οικογένειες και κοινότητες να συνδεθούν, να επικοινωνήσουν και να υποστηρίξουν η μια την άλλη.
  • Υποστηρίζουμε και φροντίζουμε τους άλλους. Οι άνθρωποι που υιοθετούν αυτήν τη στρατηγική πιστεύουν ότι «είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα» και επικεντρώνονται σε ό, τι μπορούν να κάνουν για να υποστηρίξουν τον συνάνθρωπο. Μέσα από τις πράξεις όπως, αποστολή καρτών ή επαφή με απομονωμένους γείτονες ή φίλους, θα δώσει στους ανθρώπους μια αίσθηση σκοπού και νοήματος. Η υποστήριξη άλλων μπορεί ακόμα να μειώσει και τα επίπεδα άγχους μας.

Φέτος λοιπόν, ενώ προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις και τις γιορτές που μας ενώνουν, ίσως χρειαστεί να σκεφτούμε λίγο πιο δημιουργικούς τρόπους για να περάσουμε τις ημέρες των Χριστουγέννων και να αποκομίσουμε τις ψυχολογικές τους ανταμοιβές.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ