Χρ. Γιαννούλης: Βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας - Karfitsa.gr
Εκλογές 2019 Συνεντεύξεις

Χρ. Γιαννούλης: Βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Μετά τη διεκδίκηση της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας ως επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά», ο Χρήστος Γιαννούλης κατ’ επιλογή του Αλέξη Τσίπρα διεκδικεί την εκλογή του στην Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ήσασταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Τώρα γιατί κατεβαίνετε υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης;

Έχω μάθει να μπαίνω μπροστά στα δύσκολα και το έχω αποδείξει με την πολιτική μου στάση. Είναι αλήθεια ότι το Φεβρουάριο του 2019 αποδέχτηκα το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα να ηγηθώ της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, για την προοδευτική αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε μία δύσκολη συγκυρία και ίσως στην πιο δύσκολη εκλογική μάχη. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου ο προοδευτικός κόσμος της Κεντρικής Μακεδονίας εμπιστεύθηκε στον συνδυασμό μας, «Κοιτάμε Μπροστά», τον κρίσιμο ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια. Πριν από περίπου έναν μήνα αποδέχθηκα μία ακόμη μεγάλη πρόκληση. Να συμμετέχω όσο πιο ενεργά γίνεται στη μεγάλη μάχη, αυτή τη φορά για τη χώρα και να συστρατευθώ στο κάλεσμα του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο δεχθήκατε έντονες επικρίσεις για τη στάση σας στο ζήτημα της Συμφωνία των Πρεσπών. Έχοντας πλέον μία απόσταση από εκείνα τα γεγονότα θα αλλάζατε κάτι;

Συνηθίζω να λέω ότι το ήθος και η αξιοπρέπεια είναι η απάντηση στις ύβρεις και την πολεμική. Αυτή είναι και η στάση που τηρώ στη ζωή μου συνολικά. Η απάντηση μου λοιπόν είναι καθαρή: όχι. Εκτιμώ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά ένα χρόνιο πρόβλημα με επωφελή τρόπο για τη χώρα και την περιοχή μας ειδικότερα, έχοντας κατοχυρώσει τη σταθερή εθνική θέση μας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό, αλλά και την ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Πλέον ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική Μακεδονία και ειδικότερα για την πρωτεύουσά της τη Θεσσαλονίκη, η οποία μπορεί πλέον να αναλάβει το γεωστρατηγικό της ρόλο, της πρωτεύουσας των Βαλκανίων, μίας γέφυρας της Ευρώπης με τα Βαλκάνια. Πιστεύω λοιπόν ότι εμείς βρεθήκαμε στην σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται, αλλά θα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο στο πέρασμα των χρόνων.

Εφόσον εκλεγείτε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης θα παραμείνετε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ή θα το εγκαταλείψετε;

Σκοπεύω να υπηρετήσω τον ρόλο του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης που μου εμπιστεύθηκαν οι πολίτες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου. Στόχος του συνδυασμού μας «Κοιτάμε Μπροστά» είναι η εποικοδομητική αντιπολίτευση. Να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα που ζητούν λύσεις, να ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις όσα θετικά για τον τόπο μας προωθήσει η επανεκλεγείσα διοίκηση του Απόστολου Τζιτζικώστα και να ασκήσουμε εποικοδομητική κριτική σε λάθη και παραλείψεις. Εφόσον οι πολίτες της Α’ Θεσσαλονίκης με ορίσουν εκπρόσωπό τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, νομίζω ότι θα μου δώσουν μεγαλύτερη δύναμη για να διεκδικήσω λύσεις στα προβλήματα και νέες προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.

Σε ποιο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης θα επικεντρώνατε τις προσπάθειές σας προκειμένου να επιλυθεί;

Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία διεκδικούν 100.000 νέες θέσεις στην νέα τετραετία με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται ως πρωτεύουσα της ανεργίας. Παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί εξαιρετικά ακαδημαϊκά ιδρύματα με διεθνή εμβέλεια και «παράγει» κάθε χρόνο χιλιάδες νέους επιστήμονες, η έλλειψη θέσεων εργασίας, ωθεί τους νέους -και όχι μόνο- στην μετανάστευση, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Την τετραετία 2015-2019 η κυβέρνηση μείωσε την ανεργία κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, αύξησε τον κατώτατο μισθό και θωράκισε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Για την νέα τετραετία, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ περιλαμβάνει τη δημιουργία 500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, πιστεύω και θα αγωνιστώ ώστε η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία να διεκδικήσουν τουλάχιστον 100.000 νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα.

Μετά την μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές τι άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττοντας το μήνυμα των ψηφοφόρων;

Η μεγάλη ανανέωση των προσώπων που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και, κατά συνέπεια, της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που θα προκύψει μετά τις εκλογές της Κυριακής, νομίζω ότι δίνουν το στίγμα. Αφενός εμπλουτίζεται το πολιτικό στελεχιακό δυναμικό της ριζοσπαστικής αριστεράς, αφετέρου υλοποιείται η διεύρυνση σε άλλες, σημαντικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, σηματοδοτώντας μία μεγάλη ανανέωση, αλλά και τη σύνθεση δυνάμεων για να διατηρηθεί και να εμπεδωθεί η προοδευτική κατεύθυνση της χώρας.

Πιστεύετε ότι ανατρέπεται η διαφορά σε διάστημα ενός μήνα και γιατί;

Ο λόγος είναι απλός και ξεκάθαρος: τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας! Είναι γνωστή η στάση της «χαλαρής ψήφου» του εκλογικού σώματος στις ευρωεκλογές διαχρονικά, στέλνοντας μηνύματα στις εθνικές κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι και οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο ευρωκοινοβούλιο διαμορφώνουν τη ζωή μας, καθορίζοντας ως έναν βαθμό τις πολιτικές στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Ωστόσο στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας. Είμαι λοιπόν βέβαιος ότι μαζί με τους πολίτες θα κοιτάξουμε μπροστά και δε θα κάνουμε πίσω στις κατακτήσεις μας στην υγεία, την παιδεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα και στην κοινωνική αλληλεγγύη, βάζοντας πρώτα απ’ όλα τη ζωή μας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ